Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Riport a pesti fürdőről

Drágák a fürdők, kevesen fürdenek

A boldog békeévekben fürdővárossá akart fejlődni Budapest. Az elkövetkezett felfordulás azonban megakasztotta ebben a fejlődésben. De az erős, lendületes nekiindulás jelei ittmaradtak. Ittmaradtak a főváros lakosságához mérten elég nagyszámú fürdők képében, hiszen Budapesten tíznél több fürdő áll a közönség rendelkezésére.


Közegészségügyi szempontból nem is lenne kifogás a fürdők ellen. Az egyetlen hiba az, hogy a rossz gazdasági viszonyok mellett a magas fürdőjegyárak miatt a közönség egy része kénytelen nélkülözni a fürdést.


Egy hete csak, hogy a magánvállalkozások kezében levő fürdők felemelték a fürdőjegyek árát és már a székesfőváros fürdői is igyekeztek nem elkésni az áremelkedéstől. A vasárnapi fürdőközönség már meglepődve vette tudomásul ezt az új áremelkedést.


Aktuálisnak tartottuk megtudni, mi is a helyzet ma a fürdők közül. Kik fürödnek, hogyan megy a fürdőknek az újabb drágulás miatt csökkent-e a fürdőzők száma?


A székesfőváros kezelésében álló városligeti Széchenyi-fürdőben így informáltak bennünket:
- A Széchenyi-fürdő- mely tagadhatatlanul egyike a főváros mintaszerű intézményeinek -, hogy egészen egyszerűen mondjuk: jól megy. Jól megy mint üzleti vállalkozás, jól megy mint a közegészségügyet szolgáló intézmény. Tiszta, higiénikus, a kiszolgálás kifogástalan. Nem tapasztaljuk, hogy a legutóbbi drágulás miatt csökkent volna a látogatottság. Aranyparitásra átszámítva körülbelül fele annyiba kerül a fürdés, mint békében. A Széchenyi-fürdőben például két korona volt békében a jegy, ami aranyparitásban harmincezer koronának felel meg. Ma pedig tizenötezer koronába kerül. Így aztán nem csoda, hogy a fürdőnek szinte törzspublikuma van, amely télen, nyáron szívesen keresi fel a város szélén álló Széchenyi-fürdőt.


A Hungaria fürdőben valamivel pesszimisztikusabb a hangulat.
A fürdő személyzete panaszkodik. Drága a fürdőjegy, a közönség a borravalókban akarja megtartani azt, amit a fürdőjegyre kiadott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Régi fürdők - a Császárfürdő törökkori medenczéje A margitszigeti fürdő Gellért fürdő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98