Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Változások küszöbén

Irta Rubinek Gyula, v. földmívelésügyi miniszter

Végül elérkeztünk csonka hazánkban is arra, hogy az úgynevezett úrifoglalkozások utáni kereslet megcsökkent s keresettek és megbecsültek lettek az előbb lenézett ipari, kereskedelmi és szabad foglalkozások. 

A miniszteriumok, a vármegyék, a katonaság, a biróságok csak úgy öntik a szabad foglalkozások felé törekvő tömegeket. 

Az azelőtt biztos, kényelmes megélhetést, megbecsülést és tekintélyt biztosító foglalkozásokból menekül aki tud, mert a megélhetés nehézségei kényszerítik erre. A kenyér, a mindennapi kenyér buktatta meg az úrifoglalkozások varázsát, aminek hatását nemcsak ebben a felső, hogy úgy mondjuk kényszerű átalakulásban látjuk, de abban is, hogy az ifjúság most a beiratkozások idején cserben hagyja a gimnáziumot, a tudományos pályákra előkészítő iskolákat, míg ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági, kertészeti stb., egyszóval a gyakorlati élet számára előkészítő iskola kevésnek bizonyul. 

Nagyon szomorú körülmények, nagy nemzeti tragédia sodorta a nemzetet e gyökeres változások küszöbére, a lateiner foglalkozásoktól a termelő, az alkotó munka felé. 

Ha van valami vigasztaló jelenség a mai igazán reménytelen helyzetben, úgy ez a lelki átalakulás az. Mert a kivezető út az ország gyászos helyzetéből a lelki átalakuláson vezet. Ki kell vetkőznünk abból a felfogásból, hogy a legnagyobb úr a szolgabiró, aki mindenkinek parancsol. Az a legnagyobb úr, aki senkinek sem parancsol, de a maga két keze és feje munkájából megél anélkül, hogy bárkinek a rabszolgája lenne. 

A teremtő, az alkotó szabad foglalkozások teremtik meg a szabad és független polgárok ezreit, akikről nem kell az államnak gondoskodni, sőt inkább, akik nemcsak maguk boldogulnak gazdasági téren, hanem eltartják az államot is. 

A küzdelem a mindennapi kenyérért fogja eredményezni, hogy a termelő munka felé fordul a közfigyelem s a legúribb foglalkozás az lesz, amely a becsületes munkának a legnagyobb anyagi eredményt biztosítja s amely ennélfogva lehetővé teszi az úri megélhetést. 

Lelkek, világnézetek átalakulása s a kasza, kapa és kalapács nyelének a megmarkolása, a termelő munka szeretete és felkarolása: ezek az egyetlen biztos belső eszközei a nemzeti feltámadásnak, amelyektől szomszédaink semmiféle ellenséges törekvése meg nem foszthat bennünket, sőt a külföld megbecsülését, a mi függetlenségünket, erkölcsi erőink gyarapodását s nemzeti öntudatunk hatalmas emelkedését eredményezi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Horvát sérelmek
A horvát ellenzéki képviselők egy éles hangú iratot küldtek a bánhoz...
A haditengerészet fejlesztésének ügye a magyar delegáczióban A haditengerészet fejlesztésének ügye a magyar delegáczióban
A magyar delegáczió tengerészeti albizottsága 27-én ülést tartott, a...
Nagy Ferenc miniszterelnök rádióbeszélgetése nyugati útjáról Nagy Ferenc miniszterelnök rádióbeszélgetése nyugati útjáról
Nagy Ferenc miniszterelnök szombaton este beszélgetést folytatott...
Rövidek Rövidek
Papen bécsi német nagykövet váratlanul Regensburgba utazott. A...
Felkészülés az evezési szezonra Felkészülés az evezési szezonra
A vérbeli evezősök a szitáló eső és hűvös szél daczára már...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Ócska hordóból nagyon czélszerű baromf-etetőt lehet előállitani ugy,...
Nagy csatornaterv Oroszországban
Pétervárról jelentik, hogy az orosz közlekedésügyi miniszter...
Egy nagyon buta ember…. Egy nagyon buta ember….
- Nesze, itt van egy négyezer koronás csekk! Ezt vidd a...
Magyar – olasz atlétikai viadal Magyar – olasz atlétikai viadal
A magyar atletika újabb szenzációs győzelmet aratott. Ezúttal az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98