Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

MTK – FTC 3:0 (1:0)

A „nagy” csapatok kíméletlen küzdelme. – Héger és Kővágó komoly sérülése. – Az FTC hősies ellenállása. – Siklóssi, Vágó és Molnár lőtte a gólokat.

Hungária-úti sporttelep. – 30.000 néző. Bíró: Iváncsics Mihály.

Szeptemberi derűs őszi nap november közepén a FTC – MTK mérkőzés. Van-e ennél a kettőnél nagyobb varázsszó a fővárosi sportközönségre nézve? Meg is telt a Hungária-úti pálya nézőtere úgy, mint FTC – MTK mérkőzésen még soha. Harmincezer néző töltötte meg a pálya minden zegét-zugát s közvetlenül a mérkőzés előtt már ötszörös áron is szívesen vettek volna jobb jegyeket a pályáról kiszorult későn jövők, de – már későn.

Pedig a játék maga egyáltalában nem volt méltó sem a szép őszi naphoz, sem a rekordközönséghez, sem pedig a várakozáshoz. A bajnokság döntőjét jött ki nézni a 30000 főnyi tömeg, két bajnokságra komolyan aspiráló őszi ellenfél komoly küzdelmét és mit kapott?...

2 óra 45 perckor Ivancsics bíró sípjelzésére a csapatok a következő összeállításban állnak fel:
MTK: Plattkó – Mandl, Kovács – Kertész II., Nadler, Vágó – Braun, Molnár, Orth, Siklóssi, Opata.
FTC: Amsel – Takács, Hungler II. – Fuhrmann, Szabó, Blum – Héger, Kővágó, Nikolsburger, Schreiber, Tóth.

A helyváltoztatásnál az FTC-nek kedvez a szerencse s az MTK kezd enyhe nappal szemben, első támadása azonban már a fedezeteken megakad. Rögtön átkerül a labda az MTK térfelébe s Kovács súlyos hibájából az FTC támadása veszélyesnek ígérkezik, de Kővágó faultja megakasztja annak sikerét. A következő percben Héger vezet támadást.

Kovács ráfut, s a mellette elhúzó Hégert kinyújtott könyökkel mellen üti. Iváncsics szabadrúgást ítél, de Héger, aki az első pillanatban nem is esett el, fájdalmat érezve, kiáll s nem is tér többé vissza. Az öltözőbe érve, elvesztette eszméletét s az orvosok belső vérzést állapítottak meg, mire a kivonult mentők a Szent István korházba szállították.

Héger tragikus elvesztése láthatólag deprimálja az FTC csapatát, úgy hogy a játék teljesen a zöld-fehérek térfelébe terelődik. A 3. percben Braun támadása kornert hoz, de beadását Amsel fogja, míg Opata, éles, magas lövése csak centiméterekkel süvít el a felső kapuléc felett. Az 5. percben Orth egyéni játék után 25 méterről fölé lő.

A 6. percben Fehrmann egy jobbról jövő labdát elfog, de miután arccal állott a saját kapuja felé, egy pillanatig habozott, mire Siklóssi felismerve a helyzetet, erélyesen közbelépett, s bár fél térdre esett, félig fekvő helyzetből és a labda után nyúlt s szép középmagas lövéssel védhetetlenül Amsellel ellenkező sarokba helyezte el az MTK első gólját.

A 10. percben Opata beadását Amsel kifutással menti. A 12. percben az MTK kornert ér el, mely nem okoz komolyabb zavart. Orth két szép felesét Amsel fogja. Vágó kidriblizi a védelmet, de erőtlen labdáját Amsel fogja. A 15. percben ismét kornerhez jut az MTK, mely a kapu mellé jut. Kovács hibájából szabadrúgáshoz jut az FTC, amelyet ugyancsak ő hárít el.

A 18. percben az FTC is kornerhez jut, de Tóth labdája a kapu mellé kerül. A 22. percben Orth 35 méteres szép szabadrúgását Takács fejjel menti. Ezután egy teljes negyedóráig középjáték folyik minden különösebb esemény nélkül. A 37. percben Molnár jut jó helyzetbe, de laposan gurított labdáját Amsel könnyen fogja.

A 40. percben Takács gánccsal akasztja meg Siklóssi támadásait: a tizennyolc méterről megítélt szabadrúgást Opata lövi, Amsel fogja is a labdát, de kiejti, mire Takács a mezőnybe továbbítja. Itt ismét Braunhoz kerül, aki élesen a kapu fölé lő.

Második félidő.

Az FTC támadásával kezdődik a II. félidő. Tóth helyet cserél Schreiberrel, de a Héger nélkül játszó csatársor így sem érti meg egymást. Az MTK balszárnyának támadása Siklóssi kapu mellé került lövésével végződik. Észrevehető a kék-fehérek játékán, hogy rövid passzokkal akarnak operálni, de az FTC halfok erélyes közbelépése megakadályozzák támadásaik kifejlődését.

Opata gyors lefutással még a gólvonalon ér el egy labdát. A centert Amsel leszereli. Mindkét oldalon egy-egy szabadrúgást ítél a bíró. Az FTC most élénkebb tempóba kezd, de a halfsor előreadott hosszú labdáit a csatársora nem tudja a maga javára kihasználni. A heves tempó mégis megzavarja az MTK-t, amely kapkodva védekezik.

A 11. p-ben Kővágó abban a pillanatban, amikor Plattkó egy kapura kinyitott labdát fog, teljes iramban ráfut. Plattkó a labda kidobása közben Kővágót is mellen üti, ugy hogy az összeütközésből kifolyóan Kővágó elhagyja a pályát, ahova csak 10 perc múlva tér vissza rövid időre, azután végleg kiáll.

Ekkor az MTK halfsor leszorítja ellenfelét és Opata éles labdája kapu mellé kerül. Tóth elfoultolása miatt szabadrugás: Blum Plattkó kezébe lövi a labdát. A játékosok izgatott viselkedése az eredményes játék rovására megy. Braunt Hungler elfoultolja.

A zöld-fehérek halfsora erősen fogja Orthot, aki egy darabig magára hagyva hosszú lövésekkel próbálkozik Az MTK halfsora látva a csatárok tehetetlenségét, maga is kísérletezik lövésekkel. Kertész II. és Nadler lövését Amsel fogja. Szép támadást vezet most Nikolsburger és kicselezve a védelmet a kapu közelébe jut, s Plattkó csak elszánt rávetéssel tudja lábáról a labdát levenni.

A 30. percben Vágó Opatához adja a labdát, a melyet az visszaad Vágónak, aki a 16-os vonalról éles lapos csavart lövéssel megszerzi az MTK második gólját. Amsel épen az ellenkező sarokban varrta a lövést. MTK majd FTC ellen szabadrúgás.

Az MTK jobbszárnya ezután rövid passzokkal szép támadást vezet. Braun magas beadása Molnárhoz kerül: Amsel kifut eléje a hatos vonalig, hogy megkaparintsa a labdát, Hungler azonban megzavarja őt s a labda mellé fog, amelyet azután Molnár a 36. p-ben a kapuba gurít.

A 39. p-ben kornert ér el az MTK, Siklóssi lövése a kapu felett süvit el. Nikolsburger gyenge akcióját könnyen szereli le a védelem, Szabó foultolja Molnárt. Az MTK erősen dolgozik a további eredmény eléréséért. Erre meg a 43. p-ben kilátása volt. Orth, Takács párharca után tiszta helyzetben fut a labda Siklóssihoz, aki azt a kapu mellé lövi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98