Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Ma lesz a döntő értekezlet a választójog kérdésében

A megegyezési tárgyalások a választójogi törvényjavaslat keresztülvitele érdekében szombaton nem vezettek eredményre, ámbár számos pontra nézve sikerült megegyezést találni. A kormány és a pártok vezetői tegnapelőtt abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat vasárnap délelőtt folytatják, ez azonban nem történt meg.


Amint s Hétfői Hírlap munkatársa megbízható forrásból értesült. Bethlen István gróf miniszterelnök vasárnap délelőtt a választójogi értekezlet összes tagjaival levélben tudatta, hogy az engedékenységben meddig hajlandó elmenni.


Értesülésünk szerint Bethlen István nem hajlandó most már tovább engedni és ha az ellenzék ezeket a feltételeket el nem fogadja megszakad a további tárgyalás fonala. Az most már kérdés, hogy az ellenzék belemegy-e a ma megszabott feltételek mellett a megegyezésbe vagy tovább kitart követelései mellett és folytat harcot.


Azoknak a képviselőknek, akik Bethlen István gróf választójogi felfogásával egyetértenek, az az egyöntetű álláspontjuk, hogy a miniszterelnök most már valóban elment az engedékenységnek legvégsőbb határáig és ha a törvényjavaslatot ilyen feltételek mellett is visszautasítják, akkor nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek semmi más célja nincs, mint hogy a kormány helyzetét lehetetlenné tegye és elvágta a kibontakozásának minden lehetőségét.


Kormánypárti oldalon szemére vetik az ellenzéknek, hogy most azok agitálnak a Bethlen-féle javaslat ellen akik valamikor a Friedrich-féle rendeletet legjobban kárhoztatták, mint olyant, amely csak a demagógiának nyitott teret. Most ugyanazok a képviselők, akik mindig azt hangoztatják, hogy a választójog megszűkitésével lehetővé kell tenni, hogy a leendő parlament értelmi szinvonala emelkedjék, azok most a legszélesebbkörű választójog hivei a hajlandók volnának belemenni a Friedrich.féle rendelet törvénybeiktatásába.


Az ellenzék álláspontja

Gaál Gászton ma délelőtt hosszabb tárgyalást folytatott Huszár Károllyal a megegyezés kérdésében s amint a Hétfői Hírlap munkatársa magától Huszár Károlytól értesült, a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja az uj föltételek mellett a legnagyobb valószínűség szerint nem fog akadályokat görditeni az elé, hogy a javaslat törvényerőre emelkedjék. Ő ugy ltja a helyzetet, hogy a függőben lévő megegyezési pontok ma már aligha fognak nehézséget okozni.


A kereszténypárt a mai helyzetben nem szándékozik a megegyezést megakadályozni és reméli, hogy az ellentétek legkésőbb a holnap reggeli órákban áthidalhatók lesznek.


A választás tisztaságának biztosítására a kormány hajlandó az ellenzék által kívánt minden garanciát teljesiteni.


Megegyezésre van kilátás a kisebbségi képviselet dolgában, amely még a Friedrich-féle választójoggal szemben is novum. A katonák választójogának kérdésében biztosra veszik, hogy a huszonkét-huszonhárom éves volt katonák részére is biztosítja a kormány a választójogot. A négy elemi és az irni-olvasni tudás differenciája számokban kifejezve mindössze kilencvenháromezer, ezért pedig sem a kereszténypárt, sem pedig Rassayék nem kívánják felforditani a helyzetet, sőt remélhető, hogy Friedrichék is deferálni fognak az országos érdek miatt.


A tárgyalások egyébként, egész vasárnap igénybe vették a pártok vezetőit. A döntő értekezletet előreláthatólag ma a nemzetgyűlés összeülése előtt fogják megtartani és amennyiben a döntés megtörténnék a hátralevő három nap alatt fog eldőlni a törvényjavaslat sorsa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István Friedrich István Gaál Gaszton Huszár Károly Rassay Kéroly
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98