Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Nagyatádi Szabó István a kivitel felszabadításáról

A hivatalos lap csütörtöki száma közölte a kormány rendeletét arról, hogy az élőállatok, a liszt és több más élelmiszer kivitelét felszabadítja, vagyis lehetővé teszi, hogy a felsorolt kategóriákat a kereskedők és termelők kiviteli engedély nélkül exportálhassák. A kiviteli lehetőségek ideje 1924 szeptember 1-ével kezdődik.

A közlés nyomán különböző híresztelések keltek szárnyra nagyobb gazdaságpolitikai változásokról. Kérdést intéztünk ez ügyben nagyatádi Szabó István földmívelésügyi miniszterhez, aki a következőket mondotta a Hétfői Napló munkatársának: 

– A kormány a normális gazdasági viszonyok helyreállítására törekszik.
Ennek a törekvésnek az első következménye a hivatalos lap csütörtöki számában közölt rendelet, amely megengedi az élőállatok és más élelmiszereknek az exportálását kiviteli engedély nélkül. A megkötöttség alóli felszabadításnak ennél az első csoportjánál nem állunk meg. Az egyes minisztertanácsok elé újabb és újabb kategóriák felszabadításának kérdése kerül, úgyhogy megállapíthatóan fokozatosan haladunk a szabad forgalom felé. 

A földmívelésügyi miniszternek ez a nyilatkozata azt jelenti, hogy a kormány az úgynevezett „békeviszonyok" helyreállítását tűzte ki célul. Ennek bizonyságául szolgálhat az a tény is, hogy a kormány szervei mindent elkövetnek a külföldi államokkal való kereskedelmi tárgyalások lefolytatására és kereskedelmi szerződések megkötésére.

Romániával máris befejezés előtt állanak a tárgyalások, március 17-én, hétfőn a delegátusok Bukarestben lezárják a tanácskozások anyagát; Jugoszláviával pedig – amint azt a Hétfői Napló elsőnek jelentette – legközelebb indulnak meg a beható tárgyalások. Popovics Tihomir, Jugoszlávia budapesti követe, aki a magyar-jugoszláv békés viszony helyreállítása tekintetében eddig is már nagy eredményeket ért el, éppen a kereskedelmi tárgyalások megindításának előkészítése céljából utazott néhány nappal ezelőtt Belgrádba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98