Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Rövid hírek

Schanzler és Lloyd George tárgyalása
A Petit Parislen jelenti Londonból, hogy Schanzer külügyminiszter tegnap az alsóház ülése alatt tanácskozást folytatott Lloyd Georgeval. Schanzer a szövetségesek egységes keleti politikájának megállapitása mellett érvelt és ellenezte azt a tervet, hogy Törökországnak ultimátumot küldjenek. A két miniszter a tripoliszi, egyiptomi és tengeri kérdésről is tárgyalt. Itt azonban különböző részleteknél oly mélyreható nézeteltérések mutatkoznak, hogy e kérdések küszöbön álló megoldásáról nem lehet szó. Schanzer végül Lloyd Georgenak emlékiratot nyujtott át, amely az olasz kormánynak ezekben a kérdésekben elfoglalt álláspontját tartalmazza.


Cseh sajtópropaganda Magyarország ellen

Pozsonyból írják: A csehek mindnet elkövetnek arra, hogy a Magyarország iránt esetleg megnyilvánuló szimpátiát kisebbitsék és ezért rendszeres sajtópropagandát szerveznek külföldön Magyarország ellne. Érdekes dokumentuma ennek a Journal se Geneve két egymásutáni napon következő száma. Az első napon Charly Clerc közvetlen magyarországi tapasztalatai nyomán szimpátikus cikket irt a „szerencsétlen, területe és lakossága nagyrészétől megfosztott országról."

 

A következő nap nap ugyanabban a lapban Ivan Raz hosszabb cikket adott le, amelyben cáfolja Charly Clerc nyilatkozatait és ugy állitja be Magyarországot, mint ahol évszázadokon keresztül a nemzeti kisebbségek a legborzalmasabb elnyomásban éltek volna. Nyilvánvaló tendenciával beállított cikkében összehasonlítást tesz a magyar és cseh kultúra között, természetesen a magyar kultúra rovására és konkluzioképpen azt a megállapitást közli, hogy Magyarország szétdarabolásával nem érte olyan nagy kár az emberiséget, hogy ezért érdemes volna za egész világot alarmirozni. A tót Felvidéken, ahol a lapnak ezt a példányát nagy számban terjesztették, mindenütt nagy felháborodást okozott a cseheknek ez az eljárása.

Dublinból hivatalosan jelentik, hogy a kormánycsapatok Blessingtonban elfoglalták a felkelőknek megerősített állását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98