Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

Az állati jellemről 3.

Tény, hogy a kutyák, házinyulak, tyukok (hogy csak néhány példát említsünk) irigyek egymásra, mikor közös eledelükről van szó. A kutya is, bár jóllakott, mégis tovább habzsol, nehogy társainak is jusson a koncból, közben pedig fogát vicsorgatja rájuk, sőt nekik ugrik. 

Nem egyéb ez, mint közönséges kenyéririgység. Az irigység azonban az állatnak párjára, a vacokra, a tartózkodási helyre is vonatkozik, sőt a kakasoknál, ahol némi rivalitásról van szó, még heves harcokra is visz.


Az embereknél az önzés egyik legerősebb foka az uralomvágy: az állatnál csak primitiv jeleivel találkozunk. A féltékenység már gyakoribb és legtöbbnyire az állatok nemi életével kapcsolatos. Szemtelennek, arcátlannak nevezzük a verebet, a legyet, tolakodónak a poloskát és a magasabb rendü állatnak az alacsonyabb rendüvel való ilyen szembeállítása mutatja az általános megítélésnek felületes voltát.

A veréb például egyszerüen elveti magáról a félénkséget és közeledik az emberhez, hasonlóképp a galamb is. Ezeket bizalmasoknak tartjuk, ha kezünkből eszik az eleséget, ellenben tolakodóknak, ha rászállnak az asztalunkra. Helyes ez?

A kutya vidám ugatással és ugrándozással mutatja ki ragaszkodását, a macska pedig azzal, hogy az emberhez dörgölődzik. Ha most az állatok, amely látszólag hízeleg nekünk, gorombán érintjük, ellenünk fordul. A kutya szintén. A macskát emiatt nem mondhatjuk ravasznak, mert hisz senkise tapasztalta még, hogy a macska ok nélkül karmol, vagy harap.

A nagylelküség is annyi öntudatossággal van összekötve, hogy ezt a jellemvonást egy állatnál sem feltételezhetjük. Ellenben a bosszuállás nem gyakori. Mindenki tudja, hogy a kutya sokáig nem felejti el bántalmazóját. És teljes hitelt érdemlő elbeszélések vannak elefántokról, lovakról, majmokról stb., amelyeknek igen jó emlékezőtehetsége van minden bántalmazójukkal szemben.

A vadság ős tulajdonsága minden ragadozó állatnak. Ez hozzátartozik fegyvereihez. Erkölcsi jelentőséget nem lehet az állatnak tulajdonítani. A tigris kegyetlen volna azért, mert prédáját szétmarcangolja? Kegyetlenebb, mint a hangya, vagy a tyuk? Hát nem szenvedi egy hangyabolyba került kukac, vagy madár csőrébe került rovar a kinpad gyötrelmeit?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az angóra macska dühös nyávogással, harcrakészen várja támadóját Két ellenséges szándékú kutya, amint kihívóan közelít egymáshoz
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98