Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Raffay püspök a kulturharcról

A nemzetgyülés illusztris rétorai harsognak felekezeti békéről, a keresztény egység megbomlásáról, sőt a kulturharc kitörésének lehetőségéről is. Az ugynevezett hivatalos tényezők ugyan diplomatikus simasággal siklanak el a kérdés mellett és látszólag minden megtörtént az ellentétek kiegyenlítésére, de közéletünk különféle pódiumairól felröppenő kifakadások rakétái rávilágítanak arra, hogy társadalmi életünk számtalan és sulyos és eddig csak szimptomáiban kezelt égő sebének kórokozó betegsége annak a két hatalmas világnézeti erőnek szembeéleződése, amit a katolikus és protestáns egyházak képviselnek.


Kell, hogy szerencsétlen nemzetünknek e betegségből való gyökeres kigyógyítása az uj esztendő centrális feladata legyen. Éppen ezért felkerestük az uj esztendő napján Raffay Sándor evangélikus püspököt, a magyar protestáns társadalom egyik legkiválóbb vezérférfiát, akit a minap a parlamentben is aposztrofáltak, mint a keresztény egység és a felekezeti béke előharcosát, hogy adja meg a betegség diagnózisát, mondja el, mi történt eddig leküzdésére és mit a további, gyökeres és sikeres gyógykezelésének feltételeit.


Raffay püspök a Hétfői Hirlap munkásságának kérdéseire a következőket válaszolta:
- A felekezeti békének és egymást megértésének legfőbb akadálya annak a legkardinálisabb problémának meg nem értése, amely a méltánylását parancsolja és amely tilt minden aggressziv fellépést, ami mások vallásos meggyőződésének megváltoztatására irányul. Baj az is, hogy katolikus részről nem látunk semmi közeledő szándékot, hogy megtárgyalják velünk a bajokat, az esetleges sérelmeket és az orvoslások módját. A királykérdésnek felekezeti szinezetben való beállítása sem a mi bününk és a katolikus oldalról bennünket támadó panaszokra, amelyek a katolikus elnyomottságáról beszélnek, válaszul csak annyit jegyzek meg, hogy a főváros egymásután szavazza meg a milliókat a katolikus plebániák szaporítására.


- Mi ezt sohasem kaptuk, De mindennek ellenére elmegyünk a türelem legvégső határáig, minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk az ellentéteket kiegyenlíteni és a harcosabb kedélyeket békíteni. Én a magam részéről elmentem Csernoch hercegprimáshoz, hogy vele megbeszéljem a felekezeti béke fenntartásának és elmélyítésének módozatait. Szó volt a reverzálisok kérdéséről is, amelynek kivánságainknak megfelelő megoldása mindenesetre a béke legnagyobb akadályát hárítaná el. Sajnos a tárgyalásoknak nem volt meg a kivánt eredménye.


A fenyegető kulturharcot minden erővel meg kell akadályozni.


- Mi magyar proletárok ugyan nem féltjük magunkat a harctól, hisz annak eredménye ránk nézve csak kedvező lehetne, mert előreláthatóan olyan egyházpolitikai reformokat eredményezne, amilyenekért már régen harcolunk, de féltjük a nemzetet, amely a harcba belepusztul. Mi a harcot nem provokáljuk, de szükséges, hogy minden oldalról megszünjék a heccelődés, az állítólagos sérelmek folytonos panaszolása és minden politikai vagy társadalmi jelenségnek felekezeti szempontból való elbirálása.


Győzzön a pogány türelmetlenséggel szemben a krisztusi béketürés, amely egyedül óvhatja meg a keresztény lelkek integráns egységét és ezen keresztül állítható csak helyre a másik integritás, amely ma minden apró egyéni, vagy egyes csoportok érdekét szolgáló célnál fontosabb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Raffay Sándor Csernoch János
Cikk-ajánló
A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen
A szép és érdekes küzdelmet sajnálatos inczidens zavarta meg a B. A....
A román külpolitika belpolitikai vonatkozásai A román külpolitika belpolitikai vonatkozásai
Minden Romániából érkező jel és hiradás arra vall, hogy a hetek óta...
Rövidek Rövidek
Tevfik Rüsdi bég török külügyminiszter megtáviratozta a teheráni...
Szovjetoroszország és Európa gazdasági kapcsolatairól Szovjetoroszország és Európa gazdasági kapcsolatairól
Bukarestből jelenti a Kolozsvári Ellenzék: A Semnanul londoni...
Felfujható pilótaruha Felfujható pilótaruha
Nagyszerű találmány repülők számára a felfujható pilótaruha....
Véres diákzavargások Pest város utzáin a 18. században
Az 1776. év február 20-án, farsang utolsó napján, éjjeli 10-11 óra...
Telefon Budapest és Fiume közt Telefon Budapest és Fiume közt
Február 13-án nyílt meg a telefon Budapest és Fiume közt. A fiumei...
Eszkimó regény Eszkimó regény
A könyv megérdemli a fokozott figyelmet. Nem azért, amire az ember az...
Karbidgázzal akarta felrobbantani önmagát egy elkeseredett kifutófiú Karbidgázzal akarta felrobbantani önmagát egy elkeseredett...
Szombaton reggel a Teleki-tér bódéi között eszméletlen, vérző 14-15...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98