Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Háromhavi haladékot adnak az Ébredők, aztán akcióba lépnek

Az Ébredő Magyaroknak vasárnap délelőttre, a Vigadóba egybehivott nagygyülése, amelyet az a bizonyos – Klebelsberg rendelkezésére eltávolított – plakát hirdetet, (mig a falakon diszlett: szenzációsnak, mikor leszedték: még szenzációsabbnak) ismét csalódást hozott.


Csalódást elsősorban azok számára, akik végre meg szerették volna tudni, hogy mit is akarnak hát az ébredő magyarok? De az a 15.000 ember, amelyik vasárnap délelőtt majd szétvetette az agg Vigadó feketére vénült falait, nem hallott ma sem mást, mint amit három hét óta, a főváros különböző lokalitásaiban tartott gyülések szónokai már számtalanszor elismételtek.


Palóczy-Horváth István elnöki megnyitója után Pröhle Vilmos és Lukacsevics Lajos ujra elmondták az átkokat a zsidók. Ruperték, Rassayék és az összes nem ébredő magyarok fejére. Elmondották, hogy addig itt jogrend nem lesz, amig a keresztény jogrendet meg nem teremtik – természetesen az Ébredők. – elmondták, hogy itt a tettek ideje, mindenkinek egybe kell fogni, kiküszöbölni a király-kérdést és – ami a fő – ki kell verni a zsidókat.


Lukacsevics beszéde után azonban mégis hallottunk valami ujat is. Az elnök bejelentette, hogy Héjjas Iván betegsége miatt nem jöhetett el. Utána Prónay Pál jelentette be, hogy a betegágyból kelt fel és bocsánatot kért, hogy csak néhány szót tud szólni.


Lendvay István aztán felvilágosított minden kiváncsit e tömeges megbetegedések oka felől. Elárulta, hogy ő maga is beteg, mert – és itt jön a még nem hallott ujság – a spanyolnátha bacillusai, - nyilván a jogvédő iroda megbizásából – offenzivát inditottak az Ébredő Magyarok ellen.


Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy elmondja a nagygyülésnek kétségkivül legérdekesebb beszédét. Nem mulasztotta el, hogy Bangha páter ellen – a Központi Sajtóvállalattól történt elüldözése miatt – titokban táplált keserű haragjának kifejezést ne adjon, elnevezte őt Pázmány-imitátornak.


Klebelsbergtől is leszedte a régi keresztvizet, hogy egy ujabb keresztség alapján a "Strébersberg"nevet adja neki.

 

Mindezek után következtek a szerelmi vallomások.


"Szeretem azt a Szamuellyt" – mondotta – " s ha nem hozott volna annyi szerencsétlenséget, azt mondanám: boldog vagyok, hogy jött egy Szamuelly. Mert az a Szamuelly legény volt a talpán és megmutatta a zsidóság igazi arculatát. Az "Egyenlőséget" is szeretem, mert nyiltan ki meri mondani, hogy vagy mi , vagy ők, de egyiknek el kell tünnie a közélet porondjáról. Biztosíthatom őket, hogy mi maradunk."


Lendvay után Ereky Károly furta keresztül az "áruló keresztényeket". Száz és száz magyar vértanu bosszuját igéri a zsidóságnak. Kijelentette, hogy komoly politikusnak tartja magát, de ha a zsidóság folytatja provokáló magatartását, élére áll az ébredő magyaroknak.


Még Budavári László mondotta el – rövid pár hét alatt – immár tizszer hallott beszédét, amelyben ujra megállapította, hogy a volt nemzetgyülésen csak kevesedmagával maradt meg elvhünek, megigérte a leszámolást, követelte a zsidó sajtóval való leszámolást is végül kijelentette:
"Most még egy próbát teszünk: várunk két-három hónapig, hogy a keresztény gondolat erősebb-e ebben az országban, vagy a zsidó pénz, mely máris milliós tételekben vonul a vidékre a választások tisztasásának biztosítására. Ha most is csalódunk, ez a csalódás az utolsó lesz, mert megvan bennünk az erő a nemzetgyilkos, zsidó szellemtől megmérgezett árulók kikorbácsolására".


Ezzel a gyülés – a Himnusz eléneklése után – véget is ért. Taps, éljenzés, közbeszólás majdnem több volt, mint beszéd, de ezekből sem tudunk meg, mi hát az a programm, a a sokat emlegetett építőerő, az a nemzetmentő munka, amely következik – a zsidók kiverése után.


A gyülés befejezése után annak résztvevői közül többen kisebb csoportokba verődve tüntető menetre indultak. Egyik csoport a Wesselényi-utcában abcugolta a zsidókat, mig egy másik a Rombach-utca felé vette utját. A rendőrség gyors és erélyes intervenciójának meg volt az eredménye, a tüntető csoportok szétoszlottak s a turbulens résztvevők közül egypárat előállítottak a VII. kerületi rendőrségen.


Az esti órákban helyreállott a teljes nyugalom.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98