Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Az antiszemiták második garnitúrája Szegeden

Szeged, november 9.
 A vasárnapi fejvédő gyülésre, amelyet délelőtt 10 órakor a Széchenyi-moziban rendeztek, csak Kádár Lehel és Kiss Menyhért jöttek el, ellenben Gömböt Gyula, Zsilinszky Endre és Héjjas István, akiknek jövetelét bejelentették, ismeretlen okokból távolmaradtak. A moziteremben főleg hivatalnokokból álló közönség gyülekezett, amely elégedetlenkedve vette tudomásul Héjjas elmaradását.

 

Kiss Menyhért kijelentette, hogy ők csak a második garniturát képviselik, de itt lesz az első garnitúra is. mert Héjjas és Gömbös a délután kétórai vonattal érkeznek és résztvesznek az esti banketten. A gyülés első szónoka a szegedi kurzuslap szerkesztője volt, aki fölszólította a közönséget, hogy adakozzék a soproni sztrájkoló sztrájkoló ifjuság menzája javára.

 

Utána Kádár Lehel mondotta el beszédét, őszirózsával a kabátján. Kijelentette, hogy az Éme az ellenforradalom örök eszméjét képviseli, majd a turáni gondolatot támadta, amelyet politikai romantikának nevetett. Ezután rátért a zsidókérdésre és többek közt ezeket mondotta: — Demagóg nem vagyok, de azt mondom, hogy minden eszköz, még a fizikai eszköz is jó arra, hogy a zsidókat letörjék.


Ekkor Petkóczy Lajos rendőrtanácsos fölszólitotta Kádárt, hogy beszédét hagyja abba. Az elnök is fölkéri Kádárt, hogy ne folytassa fejtegetéseit a zsidókérdésről, a megjelent hivatalnokok azonban követelték, hogy Kádár Lehel csak beszéljen tovább a zsidókérdésről. Kádár erre harsány hangon kijelenti, hogy itt a végleszámolás órája, le kell számolni a zsidósággal.


Petróczy rendőrtanácsos másodszor is figyelmezteti a szónokot, aki erre abbahagyta beszédét.

 

Utána Kist Menyhért adomázott jó félóra hosszat.

 

A második garnitura délután Szőregre és Ujszentivánra vonult át, ahol zászlókkal várták. A vasárnap esti vonathoz nagy küldöttség tódult ki, mert a rendezők azt hirdették, hogy ezzel érkezik Héjjas és Gömbös, de a vonattal csak Zsilinszky Endre érkezett meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98