Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási rendjéért

Ankétot tartanak az összes termelési ágakkal karöltve

Hetek óta nem irnak és nem beszélnek egyébről, mint a különböző deviza- és valuta-problémákról. Valóban fontos kérdések ezek, mert kedvező vagy kedvezőtlen elintézésük lényegesen befolyásolhatja a kereskedelmi és ipari életet.

Ime, a Devizaközpont eljárása a régi igénylésekkel szemben.
Hónapokon keresztül nem volt szabad a zugforgalomban valutát beszerezni, amikor azok még olcsóbbak voltak és most, amikor a Devizaközpont árfolyamai is elérték a zugforgalmi árat, akkor a kereskedők elállanak attól a „kedvezménytől”, hogy a Devizaközpont devizáit átvegyék. 

Hasonló az eset az iparral szemben is.
Az exportra dolgozó iparvállalatokat arra kényszeriti a Devizaközpont, hogy az exportból származó valutáit két-három hónapon belül a hivatalos árfolyamon bocsássa rendelkezésre. Az iparvállalatok, hogy kiviteli engedélyt megkaphassák, kénytelenek voltak magukat ennek az intézkedésnek alávetni, ami azonban rendkivül megnehezitette helyzetüket, mert ha ők igényeltek külföldi fizetési eszközöket, akkor várniok kellett, amig azokat a Devizaközpont kiutalta vagy pedig a zugforgalomban szerezték be maguknak azokat. A legutóbbi időben a Devizaközpont engedett merevségéből és a magánforgalomban összevásárolta a devizákat jóval magasabb áron, mint amennyiért a hivatalos árfolyamlap hirdeti. 

Ezalatt a Devizaközpont megegyezett a mezőgazdasági érdekeltségekkel, amelyektől a Devizaközpont drágábban veszi át a devizákat, mint az ipartól. Ez természetesen elkeseritette az ipari érdekeltségeket, amely nemcsak anyagi érdekeit látja ebben megsértve, hanem félti az ipar verseny- és fizetőképességét. A magyar ipari érdekeltség, élén a Gyosszal, ezuttal összeállt és az elmult héten érvekkel bizonyitotta be, hogy milyen nehéz helyzetbe jutott. 

A Hétfői Napló értesülése szerint az ipari érdekeltség elhatározta, hogy ujabb akciót indit és ebbe belevonják a kormányt és az összes pénzintézeteket, valamint az összes termelési faktorokat. Ankétot is fognak tartani, amelyen megvitatják azokat a teoretikus előfeltételeket, amelyek az ipar versenyképességének megőrzésére szükségesek, másrészt megbeszélik azokat a praktikus módozatokat is, amelyek mellett ezeket az intézkedéseket meg lehet valósitani anélkül, hogy a korona 3-as kurzusát rontsák. 

Az ipari exportvaluta beszolgáltatása körül tehát alighanem nagy változások lesznek, mert jelenleg kizárólag az ipari export az, amelynek exportvalutáit a hivatalos árfolyamon számitják föl. Ez a hátrányos helyzet nem egyéb, mint az ipar 50%-os megadóztatása, ami erősen sujtja az egész ipart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98