Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Az MTK legyőzte az FTC-t

MTK – FTC 2:1 (0:1)

Az első félidőben az FTC a széltől támogatva Tóth góljával vezetett. – Izgalmas erős játék, amelyben Jeny lesántult. – A bíró a feltűnően durva Takácsot először kiállította, de azután ítéletét megváltoztatta. – A második félidőben az MTK fölénybe kerül s Winkler két fejes góljával megnyeri a meccset. – Orth pompás centerhalfjátéka. – 40.000 néző.

A két csapat ötvenharmadik találkozója iránt minden eddigit felülmúló érdeklődés nyilvánult meg. Az érdeklődést érthetővé tették a mérkőzést megelőző körülmények, amelyek szinte hétről-hétre fokozták a szeptember végére kisorsolt nagy meccs érdekességét.

Vasárnap délután soha sem látott tömegben tódult ki a főváros sportszerető közönsége a Hungária-úti pályára. A legtöbben gyalogszerrel vágtak neki az útnak, mert a villamoskocsikon drága volt az utazás, de meg nem is lehetett feljutni rájuk.

Fél négy órakor, amikorra a meccs kezdete volt kitűzve, már imponáló látványt nyújtott az MTK-Stadion. A tribünön minden talpalatnyi helyet elfoglalták az ülőhelyek szerencsés birtokosai, míg köröskörül a lépcsőkön csak fejeket lehetett látni. A pályabejáró magaslatait azok fogadták el, akiknek már másutt hely nem jutott, de – ha nem is sokat láthattak, - de legalább ott akarnak lenni a meccs színhelyén.

(Első félidő.)

Winkler kezdőrúgása után a labdát csakhamar Pataki ragadja magához, ki Hégert szökteti és ennek átadásából Kelemen gyenge lövését Fábián fogja. Hangos taps jutalmazza ez akciót a zöld-fehér hivők részéről és az FTC a természet által is segítve meglehetős fölénybe kerül.

Már a 3. percben Mandl hibájából az FTC kornerhez jut, azonban Pataki Fuhrmann precíz kornerét fölé fejeli. A kapurúgásból Nyúl próbálkozik a balszárny tűzbeküldésével, de Jeny a labdát taccsra engedi. Hasonló sors éri Braunt is Orth leadásával, miután az Patakit leszerelte.

A 15. percben Kertész II. Eisenhoffer szerelése után Molnárhoz passzol, de Braunnal való összjátékát Hungler II. erélyes belemenéssel szétrombolja. A felszabadító rúgásból Eisenhoffer Hégert szökteti, kinek szép beadását Senkey I. a mezőnybe fejeli. Orth támadása Jeny offszeid állásán akad meg, ki eközben Takáccsal összeütközik és sérülten kiviszik.

A 19. percben Eisenhoffer áttöri a kék-fehér védelmet, Handl üldözésére indul, de nem éri el. A reménytelen helyzetben Fábián elhagyva kapuját, Eisenhoffer elé dobja magát, mire Eisenhoffer keresztül esik rajta. Az ottmaradt labdát azután a befutó Tóth az üres kapuba lőtte. 1:0 az FTC javára!

A tíz emberrel a szél ellen játszó testgyakorlók óriási erőfeszítéssel küzdenek a kiegyenlítésért. A csonka balszárny miatt a játék átterelődik a jobboldalra, hogy Kertész II. igyekszik célt elérni Braun szöktetésével, kit azonban Hungler II. taccsra szerel. A bedobásból kavarodás keletkezik és befejezéskép Kertész II. a háló oldalába lő. A kapurúgást Orht fejjel Molnárhoz továbbítja, ki pár lépést téve előre, bombaszerű lövést küld Weisz kapujára, ki azonban azt biztosan fogja.

A 40. percben egy előreadott labdára Takács és Opata egyszerre startolna, a labdát Takács előbb éri el és rúgás után a lendületbe maradt lába Opata hasát éri, kit ki kellett vinni a pályáról. A közönség több erőszakot látva az esetben, Takács kiállítását követeli, melyet az egyik határbíró megkérdezése után a bíró teljesít is és kifelé mutat.

A közönség egy része tapsol, a másik fütyül. A játékosok mind odatódulnak, Blum az FTC csapatkapitánya élénken protestál az ítélet ellen és már ismét egy levonulás veszélye fenyeget, mikor a másik határbíró megkérdezése után a bíró megváltoztatva ítéletét. Takácsot meghagyja a játékban.

(Második félidő)
Helycsere után az MTK – ismét Opatával – a heves szél által segítve, nagy önbizalommal indul a küzdelembe és hatalmas iramot diktál. Az FTC elismerten kitűnő halfsorának ugyancsak résen kell lennie, hogy a sorozatos támadásokat visszaverje és emellett csatársorairól se feledkezzék meg.

A 14. percben Héger vezet gyors támadást, beadására Kelemen és Mandl egyszerre startolnak, Mandl a 16-oson belül elesik és miközben karjával éri a labdát, Nyúl azt a mezőnybe küldi. A 17. percben Orth a félpályán Molnárhoz passzol, ki egy dribli után mintegy 30 méterről váratlanul kapura lő. A labda a felső kapufáról a jól helyezkedő Winkler felé pattan, ki mintegy nyolc méterről fejjel beledobva magát, a labdát védhetetlenül befejeli.

A 34. percben a Kertész II. közeledett labdájával, lefutó Braunt Hungler szabálytalanul akadályozza. A megítélt szabadrúgást Braun Winklerhez irányítja, ki azt védhetetlenül befejeli.

A 40. percben Senkey az oldalt kitörő Eisenhoffert kézzel tartja fel. A megítélt szabadrúgást azonban Tóth gyenge csavart lövéssel küldi kapura, melyet Fábián könnyen ment. A következő percben már az FTC kapja forog veszedelemben, de a kiugró Molnár lövése a felső kapufán csúszik túl a kapuvonalon.

Az utolsó percekben még Pataki megkísérti Tóthot támadásba vinni, de őt Mandl lefutja, míg Opata nagyszerű kitöréséből beadott lapos centerét Szabó stoppolja és küldi a mezőnybe, miközben a bíró sípja a mérkőzés végét jelzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
FTC-MTK - Weisz, Fuhrmann és Winkler II. egyszerre ugranak a labdáért FTC-MTK - A sérült Opatát kivezetik a pályáról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98