Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Revü lett a Szulamitból

Huszonhat esztendővel ezelőtt mutatták be Óbudán, eredete bizonytalan, valami Galdjadent emlegetnek értelmi szerzőként, ez azonban mellékes, tény az, hogy Kövessy Albert annakidején megcsináltatta belőle az egyik legnagyobb sikerű daljátékot és egy Davidsohn nevű zeneszerző, alias Donáth Ede, a zeneszámokat mozgalmasan fűzte egybe és néhány sikerült új számot komponált hozzá.


A Szulamit azóta arrivált. Mindig beljebb került, mind előkelőbb kőszínházban ujították fel és mindig megváltozott arccal került a közönség elé.


A Szulamit sohasem tartozott az úgynevezett divatos operettekhez, amelyek rendszerint tiszavirágéletűek szoktak lenni, de mindig érdekelte és szórakoztatta a közönséget és megvolt az az előnye is, hogy át lehetett alakítani az éppen uralkodó divatok és aktualitások szerint A Szulamit hosszú életét nem is a külsőségek magyarázzák, hanem valami egészen más.


A pénteki bemutató megmutatta, hogy az új drámaírónak vagy operettszerzőnek milyen mérhetetlenül nagy terrénuma lehetne az emberi szívekben, ha olyan témát választana darabja számára, amely legalább frazeológiájában visszhangra találna egy nagyobb közösségben.


A Szulamit Blaha Lujza színházbeli reprize egészen megfiatalította a darab huszonhat éves arcát. Ez a megfiatalítás a zenén kezdődött, amely sokkal mozgalmasabb és gazdagabb lett, a díszleteken folytatódott, amelyek ízlésben, díszekben és hatásban fejlődtek és végül az egész daljáték aktuálissá tételében kulminált. Ha pedig egy operettnél aktualitásról beszélünk, mi sem természetesebb, mint az, hogy a Szulamitból ezerkilencszázhuszonötben csakis revü lehetett.
A Szulamit mai új formájában revü.


Még pedig olyan kivételes revü, amelyben nemcsak a külsőségekre, hanem a belső tartalomra, így főként a zenei tartalomra is gondot fordított a rendező. Ez a revüszerűség különösen a második felvonásban jelentkezik, ahol egymásután a következő attrakciók vonulnak fel:


A szőlőskert bejáratánál hat gyerek leselkedik és figyeli a felnőtt ifjak és lányok ünnepségét. A dal, amelyet benn énekelnek, nem éppen gyermeki füleknek való, egy kicsit csiklandós hogy ugy mondjam, pajzán, egészen természetes, hogy a gyerekeknek tetszik az ügy és csintalanul ismétlik minden strófa után a refrént.

 

Ezután szétnyilik a függöny, amely a szőlőskertet takarja el szemeink előtt. Bent nagy ünnepség folyik, utána a szüretelő tánc, erre a három jeruzsálemi szűz belépője jön, majd egy új figura jelentkezik, a legártatlanabb jeruzsálemi ifjú, Jakabka, végre pedig Abigail kinálkozó tánca fejezi be a revünek ezt a szakaszát.

 

Azaz, hogy ezzel még be sem fejeződött a látványosság, mert kezdetét veszi a lányszerző játék, amelyben mindenki rátalál párjára, ekkor szerzi meg magának Absolon is Abigailt, csak szegény Cingitang, Absolon szerecsen szolgája nem tud nőt szerezni, mert ő fekete és vele szemben „érvényes a numerus klauzus”. Ez a körülmény azonban éppen arra jó, hogy a revü még egy mulatságos számmal gazdagodjék, megjelenik Zulejka, a formás szerecsennő, akiben végre Cingitang is szerelmes párjára talál.


A darab felújitásánál és színre hozásánál a legnagyobb munkát kétségtelenül a rendező, Tihanyi Vilmos végezte. Teljesítménye a Szulamit reneszánszát hosszú életűvé fogja tenni. Sehol zökkenés; színész, zene, díszlet a leggördülőbb kontaktusban, sehol unalmas részletek, a cselekmény gyors ütemben száguld előre.


Utána elsősorban Szentpál Olga növendékeit kell megemlítenünk, akik finom táncaikkal a darabot sokszor klasszikus értékűvé tették. Különösen a gyászoló asszonyok tánca volt rendkívül plasztikus és kifejező.


A darab új figurái, Jakabka, akit a fiatal Rott alakított és Zulejka, akinek fekete arcfestéke alatt Rozsnyai Ilona rejtőzött (bár az elrejtőzés számára valóban nehéz feladat), igen emelték a jelenetek mulatságos voltát.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fedák Sári április 3-án áll a Népbíróság elé Fedák Sári április 3-án áll a Népbíróság elé
Fedák Sári háborús és népellenes bűnügyében a vizsálat befejeződött....
Új holttenger
Sven Hedin, a hirneves svéd utazó, Tibetben nagy sóstengert talált,...
Zürichben öngyilkos lett dr. Szende Péter Pálné Zürichben öngyilkos lett dr. Szende Péter Pálné
Dr. Szende Péter Pálné, az Ingatlanbank volt igazgatójának felesége,...
A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat tárgyalását A nemzetgyülés október 15-én megkezdi az uj pénzről szóló javaslat...
A valutareform ügyében még e héten végleges döntés történik. Bud...
Bemutatók Bemutatók
Shaw Caesarjának tógája alatt nem nehéz felismerni az angol...
Három új vásárcsarnokot építenek Három új vásárcsarnokot építenek
A főváros különböző kerületeiben lakó polgárság régi sérelme a piacok...
Jobb közigazgatást! Jobb közigazgatást!
Küszöbön van a közigazgatási reform. Sokat fogunk még róla beszélni,...
Dreyfus - Rehfisch és Herzog drámája az Új Színházban Dreyfus - Rehfisch és Herzog drámája az Új Színházban
Erről a darabról csak azért érdemes írni, mert a mi színpadjainkon...
A légy jó mindhalálig századszor A légy jó mindhalálig századszor
A századik előadáson a sűrűn benépesült nézőtérről ugyanazzal a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98