Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Film-színház

A Rádius attrakciója

A Sodoma és Gomorra rendezője, Kertész Mihály, legnagyobb filmjével Der Junge Medardus-nak filmváltozatát készítette el. A bécsi bemutatón angol, amerikai és francia szakemberek elragadtatásuknak adtak kifejezést. Az ifju Medardus nagy szerepeit magyarok játszák. A cimszerepet Várkonyi Mihály, a többit Esterházy Ágnes, K. Hegyesi Mari, Szőreghy Gyula, Réthey Lajos. A szcenáriumot Vajda László írta.


A Sascha-filmgyár mesterművét a Mozgókép-Otthon, Omnia, Corso megszerezte bemutatásra.

 

A Radius-filmvállalat működésének koronája, hogy a film a magyar közönség elé kerülhetett.

 

 

Az Eskü-téri Helikon mozgószinház intim, diszkrét előkelőségű helyiségében tartotta meg ezévi első müsorának premierjét az Apollo-Színpad.

 

Tizenegy számot adtak elő, sikerültnél sikerültebbet. A műsor középpontjában Eysler Ödön, a neves bécsi zeneszerző egyfelvonásos operettje áll, amelyet Kulinyi Ernő és Erdődy Elek kitünően fordított magyarra. A főszerepben Szőllősi Rózsi, a színpad jelen kvalitásu primadonnája pompásan énekelt, táncolt, Sarkadi Aladárnak, mint udvarmesternek, a jóízü humor volt a tiszte. Járai Sándor a még liliom-ártatlanságu hercegecskét alakitotta ügyesen.

 

Szőke Szakáll kacagtató vigjátéka, a Kelemen Palika, félórai zavartalan mulatságot szerzett. Elsősorban maga a szerző, azután Szentiványi Sándor, Barabás Barna, Ajtay Lili voltak a derültség főrészei. A többi kisebb darabon kivül több elsőrangu magánszám tarkitotta a müsort. Nirschy Emilia, a m. kir. Operaház volt primaballerinája különösen a "Falusi kislány a ligetben" cimü táncért kapott sok tapsot.

 

Szőllősi Rózsi a Vörös malom - paródiával (Harmath Imre irta) szerzett ujabb dízőzi babérokat Békejji László, Gárdonyi Vilma, Radó Sándor, Sándor Stefi magánszámai is tetszettek. Ürmössy Aniko szcenirozott dalai nagy hatást keltettek. Az első műsor hosszu életét biztosította a premier sikere.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98