Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Bethlen lesz a végleges külügyminiszter

Amint a Hétfői Hírlap legutóbb megirt, az bekövetkezett: a nemzetgyülés karácsonyi szünetre ment anélkül, hogy az indemnitási vita befejeződött volna s így az ország ismét ex lexbe kerül.


Ellenzéki körökben megfelelő kritikával kisérik ugyan ezt a tényt, nagyobb jelentőséget azonban nem tulajdonitanak annak, mert a bajok főgyökerét abban látják, hogy a kormány az ellenzék ismételt sürgetésére sem hajlandó költségvetést előterjeszteni.


Az indemnitási vita ellenzéki szónokat mindazonáltal, - mint velünk közlik, - erőteljesen fogják felelőségre vonni a kormányt az ex lex miatt s minden alkalmat felhasználnak arra, hogy a kormányt a költségvetés beterjesztésére vonatkozó törvényes kötelességének teljesitésére szoritsák.
Az indemnitási vita különben igen élénknek igérkezik.


Rendkivüli érdeklődés előzi meg Apponyi Albert gróf felszólalását, amelynek gerince a rendtörvény legélesebb birálata lesz.


Apponyi felszólalásától várják a kormánypárt higgadtabb elemeinek aktivabb fellépését a jogfosztó javaslat más formája ellen. Apponyi hir szerint behatóan kiván a jóvátétel kérdésével is foglalkozni.
Éles birálatra készül Andrássy Gyula gróf is, aki főleg külpolitikai ügyeket és a külképviselet kérdését óhajtja a nemzetgyülés elé hozni.


De ezenkivül is több nagy ellenzéki beszéd lesz még, ugy, hogy az indemnitási vita vége ma még annál kevésbbé látható mert felszólalásra készülnek azok a kormánypárti képviselők is, akik abban a reményben, hogy a vita a karácsonyi szünet előtt befejezhető, letöröltették magukat.


A külügyminisztri állás ideiglenes betöltése ellen erős kritika hangzik el ellenzéki részéről. Daruváry Gézának megbizatása egyáltalán nem keltett megnyugvást, azok a hirek pedig, amelyek arról szóltak, hogy az igazságügyminiszter véglegesen megtartja a külügyi tárcát, nem bizonyultak valóknak. A Hétfői Hírlap ugyanis a kormányhoz közel álló helyről azt a feltünést keltő információt kapja, hogy a Bethlen István gróf miniszterelnök véglegesen a maga számára tartja fenn a külügyi tárcát.


Ezzel az információval kapcsolatban forrásunk megerősitette azt a korábbi hirünket, hogy a miniszterelnök jelöltje a külügyminiszterségre Teleki Pál gróf. Mivel azonban a volt miniszterelnök legutóbb sulyos operáción ment keresztül s még hosszu ideig nem vehet aktiv részt a politikai életben, a miniszterelnöknek Teleki személyétől el kellett tekinteni.

 

Ezért döntött a miniszterelnök ugy, hogy maga veszi át a külügyminiszterséget s ez adja egyuttal magyarázatát Daruváry ideiglenes megbizatásának, amely még abban a reményben történt, hogy Teleki felgyógyulása rövidesen megtörténik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István Teleki Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98