Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Párbaj

 Harminkét állam foglalt helyet a zöldasztal mellett de kölcsönös eszmecsere helyett csupán két nagy ellenfél mérkőzött egymással: az angol reálpolitika és a francia háborus mentalitás. Londonban és Párisban már hónapok óta vivták előcsatározásokat, sajtójuk és parlamentjük visszhangzott a vitáktól. És mi volt e párbaj eredménye?!

 

Poincaré, Elszász hű fia, aki egy életen keresztül nem tudta elfeledni gyermekkora első nagy impresszióját, a német sarkantyu pengését Bar-le-Dueben és Lloyd George, a világháboru kérlelheletlen uszítója, a kháki-választások bosszutlihegő bajnoka, aki most a közös munka verejtékével akarná lemosni a véres gyalázatot a világ arcáról – volt a két viador. Összemérték pengéjüket, cikáztak a szikrák – és a porban, véresen fetreng a halálosan megsebesült Európa.


De mi lesz Magyarországgal, szegény Csonka-Magyarországgal, rokon, barát szövetséges nélkül?! Nagy feladatok hárultak azokra a férfiakra, akik bennünket a génuai konferencián képviseltek. Most nyílt végre alkalmuk vezető egyéniségeinknek, hogy a legközetlenebb személyi viszonylatokba jussanak Európa uraival, megvilágítván azt a rengeteg sok igazságtalanságot, amely Magyarországot érte.


Kétkedve és csaknem minden reménység nélkül indultak Génua felé, ahol két nagy katasztrófánkra: a háborura és a békére kerestek orvoslást. Csak a romantika várhatott territoriális és nemzeti sikereket számunkra a génuai konferenciától. Nem is csalódtunk pesszimizmusunkban, noha ugy hírlik, hogy angol és francia államférfiak a magánérintkezésben, rokonszenvesen hallgatták képviselöinket.


Mindenestere nehéz helyzetük volt a magyar uraknak. A francia fül, amely a világháboru kitörése óta cseh és délszláv besugások hanghullámaiban fürdik, nem igen hajlamos a magyar busongás befogadására. Talán inkább bízhatunk – amint a Themze partján már többször tapasztaltuk – az angol megértésben. Nem mintha valami különös szentimentálizmusban reménykedhetnénk, de bizonyos, hogy az a Lloyd George, aki közgazdasági egységnek vallja egész Európát, nem fogja megengedni, hogy Magyarországot a középeurópai konszolidáció bázisát tönkretegyék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Raymond Poincaré Lloyd George
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98