Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Hol tartózkodik a miniszterelnök?

 Bethlen István gróf miniszterelnök a mult vasárnap este 11 óra 5 perckor elutazott Budapestről. Genfből való érkezése után mindössze 24 óráig tartózkodott itthon és utána pihenés céljából ismét elhagyta a fővárost. Amint Reggel mult számában közölte, Bethlen gróf Sátoraljaujhelvre utazott. Ezzel szemben másnap megjelent egy hír, amely azonban egyáltalában nem volt hivatalos jellegü, hogy a miniszterelnök pihenés céjából Radványba utazott Károlyt László gróf birtokára.


Közben a cseh Lidove Noviny címü lapban megjelent egy hír, amely szerint a magyar miniszterelnök a cseh határ közelében, egy ismeretlen helységben, Csehország vezető politikusaival, elsősorban Svehla miniszterelnökkel és Benes külügyminiszterrel tanácskozik.


Ezt a hírt átvette a Prágai Magyar Hírlap is amire magyar részről cáfolat jelent meg, azonban ez a cáfolat sem közli, hol tartózkodik tulajdonképen a miniszterelnök?


Ezt a homályos tényállást esetlen hivatalos jelentés sem világítja meg, ugy hogy nem csoda, ha a külföldi sajtóban a legkülönbözőbb és legfantasztikusabb hírek jelennek meg a magyar miniszterelnök utazásáról. Másrészről ugy is értesülünk, hogy Bethlen István grófot magántermészetü gazdasági ügyei tartják távol a fővárostól.


A miniszterelnök hazatérésének pontos dátuma még mindig ismeretlen. Annyi bizonyos, hogy október 14-én Bethlen István gróf is részt vesz az egységes párt szolnoki zászlóbontó nagygyűlésén és nagy beszédet fog mondani az ország külső és belső politikai helyzetéről.


Vasárnap a fajvédők Abádszalókra utaztak Gömbös Gyula beszámolójára. Gömbös és a többi fajvédő szónokok Ismét vehemens kirohanást intéztek a kormány ellen és különösen a külföldi kölcsön föltételei miatt illették kemény bírálattal a miniszterelnököt.


A nemzetgyűlés október 15-én. összeül ugyan. de nyomban, még tán ujranezen a napon — értesülésünk szerint — ujból elnapolják a Házat november 3-ig. Ez idő alatt a bizottságok letárgyalják a földreformnovellát, amellyel a mult pénteki minisztertanácsnak kellett volna foglalkoznia.
Ez azonban nem történt meg, mert nagyatádi Szabó István Erdőcsokonyáról még nem érkezett vissza.


A parlament ujabb szünetére — egységespárti körökből nyert információnk szerint — szükség van azért is,mert ezalatt érkeznek meg a jóvátételi bizottság kiküldöttei is a kölcsön-ügy előzetes megvitatása céljából.


A novemberben összeölő nemzetgyűlés napirendjén elsősorban a földreformnovella szerepel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98