Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

Rövid hírek

Hatvanhét magyarnyelvü lapja van Csehországnak
A "Cseszko Szlovenszka Republika" cimü cseh félhivatalos lap a felvidéki magyar sajtóviszonyokra vonatkozólag a következőket közli: A felvidéki magyarságnak ezidő szerint 67 különféle lapja van. A forradalom óta 59 magyar lapot alapítottak, ezeknek jelentékeny részét sikerült a cseh hatóságoknak betiltani. Pozsonyban jelenleg 14, Kassán 13, Losoncon 8, Ungvárott 5 magyar lap jelenik meg, 3 magyar lapja van Komárom, Rozsnyó, Munkács városoknak, 2 magyar lap jelenik meg Prágában, Érsekujvárott, Dunaszerdahelyen, Nyitrán, Galántán, Rimaszombaton, Beregszászon. 1-1 magyar lap van Léván, Iglón, Lőcsén, Eperjesen. Magyar napilap 12 van a cseh köztársaság területén, valamennyi politikai lap. Politikai heti- és más időszaki magyar lap van (szintén politikai jelleggel) 38. A keresztényszocialista pártnak van 5 hetilapja, az agráriuspártnak 5, a szociáldemokratáknak 4, a kommunistáknak van egy magyar napi- és hetilapjuk. A németeknek Pozsonyban 5 napilapjuk van, a magyaroknak Kassán 4, Pozsonyban 2. Ezzel szemben van a Felvidéken összesen 5 napilap, amit a cseh lap szerint megcáfolja a magyaroknak azon állítását, hogy politikailag el vannak nyomva. A cseh lap elfelejti magában megállapitani, hogy pontosan hány magyar lapot szüntettek meg, hogy a felvidéki magyar és német sajtó ekkora fellendülésének egyik főoka, éppen a cseh kormányhatalom ellenséges magatartása, amely nem engedi be mindmáig a budapesti s általában a meg nem szállott területekről való magyar lapokat.

Enyhül a Magyarország ellen irányuló kisantant szerződés

Prága, augusztus 18. A marienbadi találkozóról a Prager Tagblatt ezeket irja: Az általános politikai helyzet enyhülése abban ismerhető fel, hogy a kisentente uj szerződésében a Habsburg-kérdés már nem középpontja a tárgyalásoknak s igy a főkép Magyarország ellen irányult eddigi szerződés határozmányai részint megszünnek, részint enyhülnek. Irányadó cseh és jugoszláv politikusok felfogása szerint a Habsburg-kérdés az aktiv politikára most mán elvesztette jelentőségét.


A II. Internacionálé elnökségének tanácskozásai Prágában

(Cseh sajtóiroda.) A II. Internacionále elnöksége ezidőszerint Prágában előtanácskozást folytat az októberben Hamburgban tartandó kongresszusról, amelyen a munkásinternacionále helyreállitásáról fognak határozni. Tegnap tudomásul vették az Internacionále titkárának, Ramsay Enedonale-nak lemondását, aki egyéb munkával való tulterhelése miatt nem vállalhatja tovább ezt a tisztséget. A távozó titkárnak köszönetet és elismerést szavaztak is helyébe az angol Tom Sharo-t választották meg az Internacionále titkárává. A szombaton megkezdett tárgyalásokon egyébiránt a második Internacionále és a bécsi nemzetközi munkaközösség ujból való egyesitésének feltételeit beszélik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Marienbad A Habsburg-Lotharingiai ház címere
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98