Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Justicia, vedd le a kendődet

Áldozatok sírján kétszer kizöldült már a fü és a merénylet tettesei csak most foglalják el helyüket a vádlottak padján. Két év óta mered Justicia a vádlottak padjára és várja, lesi, mikor kerülnek eléje minden idők legnagyobb gonosztevői. Végre ott vannak. Holnapután felelni fognak bűnükért. Rettentő két esztendő. A szív a remények temetője lett, ahová egyre-másra hordták a sápadt holtakat. Budapest, Orgovány, Szigetvár, Szolnok... Mindenütt csak áldozatok voltak, de bünösöket nem találtak.

 

Elszorult szívvel, visszafojtott lélekzettet néz tehát az ország a közeli napok elé. Kilenc név áll keresztben az igazság ország-utján. Meglátja őket az igazság? Minden arcon a kérdőjel, de senki-sem vár feleletet. Ez nem apátia, ez egy belső megsemmisülésnek borzalmas némasága. Itt valamilyen csodának kellene történni, hogy a lelkekben föltámadjon az élet, erőre kapjon a hit és kiserkedjen a bizalom. De negtörténik-e a csoda?

 

Kilenc halott keresztben fekszik az igazság országútján s mégis a szivekbe lopja magát a sejtelem, hogy megtorlás nélkül marad a gonoszságnak erzsébetvárosi orgiája. Valahol megbotlik valamiben az igazság s nem tud elvánszorogni céljához. A kilenc halott hivja, de az igazság tehetetlenül fekszik az utón a nem tudja az áldozati mécset meggyújtani a kilenc halott sírján. Ilyen vízióktól zavarosak a lelkek és az elmék és a holnaputáni tárgyalás biráira vár a föladat, hogy rendet teremtsenek a lelkekben és elmékben.

 

Bizonyos, hogy a csoda meg fog történni és a megtorló igazság szava diadalmasan fog előtörni Justicia ajkairól. Akik látják a kilenc halottat, meg fogják látni a bűnösöket a hazafiság hófehér köpenye alatt is.

 

A gyilkosság elveszíti a hazafiság nimbuszát és a hazafiság többé nem lesz arra használható, hogy gyilkosok vele expiálják gaztettüket. És a terror és megvesztegetés eszköze sem lesz a hazafiság. Gyilkolni bün lesz, bün és nem erény és a bíró, is elsősorban az igazság s nem a véres arcu hazafiság szavára fog hallgatni. Az igazság mindenek fölöst fog állani és a biró megint fölemelkedik abba a magasságba, ahol az igazság trónol s ahonnan minden emberi dolgok elenyésző kicsiségeknek látszanak.

 

Politika, fajvédelem? Hát van politika, lehet fajvédelem igazság nélkül. Ami csak az igazság korrumpálásával tudja magát föntartani, az a kórságok kórsága a nemzet szervezésében és a nemzetet veszejti el, aki ezt a kórságot a türelem és elnézés melegével istápolja. A csodák és igazságtevések napjai jönnek? Megint biró lesz a biró és Justicia ezen a napon leoldja kendőjét, hogy lássa a fölkelő napot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ezüst vasárnap Ezüst vasárnap
Vasárnap nyitva voltak Budapest üzletei. Csomagokkal megrakott...
A parlament a trónörökös nyilatkozatáról A parlament a trónörökös nyilatkozatáról
A képviselőház most Ferencz Ferdinánd trónörökös ismeretes...
Világtörténelem Napoleon bukásától a világháború végéig Világtörténelem Napoleon bukásától a világháború végéig
Eduard Fueter neve nem ismeretlen a történetírásban. Több kisebb...
A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj élelmiszervásár-telepét A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj...
November hó 18-án délelőtt fél 12 órakor adták át rendeltetésének a...
Egymillió pengőt vett be hagymából Makó Egymillió pengőt vett be hagymából Makó
1200 vagón hagymát adtak el a kereskedők segítségével a makói...
Halmay és Zachár Angliában Halmay és Zachár Angliában
Az elmult csütörtökön és szombaton tartották meg Wallsalban és...
Magyarország 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnoka  Wintner István Magyarország 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnoka Wintner István
A BKE szombaton és vasárnap tartotta meg az 1932. évi...
Korányi pénzügyminiszter 8 kérdést ad föl a 100 tagu agrárankétnak Korányi pénzügyminiszter 8 kérdést ad föl a 100 tagu...
Korányi pénzügyminiszter szerdán délután 5 órakor nyitja meg azt a...
Meggyilkolták a görög királyt Meggyilkolták a görög királyt
Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98