Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Július

Rövidek

Pakots beszámolója a Bethlen rezsimről és a patentirozott hazafiakról
Gomba, julius 13.
Vasárnap délután 4 órakor tartotta a pestmegyei Gomba községben beszámolóját Pakots József a monori kerület képviselője. A nép lelkesedéssel a község előtt diadalkapuval, fehérruhás leányok küldöttségével, lovasbandériummal fogadta Pakotsot és kiséretében megjelent demokratapárti vezérférfiakat.


A háboru alatt virágos vonat vitte – mondotta a képviselő – a magyar fiukat és azalatt idehaza azzal vigasztalták a sok anyát, feleséget, hogy ha hazajönnek, jobb élet következik. De mi történt? A háboru utáni kormányzati politika, ahelyett, hogy az idők szavára figyelt volna, alátámasztotta a lelkekben a gyülölkedést, a testvért testvér ellen állított, pedig keresztet tüzött a lobogójára.

 

Kettéválasztotta a magyarságot. Hazafiatlanok születtek és patentírozott hazafiak. Az általános, titkos, egyenlő választójog kérdésében az egységes pártiak a folyosón hivei – az ülésteremben ellene szavaznak. Bethlen pártállása attól függ, milyen lábbal kelt föl: ha jobb lábbal, akkor liberális, ha bal lábbal, akkor reakciós. Ahogy – folytatja Pakots – társadalmi rendünket állandóan zavarja egy bombamerénylet, ugy vannak politikai bombamerénylők is, ezek a lelkeket mérgezik. Ők is biróság elé valók.

 

A spanyol csapatok igen nehéz helyzetbe jutottak Marokkóban
Madrid, julius 6.
Egy marokkói hivatalos jelentés véres harcokról számol be. Az ellenség, amely erősen elsáncolta magát, hevesen ellenáll. A spanyolok minden hadállásukat tartják, azonban a csapatok föladata nagyon nehéz.

 Öt év multán

Bár az emlékezés filmjén most páratlan bőséggel peregnek le a mult tiz és öt évvel ezelőtt történt eseményei s ezek az események jelentősek, mégis a közönség alig akar emlékezni reájok. Tíz évvel ezelőtt kezdődött a hábour s öt éve, hogy a forradalmi korszak megindul. Nem célunk most minden eseményre vonatkozólag ezt az emlékezési apátiát fölrázni, de egy mozzanatát a forradalmi időknek mégis ki akarjuk emelni a feledés sülyesztőjéből.

 

A magyar tisztességges ujságirók, a sokat rágalmazott s ma is büntető novellákkal s más kormányszándékokkal üldözött magyar sajtó egyik legdicsőségesebb emléke ez. 1919 julius 7-én történt. Az ugynevezett proletárdiktatura tetőfokán áll. Az ujágirók szakszervezetté átalakult Otthon Körben a lapok beszüntetését tárgyalták. Köröskörül az egész társadalom béna megadással, vagy egyes elemeinek stréberkedő fölkíválkozásával türte Kun Béla terrorját. A ujságirók, akiket mindenféle idegen elemek egy szintén immel-ámmal bár, de engedelmes tömeggé szelídítettek, szintén apátiával fogadták a sajtószabadság beszüntetését.

 

Akkor azonban a gyülés egyik szónokaként fölállt Szász Zoltán s egy hatalmas beszédben megtámadta nemcsak a sajtószabadságot elkobzó rendeletet, de magát az egész szovjetrendszert, amelyet a félázsiai pestisnek, minden kultura és haladás ellenségeinek nevezett. Ezért a beszédért Szász Zoltánt s még hat ujságirót s Lenin-fiuk Klein-Korvin elé hurcolták, ahonnan csak Romanelli közltelépése szabadította ki őket. Ime, az egyetlen nyilt, határozott föllépés a szovjetdiktatura ellen éppen az ujságirók köreiből robbant ki. S ma mégis az egész sajtó a vádlottak padján ül. Szász Zoltán pedig nemcsak kétszer ült a vádlottak padján, de feje fölött most is sulyos börtönbüntetés lebeg, sőt 6 hónapot fogházban ült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pakots József A spanyolok véres háborúla Marokkóban Prima de Rivera spanyol diktátor Chambrun francia tábornokkal Marokkóban szemlét tart Romanelli, katonai attasé, aki nem csak Szászt mentette meg a vörösterrortól
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar uszók Bécsben Magyar uszók Bécsben
A bécsi "Damenrchwimmclub Wien" mult vasárnap nemzetközi uszóversenyt...
Betörők jártak Kodály Zoltán és Titkos Ilona villáiban Betörők jártak Kodály Zoltán és Titkos Ilona villáiban
Vasárnapra virradó éjszaka betörők jártak Titkos, Rege út 14. szám...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Jób Dánielt ünneplik, az ünnepelt stílusához illő elegáns...
Bonyodalmak a zöld cipőutalványok körül Bonyodalmak a zöld cipőutalványok körül
Noha már több mint egy hete megkezdődött a cipőutalványok igénylése, ...
Forrongás Spanyolországban Forrongás Spanyolországban
A katonaság több helyen összeütközött a Karlista forradalmi...
Ujra a lakásinség elháritásáról Ujra a lakásinség elháritásáról
A Mérnök- és Épitészegyesület szaktanácskozmányt rendezett...
Közérdekű volt- e a vasutak megváltása? Közérdekű volt- e a vasutak megváltása?
1931-ben tényleg itt volt az ideje a vicinális vasutak megváltásának,...
Berzsenyi és az alkotmány Berzsenyi és az alkotmány
Mondják, manapság mindent politikai szemmel nézünk. Mennyire áll ez,...
Pannonia nyerte a nyolcevezős bajnokságot Pannonia nyerte a nyolcevezős bajnokságot
Ma délután bonyolították le a csepeli dunaágban a magyar evezős...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98