Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

A németországi kommunista zavargások tovább tartanak

A közép-németországi kommunista zavargások még egyre tartanak. A megválasztott kommunista képviselők tudvalevően egész idejüket arra használták fel, hogy a lakosságot és különösen az ipari munkásságot a kormány politikája ellen izgassák fel.


Hörsingel belügyminiszter gyöngeségének szükséges intézkedéseket a mozgalom kitörésének megakadályozására, azért a berlini lapok hangosan követelik állásából való eltávolítását. Ez a követelés jogosult is, mert a Németországból érkező jelentésekből kitünik, hogy a berlini magdeburgi, sangerhauseni, arterni, sealei és hallei, valamint torgaui és hamburgi kommunisták mindenütt bombamerényleteket követtek el középületek és magánlakások ellen, de különösen a velük pártos ellentétben álló szocialisták lapjait előállító nyomdák ellen, hogy azok ne dolgozhassanak. Felrobbantottak egy csomó hidat, villamosvasutat és általában károkat okoztak a köz és magánvagyonban egyaránt.

 

A kormány hamarosan észbekapott és a Neue Freie Presse berlini jelentése szerint nagyobbszabásu rendőrségi különítményt inditatott a komministák főfészke, Mansfeld városa ellen. A kommunisták ugyanis Mansfeldből irányították támadásaikat, ott bőven jutottak lőfegyverekhez s tekintettel arra, hogy a legnagyobb bányaterületü dinamitgyár is ott van, elég mennyiségű bombát is tudtak szerezni. Mansfeld városának a meghódítása volt a német kormány főcélja s azért a kiküldött rendőrcsapatoknak szigoru parancsot adtak ki, hogy a várost feltétlenül megadásra kényszerítsék vagy pedig semmisítsék meg.


A zendülések nagypénteken értek el legerősebb kilengésüket, azóta Berlinben, Hamburgban, Trogauban és Magdeburgban teljesen helyreállították a rendet, a többi városokban pedig a csapatok és a rendőrség erélyes intézkedésekkel fáradoznak a köznyugalom biztosítása érdekében. A zendülők vezéreit elfogták. A berlini rendőrfőkapitányság épülete és az ottani hajléktalanok menhelye ellen elkövetett bombamerényletek tetteseit a rendőrség erélyes keresi, de eddig még eredmény nélkül.
Az ujabb fejleményekről alábbi távirataink adnak számot:

Berlin, március 28.
A jobboldali lapok a mostani mozgalmakat egyértelmüen a kormány rovására írják, mert elmulasztotta, hogy a hozzáérkezett kommunista jelentések után járjon és erélyes rendszabályokkal megakadályozza a mozgalom kitörését. A lapok szerint a kormány csak ugy mosdhatik tisztára, ha felhágy eddigi gyenge politikájával, a Hörsingeket eltávolítja állásaikból.

Köln, márc. 28.

A Kölnische Zeitung jelenti Remscheidből: A kommunista párt a közép-német kommunista mozgalom támogatására kihirdette az általános sztrájkot. A munkások reggel fél 7 órakor elhagyták munkahelyeiket és a városháztéri gyülésre siettek. A gyári üzemek csaknem mindenütt szünetelnek.

Berlin, márc. 28.
(A M. T. I. szikratávirata.) A németországi kommunista mozgalmak ujabb fejleményei során a gothia üzemi tanácsokat feloszlatták és helyükbe végrehajtó-bizottságokat választottak, amelyek proklamálták az általános sztrájkot. A dolgozni akaró nyomdászokat nagyban gátolja munkájukban a köztük lévő kommunisták agitációja. Hamburgban körülbelül 2000 kommunista Geesthachba vonult az Elba felső folyásánál, ott állást foglaltak és erősen elbarrikádoztták magukat, mire Hamburgból több fegyveres motorcsónakot és rendőrségi őrnaszádot küldtek ellenük, amelyek tüzelésükkel, közelharc nélkül szétoszlatták a gyülekezetet. A rendőrségnek sikerült a kommunisták vezéreit kézrekeríteniök. A Ruhr-vidéki iparterület kommunistái szintén megtesznek mindent, hogy kirobbantsák legalább az általános sztrájkot.


Berlinben tegnap többhelyütt tüntettek a rendőrség ellen. A tüntetések oly fenyegető mérveket öltöttek, hogy a rendőrség kénytelen volt fegyverét használni, két embert megölt és sokat megsebesített. A kommunisták behatoltak az egyik berlini villanytelepre és a munkásokat a munka beszüntetésére akarták birni, de minden erőszakoskodásuk megtörött a villanytelepi munkások szilárd elhatározottságán, akik kijelentették, hogy dolgozni akarnak. Magánértesülések szerint néhány berlini gyárban ismeretlen emberek, valószinüleg oroszok, körülbelül 800 lőfegyvert osztottak szét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
  A gépek világa készül a békére... A gépek világa készül a békére...
Azt hinné az ember, ahány gépgyár van a világon, valamennyi csak...
Magyar zongoraművész berlini sikerei
A német lapok zenerovatai melegen emlékeznek meg Weisshaus Imréről, a...
Gertrude Ederle háromszoros világrekorder Gertrude Ederle háromszoros világrekorder
Háromszoros világrekorder lett egyszerre az ebben az évben feltűnt 16...
Részvéttáviratok Szilágyi Dezső Halála alkalmából Részvéttáviratok Szilágyi Dezső Halála alkalmából
Nagyon meleghangu részvéttáviratot küldetett Vilmos német császár is...
A hét hőse A hét hőse
Az utóbbi napokban nem csupán a magyar müvésztársadalmat, de az egész...
A Carnera – Paolino bokszmérkőzés A Carnera – Paolino bokszmérkőzés
A Carnera – Paolino mérkőzés teljesen kivetkőztette Rómát...
Nehéz választani Nehéz választani
Már a szeptemberi válságban észrevettem, hogy csupa háborús emlék...
Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem Mussolini lenni Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem...
Miskolcon már napokkal ezelőtt plakátok jelentették, hogy ideérkezik...
Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás biztosítására Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás...
A közüzemű gépkocsiknak motalkó meghajtásáról fagázgenerátoros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98