Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

Nyíregyházát nem érdekelte az ébredők vasárnapi gyűlése

Nyíregyháza, június 29.

Már napok óta nagy kék plakátok hirdetik Nyíregyháza utcáin, hogy vasárnap az ébredők gyülést tartanak amelyre eljön Héjjas Iván, Prónay Pál, Eckhardt Tibor és a többi ébredő képviselő. A vasutállomáson várakozó néhány nyíregyházi ébredő annál csalódottabban látta, hogy a jelentett vendégek nagyobb része elmaradt és csak Zsilinszky Endre, Ulain Ferenc, Zsirkay és Lendvai érkeztek meg a reggeli vonattal. A gyülés délelőtt 1/2 11 órakor kezdődött a Zöldség-téren és a szónoki beszédeit inkább kiváncsi, mint helyeslő közönség hallgatta végig. Az első szónok Zsilinszky Endre volt.


— Nem tudom – kezdte beszédét – hányan vannak itt ébredők (Fölkiáltások: Kevesen!), de megmondhatom önöknek, hogy a győzelem a mienk. Nálunk támadt föl először az ébredő gondolat, de mások tulszárnyaltak bennünket. Amikor Olaszországban jártam és meglátogattam a fascista központokat, láttam, hogy építik ki az imperialista államot. De Budapesten csak népünk megtiportatását látjuk, hogy ami jólétet jelent, mint az ideges fajé. A nemzeti gondolat nem mutathat föl nagy eredményeket ott, ahol az állam visszafejlődni engedi az ébredő gondolatot.

 

Ezután Ulain Ferenc beszél.

- Mi - mondotta – antiszemiták vagyunk és azt mondják rólunk, hogy ostobák vagyunk. Megmondom, miért vagyunk ostobák. Azért, mert minden zsidókézben van a rézgálictól a parlamentig, a szatócsbolttól föl az égig. Mondjátok meg – kiáltja - , keresztény apák és anyák, mi lesz a ti gyermekeitekből! Magyarországon ma sem Bethlen, hanem Ullman Adolf, kormányoz! Mi sem fogjuk a zsidó uralmat tovább türni. Inkább elpusztulnunk, de nem engedhetünk.

 

A következő szónok Zsirkay volt, aki valóságos kabaréelőadást rendezett és többek között ezeket mondta: Az ablakok mögött most dideregve vártak a zsidók, hogy betörjék valami Kóbi fejét, ez nekik jól kamatozó áldozat volt. Ha nálunk egy jókedvű legény félreüti egy zsidó görbe orrát, akkor még a washingtoni rabbi is fehér terrorról ordít. Ezután a katicabogarakról elmélkedett hosszasan.

 

Utolsónak Lendvai szólalt föl: - Azt hirdetik rólam, hogy ágyu és kézigránát van a kezemben. Ime, itt áll önök előtt a "félelmetes ember!"

Beszéde további során Verhovayt és Istóczyt dicséri, majd arról beszél, hogy a világháborut a zsidók csinálták. Kikelt a "rothadt keresztények" ellen, akikre – ugymond – jobban haragszik, mint a zsidókra. Lent járt Pécsett a bányákban, de ott sziriai arcot egyet se látott. De amikor bement a városba, ott látta őket autón, kövéren, gyémántosan. A magyar kivándorlók szomoru vonatán, az étkezőben is a zsidók dőzsölnek.


A közel 3 óráig tartó gyülés után bankett volt, amelyen százharmincan vettek részt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nyíregyháza címere Zsilinszki Endre Dr. Ulain Ferenc Lehner (Lendvai) István Istóczy Győző, a magyarországi antiszemita politika előfutára
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gazdasági népoktatás A gazdasági népoktatás
Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter egyik legértékesebb...
Kerenszki a szovjet összeomlásról Kerenszki a szovjet összeomlásról
A Prágában tartózkodott Kerenszki a Wiener Kurier munkatársa előtt a...
A munkaadó felelőssége a munkást ért balesetért A munkaadó felelőssége a munkást ért balesetért
Az ipartörvény rendelkezése szerint a munkaadó felelős a munkást a...
Külső kereskedelmünk 1901-ben Külső kereskedelmünk 1901-ben
A m. kir. központi statisztikai hivatal közzétette 1901. évi külső...
Chesterton Chesterton
"Mikor a halak repültek és sétáltak az erdők és fügék teremtek a...
Túlhajtott humanizmus
Európa népei nem is gondolnak arra, hogy milyen veszedelmek...
Beszélgetés Sepcián Józseffel, akinek a legtöbb sánsza van Bali Mihály örökére Beszélgetés Sepcián Józseffel, akinek a legtöbb sánsza van Bali...
Megírták a lapok, hogy az állami hóhéri állásra 21 pályázó...
A július 17-től augusztus 2-ig tartó potsdami konferencia záróközleményének katonai és politikai jellegű részei A július 17-től augusztus 2-ig tartó potsdami konferencia...
A háromhatalmi értekezlet befejezéséről szóló nyilatkozat –...
Mit tartalmaz az 1902-es kiegyezés? Mit tartalmaz az 1902-es kiegyezés?
Mindnyájan oly feszült érdeklődéssel vártuk a mult év utolsó napja...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98