Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

A tőzsdei lanyhaság okai

Bár lanyhaságra tulajdonképpen nincsen ok, – arról nem is szólva, hogy a korona időközben ismét visszament, – mégis az árfolyamok visszamenő irányzatot mutatnak. Ennek oka kizárólag abban a körülményben rejlik, hogy minden nap ujabb pénzügyi intézkedésekkel és nyilatkozatokkal nyugtalanitják a piacot, amely emiatt az egész vonalon teljes tartózkodást mutat.

A kereskedelem, a tranzitforgalom, a tőzsde két hét óta az üzlettelenség sohasem látott képét mutatja és ebből igazán senkinek sincs haszna, sem az államnak, sem a fogyasztónak. Adóalap nem lesz több, az árak pedig nem csökkennek, ellenben a javak értéke megy vissza, ami nemzeti szempontból fölötte káros.

Nagyon természetes, mivel komoly vevők nincsenek, de viszont komoly eladók sincsenek, a kontremin siet kihasználni a helyzetet és erőszakosan töri le az árfolyamokat, hogy fedezetlen eladásainál minél többet keressen. Mindenki, aki a tőzsdére jár és látja a helyzetet, tisztában van azzal, hogy az ellanyhulást a pénzügyi intézkedéseken kivül, a kontremin csinálja, amelynek kapóra jön a megbénult piac.

Nagyon természetes, hogy vannak lelkiismeretlen bankok, amelyek hausse idejében beugratták a közönséget a játékba, most pedig nemcsak hogy megszoritják a lombardot, de darabokat kölcsönöznek a kontreminnek, mert most ez a jó üzlet.

Hegedüs pénzügyminiszteren a sor, hogy ezen az általános gazdasági depresszión segitsen. Reméljük Hegedüs belátja ezt és a részvényválság gyors megoldásával mielőbb lehetővé teszi a tőzsdei forgalom felélénkülését. Erre annál is inkább szükség van, mert a forgalom annyira megcsappant, hogy az állam a fölemelt tőzsdeadó mellett is alig vesz be valamit mostanában, ugy hogy egyik legbiztosabb bevételi forrása is erősen megapadt.

Ha a gazdasági helyzet ilyen marad, ugy Hegedüsnek le kell csökkenteni a tőzsdeadót is, mert ilyen sulyos helyzet mellett ilyen lehetetlenül magas adót nem bir el a tőzsde, arról nem is szólva, hogy a forgalom megcsappanásával az állam sem profitál belőle semmit sem.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kontremin
Szabóné Fricska Anna

A kontremin francia eredetű szó, azt a tőzsdei spekulációt jelöljük vele, amely az árak esésére épül. A kontreminőr az a személy, aki az árak esésére spekulál.

Magát a cselekvést a kontreminál szóval fejezhetjük ki szakszövegben, amely szó általában is használható bármilyen ellenakcióra, amellyel meghiúsítunk valamit.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98