Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Huszonegy tagja lesz a liberális pártnak és ötven a blokknak

Rassay Károlynak a héten elmondott beszédét politikai körökben általában ugy tekintik, hogy annak már előzményei voltak. Ez a beszéd egy megállapodásnak az eredménye volt és mielőtt a baloldali vezér a pártalakulás tekintetében a felhívást megtette, előre megbizonyosodott – amint az ilyenkor a politikában szokásos – hogy szavai nem a pusztában hangzanak el és akcióját nem érheti kudarc.

 

A Gresham-palotában elhangzott beszéd igen határozottan azt jelenti, hogy a Gresham-palotabeli pártklub lakói hamarosan megszaporodnak. Vázsonyi Vilmos ugyan nincsen idehaza, de bizonyosra veszik az ő hozzájárulását a pártalakitáshoz, mert mindenki meg van ma már győzödve róla, hogy az erők egyesitésére feltétlenül szükség van, mert meg kell mutatni a közönségnek, hogy ha a mai rezsim megbukik, ime van már guvernementális, kormányképes alakulat, amely helyébe lép. A liberális és demokratikus irányzat végleges elérkezése előtt azonban – és ez ma már csak hónapok kérdése – valószínüleg kisérlet fog történni a mai rezsim életének, megmentésére vagy átformálására és akkor is egységesen, tömören kell állani a baloldalnak, hogy ebben a tekintetben is az történjék, amit ők akarnak.


Ami most már az alakulás technikáját illeti, először fog megalakulni az uj liberális párt, majd azután a blokk, amelynek tagjai az uj liberális párt, a szociáldemokrata frakció és a liberális párton kívül maradt liberális gondolkozásu pártonkivüli képviselők lesznek. Kétségtelen, hogy Rassay Károly volt az, aki az uj pártért máris a legerősebb áldozatot hozta és egyben ő volt az is, aki megteremtette a plattformot, amelyen az uj párt létrejöhet. Áldozatot hozott, amikor pártjának jellegét, a maga politikai pozícióját föladja és pártjának nagyszerüen kiépitett vidéki szervezetét bocsátja a liberális tábor rendelkezésre.

 

A plattform pedig, amelyen az uj liberális párt felépül, a következőket foglalja magában:
1. egységes liberális párt alakul, amelynek tagjai feladják régi pártállásukat,


2. egyéni pártbeli pozicióját mindenki feláldozza,


3. a közjogi kérdéseket, mint amelyek nem aktuálisak, kikapcsolják és ezzel szemben a mai alkotmányos helyzeten követelnek korrekturát,


4. a párt programjában szerepel az általános titkos választói jog megalkotása, a közrend helyreállítása, a konszolidáció létrehozása, szociális és demokratikus vivmányok stb.


A számvetés azt mutatja, hogy az uj liberális pártnak mintegy husz-huszonegy, a liberális, demokratikus blokknak pedig mintegy ötven tagja lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98