Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Gazdasági ügyek és a Hangya a nemzetgyűlés előtt

A költségvetési felhatalmazásra szóló törvényjavaslat vitáját Kállay Tibor, az új pénzügyminiszter, nagyszabású programbeszédjével nyitotta meg. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a költségvetésben az egyensúly helyreállítására kell törekedni. Mivel a felmerült többköltségek tíz-tizenegy milliárdot tesznek ki, az 1921/22. évi költségvetés hiánya körülbelül tizenhat milliárdra irányozható elő.

Az adókat az egész országban arányosítani fogják és csak négyféle adó lesz: föld-, ház-, kereseti és társulati adó. Hegedüs Loránt vagyonváltság-rendszerét kiépíti és végrehajtja. Az ezer holdon felüli ingatlan vagyon-váltságánál a dézsmaföldek útján körülbelül négyszázezer kalasztrális hold áll a földreform rendelkezésére.

A korona és megjavítása nemzetközi kérdés és belső erőnkből nem javíthatjuk meg a koronát, de azért meg kell szüntetni azokat a belső okokat, amelyek a korona romlását okozzák. 

Ami a sertéskivitel kérdését illeti, Mayer János földmívelésügyi miniszter a pénzügy- és közélelmezési miniszterekkel együtt megállapította a kivitel módozatait. Ennek értelmében a sertéskivitelt teljesen az állam számlájára eszközlik. Ez az intézkedés a köz érdekében történt, mert gondoskodni kellett arról, hogy a termelők és fogyasztók érdekeit összeegyeztessék. 

Bethlen István gróf miniszterelnök a munkásság képviselőivel folytatott többnapos tanácskozáson át oly megállapodásokat létesített, amelyek a magyar munkásságnak az ország újjáépítésére irányuló munkába való bekapcsolódását teljes mértékben biztosítják. 


A Hangya ügye a nemzetgyűlés előtt
December 21.

Szterényi József báró kimagyarázta a pénzügyi bizottság ülésén tartott beszédjét, amelyet a sajtó egy része a Hangya ellen élezett ki. Sajnálkozásának adott kifejezést, hogy a Hangyának hitelképességét és üzleti tisztességét támadták meg. Véleménye szerint a szövetkezetek nemcsak jogos téren mozognak, hanem szükséges intézmények is. A Hangya igen nagy érdemeket szerzett magának a multban tevékenységével. Szterényi beszédjét a képviselők gyakran szakították félbe és a Ház hatalmas többsége védte meg a nép szövetkezeteit. 

December 22.
Plósz István a kormány-programm vitája során válaszolt Szterényi Józsefnek beszédjére. Plósz, aki 21 esztendeje foglalkozik szövetkezeti ügyekkel, rámutatott arra, hogy miért támadják a Hangyát. A falu képviselői – ugymond – tudják, hogy mit végez a Hangya a falun és látták, hogy nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi erő is van abban, ha fennmarad a falusi szövetkezetek központja, a Hangya. A Hangyát védő közbeszólásaikkal ezen a két ülésen főképen sokorópátkai Szabó István, Meskó Zoltán, Tankovics János, Kuna P. András, Szabóky Jenő, Fábián János, Dónér Béla és Kórody-Katona János képviselők tüntek fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az ember tragédiája és a film Az ember tragédiája és a film
Az ember tragédiája, mint az egyetemes magyarság első világfilmje. -...
Beszélgetés Keck Antallal Beszélgetés Keck Antallal
Politikai körökben nagy feltűnést keltett az a támadás, amely...
Milyen kötelékek fűzték Peti Sándor színészt egy bankhivatalnok szép feleségéhez? Milyen kötelékek fűzték Peti Sándor színészt egy bankhivatalnok szép...
A főkapitányság ritkán érdeklődik a színművész urak szívügyei iránt....
A párisi tömeggyilkos fivérének kihallgatása A párisi tömeggyilkos fivérének kihallgatása
Dr. Petiol gyilkosságainak ügyében dr. Paul orvosi szakértő a...
Benzinszerencsétlenségek az 1914. évben Benzinszerencsétlenségek az 1914. évben
Egy német chemiai gyár (Chemische Fabrik Gresheim-Elektron)...
Az új orosz hadsereg Mandsuriában Az új orosz hadsereg Mandsuriában
A kelet-ázsiai második orosz hadsereg Grippenberg tábornok vezérlete...
A harmadik frank roham A harmadik frank roham
Ami Franciaországban a frankkal ujabban történt, nem lepett meg. Mult...
Két francia vígjáték Két francia vígjáték
A gyémántköszörűs - A nagyságos asszony táncosa A színházi véletlen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98