Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Rövidek

Pakots beszámolója a Bethlen rezsimről és a patentirozott hazafiakról
Gomba, julius 13.
Vasárnap délután 4 órakor tartotta a pestmegyei Gomba községben beszámolóját Pakots József a monori kerület képviselője. A nép lelkesedéssel a község előtt diadalkapuval, fehérruhás leányok küldöttségével, lovasbandériummal fogadta Pakotsot és kiséretében megjelent demokratapárti vezérférfiakat.


A háboru alatt virágos vonat vitte – mondotta a képviselő – a magyar fiukat és azalatt idehaza azzal vigasztalták a sok anyát, feleséget, hogy ha hazajönnek, jobb élet következik. De mi történt? A háboru utáni kormányzati politika, ahelyett, hogy az idők szavára figyelt volna, alátámasztotta a lelkekben a gyülölkedést, a testvért testvér ellen állított, pedig keresztet tüzött a lobogójára.

 

Kettéválasztotta a magyarságot. Hazafiatlanok születtek és patentírozott hazafiak. Az általános, titkos, egyenlő választójog kérdésében az egységes pártiak a folyosón hivei – az ülésteremben ellene szavaznak. Bethlen pártállása attól függ, milyen lábbal kelt föl: ha jobb lábbal, akkor liberális, ha bal lábbal, akkor reakciós. Ahogy – folytatja Pakots – társadalmi rendünket állandóan zavarja egy bombamerénylet, ugy vannak politikai bombamerénylők is, ezek a lelkeket mérgezik. Ők is biróság elé valók.

 

A spanyol csapatok igen nehéz helyzetbe jutottak Marokkóban
Madrid, julius 6.
Egy marokkói hivatalos jelentés véres harcokról számol be. Az ellenség, amely erősen elsáncolta magát, hevesen ellenáll. A spanyolok minden hadállásukat tartják, azonban a csapatok föladata nagyon nehéz.

 Öt év multán

Bár az emlékezés filmjén most páratlan bőséggel peregnek le a mult tiz és öt évvel ezelőtt történt eseményei s ezek az események jelentősek, mégis a közönség alig akar emlékezni reájok. Tíz évvel ezelőtt kezdődött a hábour s öt éve, hogy a forradalmi korszak megindul. Nem célunk most minden eseményre vonatkozólag ezt az emlékezési apátiát fölrázni, de egy mozzanatát a forradalmi időknek mégis ki akarjuk emelni a feledés sülyesztőjéből.

 

A magyar tisztességges ujságirók, a sokat rágalmazott s ma is büntető novellákkal s más kormányszándékokkal üldözött magyar sajtó egyik legdicsőségesebb emléke ez. 1919 julius 7-én történt. Az ugynevezett proletárdiktatura tetőfokán áll. Az ujágirók szakszervezetté átalakult Otthon Körben a lapok beszüntetését tárgyalták. Köröskörül az egész társadalom béna megadással, vagy egyes elemeinek stréberkedő fölkíválkozásával türte Kun Béla terrorját. A ujságirók, akiket mindenféle idegen elemek egy szintén immel-ámmal bár, de engedelmes tömeggé szelídítettek, szintén apátiával fogadták a sajtószabadság beszüntetését.

 

Akkor azonban a gyülés egyik szónokaként fölállt Szász Zoltán s egy hatalmas beszédben megtámadta nemcsak a sajtószabadságot elkobzó rendeletet, de magát az egész szovjetrendszert, amelyet a félázsiai pestisnek, minden kultura és haladás ellenségeinek nevezett. Ezért a beszédért Szász Zoltánt s még hat ujságirót s Lenin-fiuk Klein-Korvin elé hurcolták, ahonnan csak Romanelli közltelépése szabadította ki őket. Ime, az egyetlen nyilt, határozott föllépés a szovjetdiktatura ellen éppen az ujságirók köreiből robbant ki. S ma mégis az egész sajtó a vádlottak padján ül. Szász Zoltán pedig nemcsak kétszer ült a vádlottak padján, de feje fölött most is sulyos börtönbüntetés lebeg, sőt 6 hónapot fogházban ült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pakots József A spanyolok véres háborúla Marokkóban Prima de Rivera spanyol diktátor Chambrun francia tábornokkal Marokkóban szemlét tart Romanelli, katonai attasé, aki nem csak Szászt mentette meg a vörösterrortól
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj magyar nemzeti ipar: a műanyaggyártás Uj magyar nemzeti ipar: a műanyaggyártás
A nemrégiben Budapesten megtartott magyar-német iparközi tárgyalások,...
Favoritok győzelmével végződött a cross-country bajnokság Favoritok győzelmével végződött a cross-country bajnokság
Vasárnap délelőtt a rákosi röpülőtéren dőlt el Budapest kerületi...
Meghalt az amerikai rádiózás atyja Meghalt az amerikai rádiózás atyja
A feltalálók és felfedezők körében nem ritka az a jelenség, hogy...
Rövidek Rövidek
Az olasz haderő 333. közleménye: A Földközi-tenger nyugati részén...
A  Képzőművészeti Kamara ügye A Képzőművészeti Kamara ügye
Eddig még eg kiváló művészünknek sem jutott eszébe, hogy a művészet...
Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni...
A Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Rt. igazgatósága közgyűlési...
A m. kir. tejkisérleti állomás és működése A m. kir. tejkisérleti állomás és működése
A mai értelemben vett, a közfogyasztás céljaira s a világpiaczra...
A Henrik herceg túraút startja A Henrik herceg túraút startja
Korán akartunk a startnál lenni s azért Fiat-kocsink már 4 órakor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98