Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Magyarország – Svédország 2:1 (2:1)

Üllői-úti pálya, 35.000 néző, Bíró: Willy Schmieger (Bécs)

Harmadszor állott ki az ősszel a porondra a magyar válogatott csapat és a finnek, majd az osztrákok után ma Svédország ellen is dicsőséggel oldotta meg feladatát. A győzelem mámora azonban mégsem szállotta meg az embereket. Nem tapsolt és nem ujjongott a sok ezernyi közönség a győzelem ellenére sem, mert nem használta ki fölényét a magyar csapat, mert nem vitte bele a küzdelembe energiát és lelkesedést.

A csaptok összeállítása:
Magyarország: Fehér (MAC) – Mandl (MTK), Hungler II. (FTC) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Eisenhoffer (FTC), Solti (Szegedi AK)

Svédország: Enwall (Stockholm) – Willborg (Hammarby), Mellgreen (Stockholm) – Helgesson (Örgryte), Möller (Malmö), E. Andersson (Göteborg) – Brommesson (Helsinborg), H. Dahl (Landskróna), Detter (Vaenersborg), B. Karlsson (Eskilstuna), Ringdahl (Norrköping)

Első félidő
A svéd centercsatár Detter kezd, a kapott labdát Anderson Ringdahlhoz továbbítja, kit Mandl taccsra szerel. A bedobásból újból Ringdahlhoz kerül a labda, akit Mandl csak kornerre tud szerelni. Ringdahl pontos kornerét a magyar védelem a bal sarokba várja, a rövidre szabott labdát így a szabadon álló Detter senkitől sem zavarva a háló balsarkába fejeli. (0:1)

A gól a könnyelműen és rosszul helyezkedő védelem rovására írható, bár Fehér is későn startolt a labdára. a gyorsan elért eredmény a svédeket fellelkesíti, míg az elfogultan játszó magyar csapatot annyira meglepi , hogy percekig csak a svédeket látjuk frontba.

A magyar csapat mintha biztos lenne a dolgában fölényes szerelések, erélytelen csatárakciók jellemzik az első pár perc munkáját. Ezt kihasználva a svédek folytatják offenzívájukat előbb Dahl lövését kell Fehérnek menteni, majd újabb támadását offszeid miatt fütyüli le a bíró.

A 8. percben Pataki kettős offszeidjén akad meg a magyar csatársor támadása, kevésre rá a Pataki kiadásával lefutó Braun ideális centerére a magyar csatárok rosszul helyezkednek és Willborg ment. A 10. percben Solti lefutásból centerezett labdája Helgessonon akad meg, a visszapattanó labdát ugyanő Patakinak adja, ez továbbítja Molnárhoz, aki által átengedett labdát Braun kapu fölé lövi.

A kapurúgást Orth stoppolja, pár lépést tesz és a ráfutó három svéd között nagyszerűen szökteti Eisenhoffert, ki a kifutó Enwall mellett a 11. percben kiegyenlítő gólt lövi. (1:1)

A 20. percben Kertész bedobását Pataki fordulatból élesen lövi kapura és a meglepett Enwall kornert hibáz, mely azonban veszélytelen. A 22. percben Möller szép kiadását Ringdahl offszeid helyzetben várja, majd Solti szép beadása Patakit találja jó helyzetben, ki azonban addig igazítja a labdát, míg Wilborg leszereli.

Orth fölényes labdatechnikájával uralja a mezőny közepét és szebbnél szebb akciói visznek egyedül színt és életet a nívótlan játékba. Jól helyezett labdái már a fél pályán veszélyt jelentenek, de a gyengén játszó Molnár elidegeskedi a kínálkozó helyzeteket.

A 25. percben Eisenhoffer hosszú kiadásával Braun lelépi a svéd védelmet, de szépen emelt beadását Molnár mellé fejeli. A következő percben Orth nagy körültekintéssel a balszárnyat veti előre, de az elrúgás pillanatában előreugró Willborg miatt a bíró tévesen offszeidet ítél.

 


A 34. percben a Braun - Molnár szárny tetszetős kombinációjából kornert ér el a magyar csapat, melyből Molnár kapu fölé fejel. A 36. percben Hungler II. hibájából jó helyzetbe került Bromeson támadását a segítségére érkező Mandl taccsra szereli.

A 37. percben a hozzá került labdával Orth az ezúttal kis offszeiden álló Eisenhoffert szökteti. Enwall kifutni próbál, alig ér azonban az ötös vonalhoz. Eisenhoffer mintegy 20 méterről kapura lövi a labdát, mely előbb földet érve felugrik és az elvetődött Enwall fölött a háló balsarkába jut. (2:1)

Második félidő

A második félidő valamivel élénkebb iramban kezdődik. A magyar csapatot enyhe hátszél is támogatja igyekezetében. A harmadik percben a kormányzó eltávozik és a felhangzó Hymnusz pár percre megszakítja a játékot. A játékosok, ahol érte őket a nemzeti ima első akkordjai megállnak és feszes „vigyázz” állásban állnak annak megszűntéig. Felejthetetlen látvány!

Három perc szünet után újra egymásra csapnak a felek. Sivár mezőnyjáték folyik a középen, mely főképpen a két fedezetsor céltalanul továbbított labdáiban nyilvánul meg kiegészítve a néha beavatkozó hátvédek felszabadító rúgásaival. A 14. percben Eisenhoffer a védelem közt lövésnek beillő labdával pontosan szökteti Braunt, kinek átadott labdájából Pataki jó helyzetben mellé lő.

A 21. percben a Detter által kiadott labdával Bromerson kornert ér el, melyből ugyanő a labdát pontosan Karlsson fejére irányítja, de ugyanakkor Dahl és Detter a magyar hátvédek mögé helyezkednek. Karlsson ívelt fejese a védésben akadályozó két svéd csatár jóvoltából a háló balsarkába fut, de ugyanakkor a bíró füttye offszeidet jelez.

A 25. percben Molnár kiszökése veszélyeztet, de Anderson és Lund elhárítják. A 26. percben Orth egyéni játékból mellé lő. A közönség mintegy megváltásként tapssal üdvözli legalább az akarat eme megnyilvánulását. A 34. percben Orth fejesével jó helyzetbe hozza Patakit, de az erélytelenségével ront.

A 35. percben Mandl előretörése hozza komoly veszélybe a magyar kaput, de Ringdahlt hátulról még idejében elfogja és leszereli. A 36. percben Detter összefut Kertész II.-vel és kiáll. Ettől kezdve a svéd csapat tíz emberrel játszik és óriási erővel küzd az egyenlítésért, de ebbeli igyekezete csak rendszertelen, kapkodó játékba merül ki.

A 43. percben Pataki szépen szökteti Braunt, kinek csavart beadása a belső csatárok mögé jut. A 44. percben Orth Molnárt kiugrasztja, de ennek fejesét Einwall fogja, míg Eisenhoffer támadását Wilborg akasztja meg. Az utolsó percben még Bromeson próbálkozik, de Hungler II. erélyes belemenéssel elhárítja a veszélyt a magyar kaputól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98