Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben

Ausztria—Magyarország 2:1 (1:1)

A gólok a Fogl testvérek hibájából estek – Az első félidőben Orth egyenlített ki – Födözetsorunk váratlanul jól működött – Csatáraink gólképtelenek voltak

Hohe Warte – 40.000 néző – Bíró Barette (Belgium)
A magyar futballsport a párisi kudarc után vasárnap Bécsben állotta ki az első nagy erőpróbát. A próba nem sikerült, de nem is sikerülhetett, mert az MLSz urai az „egyiptomi csapás”-ból nem okultak. Maradt minden a régiben. Az ötvenötödik osztrák-magyar viadalon újból megbukott a magyar futballsport.

A régi rossz szellem kísérte útjára ezúttal is a nemzet reprezentánsait és ezért még örülni is tudnánk, ha Bécsben futballsportunk szelleme is megbukott volna. Úgy látszik azonban, hogy az MLSz meg a jövő vasárnapi vereséget is meg akarja érni.

A robbanás azonban előbb is megtörténhetik, ha csak az Országos Testnevelési Tanács még ezt megelőzően nem teremt rendet az egyetemes magyar sport érdekében, mert az a gazdálkodás, amelyet n szövetség ifjaink erkölcsével eddig végzett, már tűrhetetlen.

Vasárnap délután ragyogó napsütésben hatalmas emberáradat hullámzott a Hobe Warte felé, a sovén bécsi sportpublikum minden tagja látni akarta az „amatőr” osztrák válogatottak utolsó győzelmét a régi rivális, a magyarok fölött, mert jövő vasárnap az osztrák futballsport megújhodva, új köntösben tör előre a fejlődés útján. Már délután 3 órakor zsúfolásig megtelt a pálya. A 36.000 férőhelyen legalább 45.000 ember szorongott. A közönség azonban még egyre tolongott.

Már-már életveszélyessé vált a helyzet a pályán, amikor a kivezényelt nagyszámú rendőrség lezáratta a pénztárokat és a kapukat elállotta. Több mint 10.000 ember rekedt kinn, akik éktelen zajongásban törtek ki és csak a legnagyobb erőfeszítéssel lehetett megakadályozni, hogy a pályára be ne törjenek.

A belga Barette bíró sípjelére a két ország válogatottjai a következő felállításban léptek a pályára:
Magyarország: Zsák – Fogl II., Fogl III. – Rokken, Nyúl II., Blum – Braun, Takáts, Orth, Pataky, Jenny.
Ausztria: Ostricek – Rainer, Blum – Kurz, Brandstetter, Nitsch – Cutt, Gscweidl, Höss, Horváth, Wessely.

Kezdés után azonnal a magyar csapat támad. Hatalmas lendülettel csapnak az osztrákokra, akik vagy 20 percen át a saját térfelükre szorulnak. Csatáraink ekkor a lövésektől sem irtóznak. Pataky kapufát talál, Orthnak pedig egy szabadrúgása megy el a léc mellett.

A 20. perctől kezdve szemmel láthatóan gyöngül a magyar támadósor ereje. Az osztrák csatársor fölszabadul és energikus rohamokat vezet Zsák kapuja felé. A Fogl-gát azonban jól, sőt túl jól működik, mert a bíró Fogl III. túl erélyes játéka miatt többször szabadrúgást ítél.

A 40. percben Fogl II. elnézéséből a fürge Horváth a meglepett Zsák mellett váratlanul gólt lő. A kapott gól azonban nem veszi el a magyar csatárok kedvét. Nagy tűzzel támadnak és már három perc múlva Orth kapásból, bombalövéssel kiegyenlít.

Ostricek megpróbálta a védést, de a nagy erejű labda a kezét is elsodorta. Pár perc múlva véget ért az első félidő. Eredmény: 1:1.

A második 45 percben erős iramot diktálnak az osztrákok, amelyet a magyarok is átvesznek, de csakhamar némi osztrák fölény érezhető. Félórai eredménytelen játék után a nagy meleg miatt a játék ellaposodik és már mindenki azt hiszi, hogy eldöntetlen marad az eredmény, mert úgy Orth, mint az ellenfél csatárainak a lövéséi célt tévesztenek.

A 43. percben azonban Fogl II. kezel. A megítélt szabadrúgást Wessely rúgja, aki a kaput elálló játékosok feje fölött a kapu bal fölső sarkába vágta a labdát és ezzel a közönség nagy örömére megszerezte csapata számára a győzelmet.

A hátralévő két perc alatt a magyar csatárok erőtlen kísérletet tettek a kiegyenlítésre. A magyar csapatban a födözetsor váratlanul jól működött, úgyszintén a közvetlen védelem is, a csatárok azonban gólképtelenek voltak.

Az eddigi 55 találkozásból Magyarország győzött 26-szor, eldöntetlen volt a küzdelem 11 esetben, vesztettünk 18 meccset. Gólarány: 119:100 a magyarok javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy gőzturbinák Nagy gőzturbinák
Nagy gőzturbinák. A National Association of Cotton Manufacturers...
Tolnai Gábor: Erdélyi politikus Teleki Mihály Tolnai Gábor: Erdélyi politikus Teleki Mihály
Arcképeit idézem fel emlékezetemben, amelyeket kortárs képzőművészek...
Gömbös a fasizmusról Gömbös a fasizmusról
Gömbös honvédelmi miniszter Barcsra utazott, hogy résztvegyen a...
Az Újpest nyerte az utolsó Középeurópai Kupát Az Újpest nyerte az utolsó Középeurópai Kupát
Ferencváros – Újpest 2:2 (2:0) A Váci-úton zsúfolt villamosok,...
417.000 zsidó deportálója a Népbíróság előtt 417.000 zsidó deportálója a Népbíróság előtt
A népbíróság Sági-tanácsa ma reggel kezdi tárgyalni Ferenczy László...
A libamáj A libamáj
Vidám történet az árdrágítási krónikákból. A benne önkéntelenül...
A miniszterelnök nyilatkozata A miniszterelnök nyilatkozata
A mikor, ugymond, Lukács, a jelenlegi kormány az ügyek intézését...
A kormány mezőcsáti vereségéről A kormány mezőcsáti vereségéről
Késő éjjel jelentik félhivatalosan, hogy a „Magyar Távirati...
Nagy Ferenc újjáépítési miniszter programja Nagy Ferenc újjáépítési miniszter programja
Teljes üzemben dolgozik már az Újjáépítési Minisztérium. Feladatairól...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98