Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Bernolák nem érti Andrássyt

Bernolák Nándor népjóléti miniszter beszéde elején visszapillantást vetett a háboru előtti gazdasági feszültségre, a forradalomra, a proletárdiktatúrára.


A velencei egyezmény – mondotta Bernolák – a ránk oktrojált béke frontáttörésnek tekinthető. A világ tudatára ébredt a Magyarországgal történt sok igazságtalanságnak. Tehát fejlesztenünk kell kulturánkat, hogy Európa lássa: Magyarország a civilizációnak védő bástyája.


Hol van a legnagyobb sajtószabadság

A forradalmi idők után a kormány elérkezettnek látta az időt arra, hogy a jogrendet az egész vonalon helyreállítsa. A kormány a kivételes intézkedéseket folytonosan vissza fogja fejleszteni. Igy eltörölte már a cenzurát. Ma sehol sincs nagyobb sajtószabadság, mint Magyarországon. (!) Természetes, hogy ha a nemzet rovására a sajtóban visszaélések történnének, az nem maradhatna megtorlás nélkül. Ugyancsak visszaadta a kormány a gyülekezési jogot is, ami azt jelenti, hogy minden párt szabadon tarthat gyüléseket és szervezkedhetik. Szólt azután az amnesztia-rendeletről, amely már sok ezer embert adott vissza családjának. Majd megemlékezett a kulturális és szociális téren tett lépésekről.

A választójogról
A választójogra vonatkozóan kijelenti, hogy az általános, titkos és községenkénti választójognak a hive. Természetes, hogy a szükséges korrektivumokat az uj törvényben le kell szögezni, visszafejlődés nem lesz az uj törvény és a legutóbbi választói rendelet között. A főrendiházat demokratikussá akarja tenni a kormány, a közigazgatás államos társával kapcsolatban.


Andrássy és a királykérdés

Ezután az aktuális politikai kérdésekről beszélt Bernolák és a következőket mondotta:
- Andrássynak, a kit én rendkívül nagyrabecsültem, vezető volt, mikor a király Magyarországba jött. Akkor a nemzeti egyesülés pártjának ülésén szemben állottam vele. Ő ezt mondotta szószerint:
„Én mindig katasztrófának tartottam azt, hogy ha ez a kérdés erőszakosan oldatik meg. Ezért iparkodtam azt meggátolni. De mikor itt volt a kivály, nem cselekedhettem másként, amint cselekedtem.”


- Ezt nem értem – mondotta Bernolák. – Szemrehányást nem teszek Andrássynak, azt azonban mindenkinek el kell ismernie, hogy azt, amit Andrássy veszedelemnek tartott, bekövetkezni engedte. Nekünk, akik veszedelmet láttunk abban az országra nézve, jogunk és kötelességünk volt azt meggátolni. Nekünk a nemzet energiáit föl kell fokozni, nekünk ma is egy közös ellenségünk van: a destrukció, amely szembehelyezkedik a nemzeti ideálokkal.

 

Nekünk keresnünk kell a harmónikus együttműködést azokkal, akik, bár nem tartoznak pártunkhoz, de ugyanazon elvek alapján kivánják a közélet nagy kérdéseit megoldani. Nem történhetik ugy, hogy pártunk egy másik pártba beleolvad. Az egyéniséget érvényesíteni kell, hasonló másokkal való egyesülés utján, akkor szolgálni fogjuk ennek az egyesülésnek érdekeit, mert minél több erőt fogunk össze, annál erősebbé tesszük a nemzet energiáit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hollandi királynő és a férje A hollandi királynő és a férje
Az utóbbi időkben sokat lehetett olvasni Vilma királynő férjének,...
Versek Versek
Csöndes folyó, arany folyó, Oh, bele veszni volna jó! Fehér ködön...
Külföldi vendégek Budapesten Külföldi vendégek Budapesten
A franczia földrajzi társaság 20 tagja, elnökük Henry Baufort...
Az Eiffeltorony szikratáviróállomása
Az Eiffeltorony szikratávíróberendezései kizárólag katonai,...
A Fővárosi Színház merénylői az ügyészségen A Fővárosi Színház merénylői az ügyészségen
A Fővárosi Színház elleni merénylet ügyében a rendőrség a...
A kiállítások kára és haszna A kiállítások kára és haszna
Az 1853-iki párisi kiállítás nyolcz millió forint veszteséggel...
Apróságok Apróságok
Chandra Kaly, Deveki and Sati, - Így hívják a Paraisienne Grill...
Szinésznevelés Szinésznevelés
Igen tisztelt Szerkesztő úr! Szives felszólitásának, ime eleget...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98