Dtum
Login with Facebookk
1923 | Június

A háziipari cikkek kivitelének kérdése

A magyar hatóságok megengedték, hogy a nyers gyékényt az országból kivihessék.
Sokak előtt bizonyára jelentéktelen kérdés ez, mert hiszen olyan anyagról van szó, amely a hozzá nem értők előtt eddig értéktelen volt. A kiviteli engedély megadásának indoka bizonyára a valutajavítás.

Azt megállapíthatjuk, hogy nagy haszna az országnak ebből nem lesz, mert ha az egész termést kiviszik, az sem lesz 100 vagonra való és azért a befolyó idegen valuta a zürichi jegyzést bizonyára nem fogja felfelé billenteni.

A nagy haszon helyett nagy szomorúság lesz azonban az ország több községében, ahol a lakosság a gyékény feldolgozásából élt évszázadok óta és ahol nyomor fog beállni az őszi levélhulláskor. Tápé, Dunaharaszti, Taksony, Soroksár, Biharnagybajom, Hajdúböszörmény stb., stb. lakossága marad kenyér nélkül, mert ha kiviteli engedély megadása következtében felhajtott áron a gyékényt meg is veszi, az abból készítendő árúkat itt nem lehet értékesíteni. Így kis szatírával azt is mondhatnánk, hogy a nagy drágaság következtében úgy sem tud már a gazdaasszony mit vásárolni a piacon, tehát gyékényszatyorra sincs szüksége.

Vannak, akik örülnek a kivitel megengedésének.
Azok, akik előtt más cél nem lebeg, mint pénzt szerezni mentől többet, bármily módon, akik nem törődnek azzal, hogy egész vidékeken megáll a munka. A gyékényfeldolgozó háziipar sorsa már meg van pecsételve, most még a vesszőkivitelt szabadítsák fel, hogy újabb százezrek maradjanak téli foglalkozás nélkül s akkor kellően elő lesz készítve a talaj arra, hogy a falusi munkásság bevegye a maszlagot, hogy lerombolva ezt a kis országot, orosz mintára egy más országot építsenek. Ha van szociálpolitika – a huszadik században pedig annak lenni kell, – akkor így dolgozni nem szabad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98