Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Háromhavi haladékot adnak az Ébredők, aztán akcióba lépnek

Az Ébredő Magyaroknak vasárnap délelőttre, a Vigadóba egybehivott nagygyülése, amelyet az a bizonyos – Klebelsberg rendelkezésére eltávolított – plakát hirdetet, (mig a falakon diszlett: szenzációsnak, mikor leszedték: még szenzációsabbnak) ismét csalódást hozott.


Csalódást elsősorban azok számára, akik végre meg szerették volna tudni, hogy mit is akarnak hát az ébredő magyarok? De az a 15.000 ember, amelyik vasárnap délelőtt majd szétvetette az agg Vigadó feketére vénült falait, nem hallott ma sem mást, mint amit három hét óta, a főváros különböző lokalitásaiban tartott gyülések szónokai már számtalanszor elismételtek.


Palóczy-Horváth István elnöki megnyitója után Pröhle Vilmos és Lukacsevics Lajos ujra elmondták az átkokat a zsidók. Ruperték, Rassayék és az összes nem ébredő magyarok fejére. Elmondották, hogy addig itt jogrend nem lesz, amig a keresztény jogrendet meg nem teremtik – természetesen az Ébredők. – elmondták, hogy itt a tettek ideje, mindenkinek egybe kell fogni, kiküszöbölni a király-kérdést és – ami a fő – ki kell verni a zsidókat.


Lukacsevics beszéde után azonban mégis hallottunk valami ujat is. Az elnök bejelentette, hogy Héjjas Iván betegsége miatt nem jöhetett el. Utána Prónay Pál jelentette be, hogy a betegágyból kelt fel és bocsánatot kért, hogy csak néhány szót tud szólni.


Lendvay István aztán felvilágosított minden kiváncsit e tömeges megbetegedések oka felől. Elárulta, hogy ő maga is beteg, mert – és itt jön a még nem hallott ujság – a spanyolnátha bacillusai, - nyilván a jogvédő iroda megbizásából – offenzivát inditottak az Ébredő Magyarok ellen.


Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy elmondja a nagygyülésnek kétségkivül legérdekesebb beszédét. Nem mulasztotta el, hogy Bangha páter ellen – a Központi Sajtóvállalattól történt elüldözése miatt – titokban táplált keserű haragjának kifejezést ne adjon, elnevezte őt Pázmány-imitátornak.


Klebelsbergtől is leszedte a régi keresztvizet, hogy egy ujabb keresztség alapján a "Strébersberg"nevet adja neki.

 

Mindezek után következtek a szerelmi vallomások.


"Szeretem azt a Szamuellyt" – mondotta – " s ha nem hozott volna annyi szerencsétlenséget, azt mondanám: boldog vagyok, hogy jött egy Szamuelly. Mert az a Szamuelly legény volt a talpán és megmutatta a zsidóság igazi arculatát. Az "Egyenlőséget" is szeretem, mert nyiltan ki meri mondani, hogy vagy mi , vagy ők, de egyiknek el kell tünnie a közélet porondjáról. Biztosíthatom őket, hogy mi maradunk."


Lendvay után Ereky Károly furta keresztül az "áruló keresztényeket". Száz és száz magyar vértanu bosszuját igéri a zsidóságnak. Kijelentette, hogy komoly politikusnak tartja magát, de ha a zsidóság folytatja provokáló magatartását, élére áll az ébredő magyaroknak.


Még Budavári László mondotta el – rövid pár hét alatt – immár tizszer hallott beszédét, amelyben ujra megállapította, hogy a volt nemzetgyülésen csak kevesedmagával maradt meg elvhünek, megigérte a leszámolást, követelte a zsidó sajtóval való leszámolást is végül kijelentette:
"Most még egy próbát teszünk: várunk két-három hónapig, hogy a keresztény gondolat erősebb-e ebben az országban, vagy a zsidó pénz, mely máris milliós tételekben vonul a vidékre a választások tisztasásának biztosítására. Ha most is csalódunk, ez a csalódás az utolsó lesz, mert megvan bennünk az erő a nemzetgyilkos, zsidó szellemtől megmérgezett árulók kikorbácsolására".


Ezzel a gyülés – a Himnusz eléneklése után – véget is ért. Taps, éljenzés, közbeszólás majdnem több volt, mint beszéd, de ezekből sem tudunk meg, mi hát az a programm, a a sokat emlegetett építőerő, az a nemzetmentő munka, amely következik – a zsidók kiverése után.


A gyülés befejezése után annak résztvevői közül többen kisebb csoportokba verődve tüntető menetre indultak. Egyik csoport a Wesselényi-utcában abcugolta a zsidókat, mig egy másik a Rombach-utca felé vette utját. A rendőrség gyors és erélyes intervenciójának meg volt az eredménye, a tüntető csoportok szétoszlottak s a turbulens résztvevők közül egypárat előállítottak a VII. kerületi rendőrségen.


Az esti órákban helyreállott a teljes nyugalom.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Óriások között Óriások között
Olvassuk, hogy az angol világbirodalom már megkezdte az...
Kassák Lajos: A végekről Kassák Lajos: A végekről
Zűrös erdőkben, dúlt állati menedéken rikolt már a szilaj katonák...
Az Országos Mezőgazdasági Kamara jelentése az 1927-ik évről Az Országos Mezőgazdasági Kamara jelentése az 1927-ik évről
A napokban hagyta el a sajtót az Országos Mezőgazdasági Kamara évi...
MTK-FTC 11:2 (4:1) MTK-FTC 11:2 (4:1)
A „futballderby”-nek elkeresztelt FTC-MTK mérkőzés...
Az antant hadicél-politikájának megváltozása
Az Osztrák-Magyar Monarchia felszámolásának terve 1918-ban jelent meg...
Selyemtenyésztés Selyemtenyésztés
Teméntelen kárt okozott az idei aszály széles e hazában....
Vitéz Terstyánszky nyerte ismét a tőrbajnokságot Vitéz Terstyánszky nyerte ismét a tőrbajnokságot
Második Rozgonyi György dr. – Harmadik Rády József Szépszámú...
Iparigazolványt a kifőzdéknek! Iparigazolványt a kifőzdéknek!
A kifőző üzletek iparszerű jellegét a főváros VII. kerületének...
Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye
Jó kilátások között indult meg az, idei mezei versenyszezon. Az első...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98