Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Megkezdődött a harc a pénzintézetek és a kontremin között

A külföldi komoly tőke a haussisták oldalán 

A kontremin koncentrikus támadása következtében agonizáló tőzsde az utolsó napokban injenkciót kapott a pénzintézetektől, melyek úgy a saját, valamint az érdekkörükbe tartozó részvényeket tőlük telhetőleg elvásárolták a tőzsdei nyílt piacon, miáltal azok a további áreséstől megmenekültek.

Mint minden erőszakos beavatkozás, úgy ez az injekció is természetesen csak ideig-óráig javíthatja meg a tőzsdét, igazi gyógyulást nem hozhat. Mindenesetre a pénzintézetek intervenciója dicséretreméltó s talán annyi eredménnyel fog járni, hogy a mesterséges áreséseknek véget vet, azonban a tőzsde megjavulását nem hozhatja.

Ahhoz, hogy a tőzsde ismét visszazökkenjen a régi kerékvágásba, a külpolitikai helyzet megjavulására volna szükség, különösen a németországi politikai helyzet teljes tisztázására. 

Amíg Németország bizonytalan helyzettel küzd, amíg ott a rend, az uralom koncentrálása ingadozó, a tőzsdék a nemzetközi piacokon meg nem nyugodhatnak s addig a budapesti tőzsdén sem állhat be a normális forgalom. 

Mindezek ellenére benfentesek a következő tőzsdenapokra nagyobb forgalmat s jobb árfolyamokat remélnek. A pénzintézetek intervencióját ugyanis nagyjában alátámasztja a külföldi tőke érdeklődése a magyar részvények iránt és értesülésünk szerint a legtöbb nagybankhoz igen sok vételi megbízatás futott be a legutóbbi napokban a külföldről. Úgylátszik a külföldi spekuláció, mely immár nagyobb érdeklődést mutat a magyar részvénypiac iránt, elérkezettnek látja azt az időpontot, amikor tőkéjét gyümölcsözőleg helyezheti el a magyar értékekben s ott is azon a nézeten vannak, hogy a magyar részvények elérték mély pontjukat. 

A kontremin pedig nehezen hagyja el diadalmas pozicióit.
Rövidesen megszokta már, hogy a tőzsdén ő diktálja az iramot s így mindjárt a szilárdnak látszó pénteki utótőzsdén megkezdette operációit, látható eredménnyel. A pénteki utótőzsdén az értékek legnagyobb része elvesztette a tőzsde hivatalos idején szerzett árfolyamnyereségét. A segítőcsapatok, miként a multban, úgy most is Bécsből érkeztek s a bécsi kontremin megint elkezdte a magyar értékek inflációját, amit az utótőzsde már nem tudott felvenni, úgy hogy a részvények már csak árengedménnyel voltak elhelyezhetők. 

A következő tőzsdehétre így horoszkópot rendkívül nehéz felállítani.
Egyfelől a pénzintézetek hazafias törekvése a magyar értékek árfolyamát legalább is stabilizálni, másfelől a végletekig poziciójáért küzdő kontremin, bécsi segédlettel az ellenkező fronton, még igen sok és ádáz küzdelmet fog produkálni, hogy végre a budapesti piac kellő egyensúlyba kerülhessen.

A csatát természetesen az az oldal nyeri meg, amely jobban bírja idegzettel, de főleg az, amelyiknek zsebében marad az utolsó ezüst golyó, hacsak rövidesen a németországi bonyodalmak el nem intéződnek, amikor is a győzelem elvitathatatlanul a hausszisták oldalán lesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kontremin
Szabóné Fricska Anna

A kontremin francia eredetű szó, azt a tőzsdei spekulációt jelöljük vele, amely az árak esésére épül. A kontreminőr az a személy, aki az árak esésére spekulál.

Magát a cselekvést a kontreminál szóval fejezhetjük ki szakszövegben, amely szó általában is használható bármilyen ellenakcióra, amellyel meghiúsítunk valamit.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy fiatal tisztviselőnő titokzatos öngyilkossága a Gellérthegyen
A sikoltás és a puffanás zaja a sziklák felől hallatszott. A rendőr...
Csaba -  Wass Albert regénye Csaba - Wass Albert regénye
Milyen szomorú regény, - már az első kortyban ezt érezzük, s...
Újra hausse az értéktőzsdén Újra hausse az értéktőzsdén
Hausse az értéktőzsdén, mint az elmult héten, évek óta ritka jelenség...
Rövidek Rövidek
Linzből jelentik: Pünkösd vasárnapján itt sulyos összetüzés volt a...
Dolgozzunk ünnepnapokon is Dolgozzunk ünnepnapokon is
Gróf Zichy Gyula pécsi megyéspüspök most kibocsátott X. számu...
A főváros a sajtóért és esküdtszékért A főváros a sajtóért és esküdtszékért
Talán esztendők óta nem volt olyan lelkes és impozáns gyülése...
Szép fej 1936 Szép fej 1936
Szép fej: de nem az örök vagy éppen egyéni szépség szabályai szerint....
Torontáli vívóverseny Torontáli vívóverseny
Vasárnap rendezte a Torontáli Athletikai Club Nagybecskereken...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98