Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Kállay kedden pénzügyi javaslatot terjeszt a Ház elé

A korona zuhanása és az ezt nyomon követő lázas valutahossz és a tomboló drágaság sürgős kormányintézkedéseket tett szükségessé.
Bethlen István gróf miniszterelnök hétfőre beható tanácskozásra kérette magához Kállay Tibor pénzügyminisztert, aki bemutatja a miniszterelnöknek azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden akar beterjeszteni a nemzetgyülés elé. 

A nemzetgyülés keddi ülése egyébként rendkivül izgalmasnak igérkezik.
Több képviselő napirend előtt fogja szóvá tenni a pénzügyi helyzetet és a bekövetkezett pánikszerü jelenségekért a pénzügyminisztert teszik felelőssé. 

Legilletékesebb helyről nyert értesülésünk szerint a pénzügyminiszter kimeritően fog válaszolni a felszólalásokra és nyomban utána benyujtja azt a törvényjavaslatát, amelytől a helyzet sürgős megjavulását reméli. Ez a törvényjavaslat hiteles információk szerint a deflácionális politika alapelvei szerint készült el és félő, hogy ismét mesterségesen pénzszükét előidézve nemhogy javitólag, hanem éppen ellenkezőleg katasztrófálisan hat a pénzügyi és gazdasági helyzetre. 

Kállay Tibor pénzügyminiszter, – mint illetékes informátorunk közli – semmi körülmények között nem szándékozik lemondani állásáról. A miniszterelnökkel egyetértve az elkészitett törvényjavaslat semmiesetre sem tartalmaz erőszakos intézkedéseket, mert – mint a pénzügyminiszter kijelentette, pénzlebélyegzésről és egyéb erőszakos pénzügyi intézkedésekről szó sem lehet. 

El van határozva azonban a miniszter arra, hogy legerélyesebben nyul bele a közgazdasági élet egész strukturájába, akkor, ha másképpen a helyzetet szanálni nem tudja. 

Vasárnap délelőtt Kállay Tibor pénzügyminiszter kérette Tabakovics Dusánt, akivel hosszas tanácskozást folytatott. A tanácskozásba bevonták a pénzügyminisztérium hitelügyi referenseit is. 

A Hétfői Hirlap munkatársának a tanácskozás egyik résztvevőjétől nyert értesülése szerint a katasztrófális jellegű valutahossz letöréséről tárgyaltak. 

A pénzügyminiszter elhatározta, hogy nagyobb mennyiségü valutát bocsát a kereskedelem és ipar rendelkezésére. 

Öt millió svájci frankot adunk az iparnak és kereskedelemnek, – mondotta az értekezlet után Kállay Zoltán miniszteri tanácsos és ebből három milliót kap az ipar és két millió svájci frankot a kereskedelem. A jövőben pedig azon leszünk, hogy minden jogos hiteligényt a lehető legrövidebb idő alatt kielégitsünk. 

Hétfőn délután rendkivüli minisztertanács foglalkozik a pénzügyi helyzettel és értesülésünk szerint ez a miniszteri tanácskozás le fogja tárgyalni Kállaynak kedden benyujtandó nagyjelentőségü törvényjavaslatát. Információnk szerint Bethlen István gróf miniszterelnök még mindig erősen ragaszkodik a pénzügyminiszter személyéhez és őt a pénzügyi tárgyalás befejeztéig elejteni nem akarja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A képen 1-es számmal Gróf Bethlen István, miniszterelnök van jelölve, 2-essel pedig Kállay Tibor, pénzügyminiszter. Nemzetgyűlési képviselők sorozatos látogatásuk során tanulmányozzák a nagyobb ipari és gyárüzemeinket. Első látogatásukon Csepelen voltak a híres Weiss Manfréd-művekben.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Császárkoronázás Indiában Császárkoronázás Indiában
A brit világbirodalomban nevezetes esemény történt. Most volt...
Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági újjáépítéséről Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági...
Erőteljes ütemben indult meg Szeged gazdasági fejlődése. Az...
Professzionátus birkózók Délamerikában Professzionátus birkózók Délamerikában
Míg Európában a háboru teljesen elfeledteti a hivatásos birkózóknak...
Az idegenforgalmi kormányprogram a költségvetésben Az idegenforgalmi kormányprogram a költségvetésben
A jövő évi idegenforgalmi munkaprogram szempontjából nagyfontosságú...
Egy őrült támadása Ő Felsége ellen Egy őrült támadása Ő Felsége ellen
Junius 12-én délután Bécsben a király ellen egy őrült ember az utczán...
Vasbetonhajók
Vasbetonból már hajókat is építenek. A vas- és aczélban mutatkozó...
Elesett katonák holttestének hazaszállitása Elesett katonák holttestének hazaszállitása
Legujabb rendelkezés szerint az elesett, valamint betegség vagy...
Új harcikocsi és bombavető gépmadár Új harcikocsi és bombavető gépmadár
Walter Christie, 70 éves amerikai mérnök, félelmetes új harcikocsit...
Cukros-boltok
Amikor a legkeményebb lelkekre, legharapósabb fogakra lenne...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98