Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

Az egységes kormányzópárt kudarca

Az elmult hét legnevezetesebb politikai eseménye Bethlen István gróf miniszterelnöknek az a kisérlete volt, hogy a nemzetgyülés ugynevezett mérsékelt elemeiből és egyuttal a nemzetgyülésen kívül állókból egységes kormányzópártot szervezzen.


Bethlenék azt, hitték, hogy szándékukat sikerül nagyatádi Szabó István mellőzésével keresztülvinni és tervük nyilvánvalóan az volt, hogy ma még nagyjából egységes kisgazdapártot széjjelrobbantsák. Ha Bethlen István gróf miniszterelnöknek sikerülne tervét megvalósítani, a régi munkapártra emlékeztető mérsékelt liberális és tul konzervativ alakulat jönne létre, mert hiszen ennek a pártnak zömét nagyrészben a volt munkapártnak hivei alkotnák. A miniszterelnöknek ez a kisérlete végleg megbukottnak tekinthető.

 

Az a föltevés, hogy nagyatádi Szabó István abban az esetben, hogy ha a laza összetételű kisgazdapártot szétrobbantani sikerül, csak néhányadmagával marad és ilyenformán ellenzékbe szorul, hamisnak bizonyult. Kitünt a legutóbbi napok tárgyalási alkalmával, hogy a kisgazdapártból mindössze a Schandl-Eörffy-sport, szóval nagy többségben inkább liberálisnak mondható pártnak konzervatív elemei állottak volna Bethlen István gróf miniszterelnök mellé.


A kisgazdapártnak ugyanis legnagyobb része rendületlenül kitart nagyatádi Szabó István mellett és követné őt az ellenzékbe, abban az esetben, ha Bethlen István gróf miniszterelnök komolyan hozzálátna terveinek megvalósításához. Megbízható értesüléseink szerint nagyatádi Szabó István hívei a mostani ellenzékkel együtt körülbelül kilencven főre rugnának, ez pedig olyan ellenzék, amelynek müködése a kormányzást lehetetlenné tenné. Sajátságos helyzet volna a Bethlen-féle kombinációban Rubinek Gyulának. Bethlen tervét a mostani keresztény nemzeti párttal és a díszszdensekkel együtt szeretné megvalósítani.


Rubineket olyan kapcsok füzik a földmíves és kisgazdapárthoz, amelyek az ő kiválását csaknem lehetetlenné teszik. És van még egy másik nagyon fontos körülmény is: Rubinek Gyula szélsőséges szabadkirályválasztó, tehát szinte lehetetlenségnek látszik, hogy együtt tudna működni a keresztény nemzeti párttal, azonkívül a disszidensekkel, akiknek jelentékeny része viszont exponált legitimista.
Kétségtelen, hogy nagyatádi Szabó Istvánt a Bethlen-féle kombinációból kihagyni egyelőre teljes lehetetlenség, mert ez nem szilárdabbá, hanem ellenkezőleg, sokkal bizonytalanabbé tenné a helyzetet és sokkal nehezebb volna a kormányzás, mint a mostani meglehetősen laza összetételü, egységes kormánypárt segítségével.

 

Viszont nagyatádi Szabó Istvánt a legutóbbi napoknak eseményei valóban elkedvetlenítették. A földmívelésügyi miniszter elkedvetlenedése különben már nem ujkeletű. Maguk a kisgazdapárti képviselők, nagyatádi Szabó István párthívei panaszkodnak állandóan, hogy a földbirtokreformot, nagyatádi Szabó István alkotását a kormány nem hajtja végre olyan erővel, mint amilyenre szükség volna, a hatóságok pedig igen sok helyütt utjában állanak a nagyatádi-féle háztervekről szóló törvény végrehajtásának. Ez is egyik oka nagyatádi Szabó elkedvetlenedésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István Nagyatádi Szabó István Rubinek Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nők férfi pályákon Nők férfi pályákon
A háboru elszólitotta munkájuktól a férfiak nagyrészét és sok...
A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban
A Times pénteki számában az angol alsóház csütörtöki üléséről a...
Vasárnap temették „Ötvös bácsit” a Markó uccai fogház jóságos öreg orvosát Vasárnap temették „Ötvös bácsit” a Markó uccai fogház...
Vasárnap délután a Kerepesi-úti temetőben négyszázfőnyi gyászoló...
Izgalmas futballharc Csepelen Izgalmas futballharc Csepelen
WMFC – Szeged 3:3 (2:1) Csepeli támadással indul a játék, a 3....
Schöpflin Aladár: Népszínművek Schöpflin Aladár: Népszínművek
Két-három népszínművet láttam nemrégiben s azt a megfigyelést tettem...
Lőfegyver buvárok számára Lőfegyver buvárok számára
Verne Gyula, az elhalt hirneves franczia iró „Husz ezer...
Gyergyai Albert -  Varsányi Gyergyai Albert - Varsányi
Nézzék meg Ravenszkája szerepében: most áll pályája delelőjén, e...
Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő Az állatok világítása lehet gépies és az akarattól függő
Az előbbit különböző, leginkább mechanikai vagy kémiai ingerek...
Élet és halál titkai a Napban 1. Élet és halál titkai a Napban 1.
A Németbirodalom nagy áldozatok árán bővíti és fejleszti a potsdami...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98