Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Június

A miniszter az ipartörvényről

Az egész iparostársadalom és a gazdasági körök nagy érdeklődéssel tekintenek Hegyeshalmy miniszternek az ipartörvény módosításáról szóló javaslata elé. A törvényjavaslat már minisztertanács elé került, sajnos azonban a politikai helyzet és a megoldásra váró sürgős ügyek, mint például az ingatlan vagyonváltság és a sajtónovella, kérdésessé teszik, hogy a törvényjavaslat ősz előtt a nemzetgyűlés elé kerül-e.

A törvényjavaslat szellemére nézve tett nyilatkozatot egy ízben Hegyeshalmy miniszter, a részletekről azonban mindezideig semmi pozitívum nem került nyilvánosságra. Ennek dacára már most több polemikus hangú cikk jelent meg a napi- és a szaksajtóban, amelyek pro és kontra foglalkoznak az ipartörvény reformjával. Egyesek kárhoztatják azt, hogy a törvénytervezet az iparűzés szabadságát megszorítja, mások ezzel ellentétben még erősebb rendszabályokat követelnének az iparűzés védelme érdekében. 

Az ipartörvény reformjáról Hegyeshalmy kereskedelemügyi miniszter a nyilvánosság számára a következő nyilatkozatot tette: 

– Remélem, hogy az ipartörvénynek a minisztertanácson való elfogadtatása nem fog akadályokba ütközni. Ebben az esetben abba a helyzetbe kerülök, hogy az ipartörvényt a legrövidebb idő alatt a Ház elé terjeszthetem. Találgatásoknak kell minősítenem azokat a híreket, részleteket, amelyek részben az én számba adva, részben úgynevezett hiteles forrásból az ipartörvénnyel kapcsolatban megjelentek. Semmiféle hivatalos közlés eddig erről nem történt és részletes nyilatkozatot ezúttal sem tehetek. 

– El vagyok készülve arra, hogy sokan a teljesen szabad ipar hívei közül erős támadásban fogják részesíteni javaslatomat, úgyszintén azok is, akik még messzebbmenő megszorítást óhajtanának. Javaslatom ugyanis az arany középúton jár. A törvénytervezet szakszerűen intézkedik az iparostanoncok oktatásának reformjáról is és valószínűnek tartom, hogy ebben az összes igényeket kielégíthetem. 

Ismeretesek az iparostársadalom előtt azok a támadások, amelyeket a szövetkezetellenes akció vezetői az Iparosok Országos Központi Szövetkezete ellen unos-untiglan hangoztattak. A költségvetési vita során Hegyeshalmy kereskedelmi miniszter már megvédte az intézetet ezekkel az alaptalan és felelősség nélküli rágalmakkal szemben. A kereskedelemügyi miniszter legutóbbi nyilatkozatában újból visszatért erre a kérdésre és szavai, amelyek a legteljesebb elismeréssel vannak az Iparosok Országos Központi Szövetkezete működése iránt, a legfényesebb elégtétele az intézetnek. 

– Már költségvetési felszólalásomban is nyilatkoztam – mondotta a miniszter – az Iparosok Országos Központi Szövetkezetéről. Ezt a szervezetet mindenképpen megfelelőnek tartom arra a célra, hogy a kis- és középiparosságot az anyag- és gépbeszerzés gondjaitól megmentse és a hitelnyujtásban is egész erejével működjék. Az egyenlő elbánás elve is azt követeli, hogy ha a mezőgazdaságnak helyesen megvan a maga segítőszerve, az Országos Központi Hitelszövetkezet, akkor az iparosság is hasonló kedvezményben részesüljön. 

– Az Iparosok Országos Központi Szövetkezete teljesen megfelel azoknak a célzatoknak, amelyek alapításánál az illetékes körök szeme előtt lebegtek. A vezetősége igen agilis és az ügynek már eddig is jó szolgálatokat tett és reményem szerint az eddigi irányban fogja folytatni működését.

– A pénzügyminiszter úrnak volna most már a feladata, hogy az Iparosok Országos Központi Szövetkezetéről szóló törvényjavaslatot olyan érdemben és keretek között terjessze be, ahogyan az összes érdekképviseletek egyhangúan óhajtják. Elvben már megvan köztünk a megegyezés és én azt hiszem, hogy rövidesen megkapjuk tőle azt az összeget, amely ennek a szövetkezetnek kielégítő munkásságát lehetővé teszi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az 1905. évi Giacobini üstökös Az 1905. évi Giacobini üstökös
A mult év végén gyors egymásutánban több üstököst fedeztek fel. Az...
Az egységes balpárt Az egységes balpárt
Szeged város polgársága imponáló módon és impozáns keretek között...
Az apám felesége  - A Belvárosi Színház új darabja Az apám felesége - A Belvárosi Színház új darabja
Úgy látszik, a Belvárosi színház le akart vizsgázni, amikor ezt a...
Rövidek Rövidek
Az utóbbi évek egyik leghatalmasabb világpolitikai szenzációja...
Rablótámadás Kecskemét határában
A Kecskeméthez tartozó tapaszszállás – jakabszállási pusztán...
Hungária – Ferencváros 3:0 (1:0) Hungária – Ferencváros 3:0 (1:0)
A mérkőzésen igazi derbihangulat uralkodott. Gyönyörű napsütéses...
Gömbös Gyula beszéde Sátoraljaujhelyen Gömbös Gyula beszéde Sátoraljaujhelyen
- Rendkívül súlyos belső és külső politikai viszonyok között élt ez a...
Magyarország pénzügyi helyzete Magyarország pénzügyi helyzete
A belső rend és az ország területének biztositásán kivül a kormányra...
Éposz Wagner maszkjában Éposz Wagner maszkjában
Olvastam egy expressionosta verset, amelynek homlokán ez a különös...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98