Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Az UTE 2:0 (0:0) arányban legyőzte az MTK-át

Szakadó esőben, sártengerben folyt le a nagy mérkőzés. – Győzött az UTE lelkesebb, erőteljesebb játéka. – Fogl II. volt a nap hőse. – Két MTK és egy UTE gólt nem ítélt meg Gerő Ferenc bíró. – 20.000 néző a Hungária úton.

Zuhogó esőben lépnek a csapatok a pályára. Először az UTE lila szvitteres legényei jelennek meg, majd az MTK kék szvitteres csapata jön ki mind a két csapat híveinek tomboló tapsviharától kisérve. Külön ovációban részesül Orth, aki a III. ker. meccsen szenvedett sérülése óta most játszik először csapatában. A pálya talaja egyáltalában nem biztató: itt is, ott is hatalmas víztócsák szakítják meg a végig nedves pálya talaját.

(Az első félidő.)

Háromnegyed öt órakor indul meg a játék. Az MTK rögtön támad; a támadások legfőbb irányítója Orth. Kellő körültekintéssel dobja előre mindkét szárnyat, csakhamar kiderül azonban, hogy a balszárny nem bír megbirkózni a nehéz talajjal, amire a jobbszárnyra terelődik át a játék. Az UTE csak nehezen jut le az MTK kapuig, támadása azonban sokkal veszélyesebb.

A 3. percben már csak nem megszületik az első gól. Bauback előreadott labdáját Saldon a tisztán álló Priboj elé juttatja, aki azonban megkésve startol a labdára. A következő percben már Orth lövése jut a hajszálnyira a kapu mellé. A támadásokat mindkét részről többször faulttal akadályozzák. A 6. p-ben Vágó csak kézzel bír megakadályozni egy veszélyes UTE támadást. A szabadrúgás eredménytelen.

Bluhon-Kosa vezetnek most támadást, s bár keresztül dolgozzák magukat Vágón, átadásukat Priboj nem tudja értékesíteni. A 9. p-ben Orth mesteri lövése centiméterekre kerüli el a kaput. Az MTK támadások ezután már ritkán kerülnek lövőhelyzetbe, miután az UTE halfsora Fogl II. segítségével nem engedi lövésig érni a kombinációkat.

A 10. p-ben Molnár-Orth szép passzokkal a 16-osig jutnak előre, Fogl II. jól szerepel. A 11. p-ben Kertész II. hosszú labdáját Braun nem bírja elfogni. Orth mesteri lövése után kölcsönös passzolgatás folyik a két halfsor között. A 15. p-ben Orth preciz leadásával Braun megszökik: Fogl III. csak súlyos fault árán tudja leszerelni. A szabadrúgást Kertész II. Orthoz plaszírozza, aki gyengén mellé lő.

A másik pillanatban már jóvá is teszi a hibáját. Fogl II. szereli Siklóssyt, a labdát azonban már nem tudja továbbítani, mert az megakad a sárban. Egy szempillantás alatt ott terem Orth, s éles spicces lövése a hálóban akad meg. Hatalmas tapsviharral honorálták Orth szép gólját, amelyet azonban a bíró Siklóssy ofszeid állása miatt nem érvényesített. Az MTK támadásai tovább folytatódnak.

Az UTE halfsora precízül szerel, előreadásait azonban a csatárok sorra elengedik, vagy Nádler és Kertész II. ejtik zsákmányul. A 22. p-ben Molnár éles lövése készületlenül találja Remetét, aki csak nehezen tud azt kornerra menteni. A 25. p-ben Opata-Fogl II. harcából kivételesen az MTK csatáré marad a labda, Opata lefut, a labdát kiviszi a kornervonalon, a bíró sípjelzésével egy időben beadja a labdát, amelyet Molnár a gólba továbbit. A bíró természetesen kapura rúgást ítél.

A játék egy ideig meg az UTE térfelében folyik. Lassanként azonban az UTE is felnyomul s a 28.-ik percben már Plattkónak Kósa éles lövését kell védenie. Újabb veszélyes UTE támadások következnek. A 30. p-ben Szidon precíz beadását Plattkó nagyon ügyes helyezkedéssel fogja. Majd Schafternek nyílik alkalma góllövésre, de pillanatig tétovázik, mire Mandl korner árán ment.

Egymásután három kornert ér el most az UTE, amely mindjobban frontba jön. A halfsor valósággal előrehajtja a csatársorát, amely azonban még mindig nem ismerte ki a pálya különleges voltát s így legtöbbször meddő marad a fáradozásuk. Közben az eső is megered s a pályát még irreálisabbá teszi.

A 37. p-ben az UTE csatársora a kapu előtt tologatja a labdát, nagy örömére az MTK híveinek. Király faultolja Kertész II-t, bizonyítékául annak, hogy az UTE balhalfja a faultolás terén sem marad túlságosan mögötte. Az UTE csatársorának megújuló támadásai javarészt Bluhon rutinhiánya miatt vesznek kárban.

Az MTK ritkábban támad s akkor is – elég helytelenül – a formán kívül levő Opatát favorizálja. A 43. p-ben Király szépen hátrahúzza Opata beadását. A 45. p-ben Kósa közelről kapura lő, Plattkó a labdát Priboj elé üti, de rögtön utána ugrik s még sikerül azt megkaparintania.

(A második félidő.)
Szünet alatt a két csapat száraz felszerelést vett magára, újrakezdés után nemcsak hogy tovább tart az UTE fölénye, de mind veszélyesebbek is lesznek a támadásai. Már a 2. p-ben kornert ér el az UTE. A 3. p-ben Mandl kézzel üti le a labdát a 16-oson. Fogl II. szabadrúgását Schaller pár lépésre a kapu előtt elhibázza. Ugyanezt a hibát egy perccel később Opata is elköveti.

Az MTK veszi most át a támadó szerepét, de az UTE halfsorának dicséretére legyen mondva – ezek a támadások igazán veszélyessé nem tudnak fejlődni. Orth lábrándulása kiújul s lassanként ő is mindjobban visszavonul, közelharcba egyáltalában nem is bocsátkozik, amelyet a gyakori hands, taccs és foult tesz izgalmassá.

A 14. percben Fogl II. Schaller a karjára esik és pár percre kiáll. A 16. percben Siklóssy, majd Opata hibáz egy méterre az UTE kapuja előtt. Ez volt az MTK utolsó jó alkalma a gólszerzésre. A 17. percben Braun valósággal méterről-méterre tologatja maga előtt a labdát, a 16-oson azonban már várja Fogl II. Most ismét működésbe lép az UTE csatársora.

Többszöri sikertelen próbálkozás után végre a 25. percben eredményt is ér el. Kertész II nem tudja fogni Szidont, aki centerez, labdája éles, falsos s azt előbb Mandl, majd Gerber is elhibázza. A labda az ürese álló Kósa elé kerül, aki azt élesen lövi a balsarokba.
A gól után az MTK ellenakciója helyett az UTE újabb és még vehemensebb támadásai következnek.

A 33.-ik p-ben Schaller Fogl II. hosszú előreadását a kapunak háttal állva fejeli élesen a gólba is jut, a bíró azonban nem ítéli meg Priboj offszeid állása miatt. Az MTK utolsó erőfeszítéssel veti magát most a küzdelembe, Fogl II. mellett azonban lehetetlen érvényesülnie.

Az UTE rendkívüli lelkesedéssel igyekszik az eredményt növelni. A 40. p-ben sikerül is Bluhonnak a balról kapott labdát Gerber súlyos hibája után az ellenkező sarokba plasszíroznia. A hátralevő öt perc az UTE fölényének a jegyében folyt le s csak Plattkón múlt, hogy a harmadik gólt is meg nem szerezte.

UTE: Remete – Fogl II., Fogl III. – Kelecsényi, Baubach, Király – Bluhon, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
MTK: Plattkó – Mandl, Gerber – Kertész II. Nádler, Vágó – Braun, Molnár, Orth, Siklóssi, Opata

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország és az Osztrák-Magyar Bank Magyarország és az Osztrák-Magyar Bank
Az osztrák államadósságokat ellenőrző bizottság ülésén szó volt arról...
A német császár diszkardja a szultánnak A német császár diszkardja a szultánnak
Waldemár porosz herczeg, a ki megbízást kapott, hogy a Vilmos...
Vasut a szegedi tanyákon Vasut a szegedi tanyákon
Az óriási kiterjedésü szegedi tanyákon legközelebb már vasut fog...
Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések előmozditására Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések...
Gazdasági körökben már hetek óta nagy aggodalommal beszélnek arról,...
Az elsőkből lettek utolsók Az elsőkből lettek utolsók
Érdekesen valósult meg a forradalmi Oroszországban az az evangéliumi...
Nem várható újabb korlátozás a vasúti közlekedésben Nem várható újabb korlátozás a vasúti közlekedésben
Ismeretes, hogy a kereskedelmi és közlekedésügyi miniszter a mult...
A Heller-család követeli rehabilitálását A Heller-család követeli rehabilitálását
Még élénk emlékezetünkben él a Heller-család bünügye, mely...
Fiatal kommunisták bünpöre Fiatal kommunisták bünpöre
A budapesti kir. büntetőtörvényszék dr. Patay István táblabiró...
Gorkij Gorkij
Az öreg G. B. Shaw talán most érzékenyedett el először nyilvánosan,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98