Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Kállay kedden pénzügyi javaslatot terjeszt a Ház elé

A korona zuhanása és az ezt nyomon követő lázas valutahossz és a tomboló drágaság sürgős kormányintézkedéseket tett szükségessé.
Bethlen István gróf miniszterelnök hétfőre beható tanácskozásra kérette magához Kállay Tibor pénzügyminisztert, aki bemutatja a miniszterelnöknek azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden akar beterjeszteni a nemzetgyülés elé. 

A nemzetgyülés keddi ülése egyébként rendkivül izgalmasnak igérkezik.
Több képviselő napirend előtt fogja szóvá tenni a pénzügyi helyzetet és a bekövetkezett pánikszerü jelenségekért a pénzügyminisztert teszik felelőssé. 

Legilletékesebb helyről nyert értesülésünk szerint a pénzügyminiszter kimeritően fog válaszolni a felszólalásokra és nyomban utána benyujtja azt a törvényjavaslatát, amelytől a helyzet sürgős megjavulását reméli. Ez a törvényjavaslat hiteles információk szerint a deflácionális politika alapelvei szerint készült el és félő, hogy ismét mesterségesen pénzszükét előidézve nemhogy javitólag, hanem éppen ellenkezőleg katasztrófálisan hat a pénzügyi és gazdasági helyzetre. 

Kállay Tibor pénzügyminiszter, – mint illetékes informátorunk közli – semmi körülmények között nem szándékozik lemondani állásáról. A miniszterelnökkel egyetértve az elkészitett törvényjavaslat semmiesetre sem tartalmaz erőszakos intézkedéseket, mert – mint a pénzügyminiszter kijelentette, pénzlebélyegzésről és egyéb erőszakos pénzügyi intézkedésekről szó sem lehet. 

El van határozva azonban a miniszter arra, hogy legerélyesebben nyul bele a közgazdasági élet egész strukturájába, akkor, ha másképpen a helyzetet szanálni nem tudja. 

Vasárnap délelőtt Kállay Tibor pénzügyminiszter kérette Tabakovics Dusánt, akivel hosszas tanácskozást folytatott. A tanácskozásba bevonták a pénzügyminisztérium hitelügyi referenseit is. 

A Hétfői Hirlap munkatársának a tanácskozás egyik résztvevőjétől nyert értesülése szerint a katasztrófális jellegű valutahossz letöréséről tárgyaltak. 

A pénzügyminiszter elhatározta, hogy nagyobb mennyiségü valutát bocsát a kereskedelem és ipar rendelkezésére. 

Öt millió svájci frankot adunk az iparnak és kereskedelemnek, – mondotta az értekezlet után Kállay Zoltán miniszteri tanácsos és ebből három milliót kap az ipar és két millió svájci frankot a kereskedelem. A jövőben pedig azon leszünk, hogy minden jogos hiteligényt a lehető legrövidebb idő alatt kielégitsünk. 

Hétfőn délután rendkivüli minisztertanács foglalkozik a pénzügyi helyzettel és értesülésünk szerint ez a miniszteri tanácskozás le fogja tárgyalni Kállaynak kedden benyujtandó nagyjelentőségü törvényjavaslatát. Információnk szerint Bethlen István gróf miniszterelnök még mindig erősen ragaszkodik a pénzügyminiszter személyéhez és őt a pénzügyi tárgyalás befejeztéig elejteni nem akarja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A képen 1-es számmal Gróf Bethlen István, miniszterelnök van jelölve, 2-essel pedig Kállay Tibor, pénzügyminiszter. Nemzetgyűlési képviselők sorozatos látogatásuk során tanulmányozzák a nagyobb ipari és gyárüzemeinket. Első látogatásukon Csepelen voltak a híres Weiss Manfréd-művekben.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tőkés Károly vendéglőst gyanusitják a „Club”-kávéházi vérengzés előkészitésével Tőkés Károly vendéglőst gyanusitják a „Club”-kávéházi...
A Magyar Hiradó jelenti: A budapesti kir. ügyészség Illy László és...
Az olaszok a háborúban Az olaszok a háborúban
Rómából jelentik, hogy a tripoliszi hadtest főparancsnoka távirati...
Gellért Oszkár -  Mi az meghalni? Gellért Oszkár - Mi az meghalni?
Szemébe néztem egy bóbitás galambnak: Tudod-e testvér, hogy te is...
A párizsi nyár divatja A párizsi nyár divatja
Párizsi nyarának nagy érdekessége és nagy sikere az orosz balett. A...
E héten három napot tölt Budapesten az osztrák kancellár és a külügyminiszter E héten három napot tölt Budapesten az osztrák kancellár és a...
Schuscnigg osztrák kancellár – mint Bécsből jelentik – e...
Budapest – Berlin 4:2 (2:2) Budapest – Berlin 4:2 (2:2)
A berlini Hochbahn, amely a berlini Stadionig közlekedik,...
A gyomorpályáról A gyomorpályáról
A gyomrot kibélelő nyálkahártya ráncos, a ráncok nagyjában...
Elmaradtak a rekordok az atlétikai bajnokságban Elmaradtak a rekordok az atlétikai bajnokságban
A BSzKRT-pálya nézőterén közel ötezer néző jelent meg az atlétikai...
Reng a föld, a vándorszeizmográf Reng a föld, a vándorszeizmográf
A földrengéstudományban régi tapasztalat, hogy a földrengések...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98