Dtum
Login with Facebookk
1923 | Szeptember

A gyomorpályáról

A gyomrot kibélelő nyálkahártya ráncos, a ráncok nagyjában hosszirányúak és a gyomor megtelődésekor elsímulnak, kivéve a nyomor kis görbületén levőket, melyek valamivel erősebben fejlettek, szabályosan hosszirányúak és párhuzamosak.

A gyomortartalom főképp ezek mentén halad tovább a gyomor vége irányában, ezért ezt gyomorpályának (LENHOSSÉK; Magenstrasse, WALDEYER) nevezik; amig ennek redői a mozgást elősegítik és irányítják, eddig evvel szemben a gyomor nagy görbületén a szabálytalan, hálózatszerű nyálkahártya ráncok inkább megnehezítik a gyomor tartalmának továbbmozgását.

Egyesek kétségbevonták a gyomorpálya létezését, de úgy emberi, mint emlős háziállat: kutya-, macska-, ló-, sertéshullákon a formalinnak a véráramba való ömlesztésével helyzetében rögzített vagy még életmelegen boncolt gyomron kimutatható jelenléte, csupán kivételesen a teljesen kitágult gyomron hiányzik, ahol a gyomor ráncai elsimulnak.

A nyelőcsőnek a gyomorba való nyílásánál a candiánál, rendszerint négy hosszanti ránc alakjában húzódik a gyomor végéhez, a pylorushoz;a két szélső ránc néha magabbrabbra emelkedik és harántirányú összeköttetések a ráncok között nincsenek.

ASCHOFF, BAUER 1 és mások részben kísértetes vizsgálatokkal megállapították, hogy a gyomorfekélyek kedvenc helye a gyomorpálya, a nyálkahártya sérülései ezen a helyen gyógyulnak legnehezebben, úgyhogy a gyomorpálya nemcsak élettani, hanem kórtani szempontból is nagy jelentőségű.

Dr. Zimmermann Ágoston.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98