Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

Lóhús és lótej

A lónak főhasznosítása az erőtermelés.
Húsát hazánkban csak elvétve fogyasztják. Egyes külföldi nagyvárosok vágóhídjain azonban jelentékeny mennyiségű lovat vágnak le s dolgoznak fel kolbászárukba.

Tagadhatatlan, hogy a lóhúsban nem kevesebb a tápláló erő, mint a szarvasmarha húsában. A fogyasztásától való tartózkodásban nem csekély része van az előitéletnek, másrészt annak, hogy színe barnavörös, levegőn kékes fényű feketésvörös vagy fekete s így kevésbé kívánatos. Hozzájárul, ehhez, hogy íze émelyítően édeskés.

Hátrányára írják még azt, hogy a hús közé igen kevés zsiradék szokott lerakódni s így az száraz, kevésbé izletes, különösen száraz pedig az oly öreg, kimustrált, rossz kondicióban levő állatoké, mint amilyenek a lóvágóhidakra kerülnek.

Tejtermelés szempontjából a ló Európában abszolute nem bir jelentőséggel.
Teje egyedek szerint igen eltérő sűrűségű, de még a legjobb is csak felényire éri el a tehéntej tápanyagtartalmát; szine kékesfehér, íze feltünően édeskés. Vaj- vagy sajtkészítésre alkalmatlan.

A középázsiai nomád népek, így a kirgizek, mongolok, tatárok, tunguzok egy szeszes tejkészítményt: „kumisz”-t készítenek kancáik kifejt tejéből. A mongol kancák ugyan legjobban tejelnek az összes lófajták közt, de még ezektől se fejhető – a csikó által kiszopott tejmennyiséget nem számítva – évente 250-300 liternél több.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98