Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Rövidek

Berlinben is puccsot terveztek a horogkeresztesek
Berlin, november 11.
A Vorwärts jelentése szerint a birodalmi jobboldali szervezet még mindig parancsokat osztogat tagjainak. Még pénteken Berlinből Scheidemühlbe rendelte a jobboldali szervezetek tagjait, közöttük állami alkalmazottakat és tisztviselőket is.
Berlin környékén is előkészületek történtek, még a legutóbbi napokban is, puccs végrehajtására, amelynek a müncheni puccsal kapcsolatban kellett volna kitörnie.


Lloyd George első kortesbeszéde
London, november 18.
Lloyd George megkezdte a hadjáratot Baldwin és a konzervativek ellen. Londonban beszédet mondott, amelyben így jellemezte a miniszterelnök és pártját: „Lehetetlen egy nagy hajót ismeretlen vizeken zátonyok között biztonsággal kormányozni, ha a legénység, amint ezt már tapasztaltuk, csupa zendülőkböl áll. A parancsnoki hidon gyönge ember áll és a zendülők elhatározták, hogy a hajót zátonyra viszik, ha a nép nem határozza el magát arra, hogy megmenti a hajót.


A konzervativ párt minden tapasztalt tagját kizavarták a pártból és csak egy maroknyi reakciós csoport maradt vissza. Ez a csoport a védővámokkal kisérletezik.  Az agyonéheztetett Németországot  a francia militarizmus felől fenyeget a legnagyobb veszedelem.


Szeparatisták véres veresége Bonn mellett

A Rajna jobb partján, Bonn és Honnel között elhuzódó dombvidék apró helységeiben valóságos csata volt a helyiségek lakói és a falvakba betört szeparatisák között. A szeparatisták, akiket a belga megszálló csapatok kiutasítottak Krefeldből, a betörés után pénzt és élelmiszert akartak zsákmányolni. A polgárság szövetkezett a parasztsággal, kaszákkal és fejszékkel fölfegyverkezett és igy fogadta a szeparatistákat, akik a nép közé lőttek. Véres harc fejlődött ki, amelyben 11 szeparatista életét vesztette, nagyon sokan pedig megsebesültek. A szeparatisták a vereség után az erdőségbe menekültek.


Az angol külügyminiszter fönn akarja tartani az angol-francia szövetséget
London, november 25.
Mac Neul külügyi államtitkár Canterburyban tartott beszédében szembehelyezkedett Lloyd Georgenak Franciaország elleni támadásaival és kijelentette, hogy a Franciaországgal való szövetség sértetlen föntartásáért mindent el fog követni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Katonák átvonulása Berlinben David Lloyd George Németországi zavargások Zavrgások Németországban Canterbury székesegyháza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98