Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

A Solness építőmester a Kamara-színházban

A Solness előadása a Nemzeti Színházból került át a Kamara-színházba: Ódry, Vizváry Mariska s a többiek alakításai már ismeretesek, új csak az, hogy a játékot transzponálni kellett a kis színház méreteihez, Wangel Hilda szerepét pedig új szereplő, Szabados Piroska játszotta, a színház kötelékéből kilépett Bajor Gizi helyett.

Az elsőre vonatkozólag az volt a benyomásom, hogy a szükséges transzponálás nem történt meg, az egész előadás teljesen úgy folyt le, mintha a Nemzeti Színház nagy színpadán és nagy nézőtere számára játszották volna.

 

Az intim kis színház lényege az, hogy közelibb és közvetlenebb a kapcsolat a színpad és közönség között, diszkrétebb eszközöket lehet használni, a hangsúlyokat kevésbé élesen kitenni, a beszédet, mozdulatot, mimikát egyszerűsíteni, inkább az összefogó fővonalakra fektetni a súlyt, mint a részletek tömegére.

 

A kamaraszínházi játéknak megvan a maga külön stílusa, ezt még meg kell tanulni a színészeknek is, a rendezőknek is, akik eddig a nagy méretekhez voltak szokva, s a kis térben beszédük, mimikájuk nemegyszer túlzottnak tetszik.

 

Az új stílus elsajátítására aligha jó mód, ha a Nemzeti Színházból hoznak át darabokat, melyek előadásmódjába a színészek többé-kevésbé már belerögződtek. Külön a Kamara céljaira betanított darabokon fog megmutatkozni, bele tudják-e magukat élni a színészek az új játékmódba. Csak jó műsor kell a Kamara-színháznak, a színészek és rendezők kiválóságában eleve meg lehet bízni.

Szabados Piroska játéka legjobban megközelíti a kamarajáték követelményeit. Ez a nagyon tehetséges és eddig méltatlanul mellőzött színésznő eddig mindig kisebb színházakban játszott, neki tehát az itteni stílus nem egészen idegen. Hildája igen jól átgondolt, egységesen összefogott alakítás. Kétarcú szerep ez: van egy realisztikus és egy szimbolikus arca - Szabados Piroska hiánytalanul összeolvasztotta a kettőt.

 

A szerelmes fiatal lány rajongását éppolyan jól elevenítette meg, mint a szerep démoni elemeit - amikor tulajdonképpen Solness lelkének démona szólal meg belőle. Játékosan lebegő tud lenni, és ha kell, magával ragadó is. Intelligenciával éppúgy győzi, mint művészösztönnel. Méltó partnere annak a fényes színészi munkának, melyet ebben a darabban Ódry végez.

 

Schöpflin Aladár

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Építőipari helyzet Építőipari helyzet
A kormány a rendelkezésére álló összes tényezőkkel karöltve azon...
Ötvenmillió egy fényképért Ötvenmillió egy fényképért
Vilmos volt német császár – mint ismeretes - emlékiratainak...
Babits Mihály új regénye Babits Mihály új regénye
Ötvenedik születésnapjára Babits Mihály nagyszerű ajándékot nyújt át...
Sándor kiráy vasárnapra virradó éjszaka fölfüggesztette Jugoszlávia alkotmányát Sándor kiráy vasárnapra virradó éjszaka fölfüggesztette Jugoszlávia...
A történelem tragikus ritmusa dübörög a sürgönyökben, amelyek...
Boxverseny milliomosok esküvőjén Boxverseny milliomosok esküvőjén
Az amerikai milliomosok csakugyan nem tudják már, hogy micsoda...
Apróságok Apróságok
Kosztolányi Dezső állapota változatlan- változatlanul súlyos, amint...
Egy nagyon buta ember…. Egy nagyon buta ember….
- Nesze, itt van egy négyezer koronás csekk! Ezt vidd a...
Új Franciaország Új Franciaország
Külső jelek szerint a gall nép még mindig késlekedik részt venni az...
Botrányt okozott, verekedett, öreg urat pofozott az Andrássy úton egy „okleveles újságíró” Botrányt okozott, verekedett, öreg urat pofozott az Andrássy úton egy...
Vasárnap délelőtt hatalmas termetű fiatalember dülöngött végig az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98