Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

A múmia átka

Élénk emlékezetünkben van a híres egyiptomi kutatónak, Lord Carnarvonnak tragikus halála, ki fölfedezte és kiásatta a három évezred előtt élt hatalmas Tutankámen fáraónak sírját.

 

A tudós lord pár nappal azután, hogy a sírt felnyitották, hirtelen meghalt. Akkoriban a világ összes lapjaiban nagy cikkek jelentek meg arról, hogy a régi egyiptomiak felfogása szerint, aki háborgatni meri az elhunytak nyugalmát, halállal lakol ezért a kegyetlenségért és hogy Egyiptom népe a fáraó kezének büntetését látja Carnarvon lord halálában.


Egy párisi lap munkatársa fölkereste Madame Sorelt, a párisi Comédie Francaise művésznőjét, ki most tért haza Egyiptomból és megkérdezte tőle mi a véleménye erről a babonáról.


A művésznő megtekintette a híres luxori királysírokat és élményeiről a legnagyobb elragadtatással nyilatkozott. A hírlapíró ama kérdésére, hogy hisz-e Tutankámen átkában, így válaszolt:
- Én nem hiszek az átkokban. Aki betekinthet ebbe a remek sírba, még ha a legdurvább és műveletlenebb ember legyen is, kell, hogy mély, szinte vallásos érzés fogja el. A fáraó sírjának csodálatos emlékműveiből és faragványaiból valami emberfölötti, átszellemült szépség ragyog felénk. Aki ezt a látványt egyszer élvezhette, egész életében nem felejti el többé. Ennek a sírnak felnyitása egy kulturtény volt. Senkinek a világon nincs joga eltemetni a művészi szépségnek ezt a gazdagságát.


Howard Carter, Lord Carnarvon utóda teljesen átérzi hivatásának nagy fontosságát. Eltökélte magában, hogy fölfedi teljesen Tutankámen sírját és ezt a szándékát keresztül is viszi, ha mindjárt meg volna győződve arról, hogy ő is Carnarvon sorsára jut.


Az ő meggyőződése az, hogy Tutankámen kívánsága az, hogy mumiája Luxorban maradjon és Carter kijelentette, hogy míg ő parancsol ebben az ügyben a Fáraó ott is marad. Ha Anglia vagy Egyiptom urai el akarnák a nagy Fáraó holttestét akár Londonba, akár Kairóba szállíttatni, ő nem fogja ezt a parancsot teljesíteni.


A hírlapíró meginterjuvolta a híres egyiptológust, Morel tanárt és őt is megkérdezte, mi a véleménye a mumia átkáról.


A tudós így nyilatkozott:
Lord Carnarvon halála alkalmából fölelevenítette az egész világ sajtója ezt az állítólagos babonát, különösen hangsúlyozva azt a körülményt, hogy Carnarvon halála óta ujabban négy tudós, akik Tutankámen mumiájának problémájával foglalkoztak, hirtelen halállal multak ki. Misem könnyebb, mint valami csodálatos összefüggést találni ezeknek a véletlen haláleseteknek láncolatával.

 

Pedig a dolog nagyon egyszerű. Az egyik halott 70 éves volt és sulyos érelmeszesedésben szenvedett. A másik nem bírta el Egyiptom klímáját. Carnarvon egészsége pedig már erősen meg volt rendülve, még mielőtt Egyiptomba utazott és ott tartózkodásának egyik oka az volt, hogy egészségét megszilárdítsa. Azonkivül már Tutankámen mumiájának fölfedezése előtt egész sora a tudósoknak foglalkozott a mumiák tanulmányozásával és mindegyik magas korban természetes halállal halt el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lord Carnarvon Lord Carnarvon az ásatáson
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98