Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Vass miniszter a kisemberek tragédiájáról és Magyarország keserüségeiről beszélt

Sopron, augusztus 9.
A soproni katolikus napon résztvett dr. Vass József helyettes miniszterelnök, aki a vasárnap délutáni ülésen nagyobb beszédet tartott.
- A kisemberek tragédiája ott kezdődik – mondotta Vass József -, hogy elhagyottaknak érzik magukat most a háború és a forradalmak után. Mi, katolikus magyarok, itt állunk katolikus Sopron ősi fala között, a nyugat kapujánál, az ország uj határánál s nem beszélünk másról, mint amiről Páris érseke beszél, amikor híveihez szól. Itt néhány kilométerre szabták meg az uj határt. Azt akarom, hogy Páris érseke hallja meg azt a kiáltást, amely itt, a nyugati kapujánál hangzik. „Mi véreztünk ezer éven keresztül s ők fizettek nekünk!” Most nem a miniszter beszél, hanem a magyar ember, a katolikus pap: Fizettek nekünk azzal, hogy ide vonták három kilométerre a határt, az ő bástyájuk mögé, amelyért meghaltunk ezer éven keresztül az ő védelmükben.


- Amikor Franciaországot legyőzték, „Bűnbánó Franciaország” fölirással fehér márványtemplomot emeltek a Montmartire-on. Mi nem tudunk olyan templomot épiteni, amelynek homlokzatáról az egész világ leolvashatná a rajtunk elkövetett igazságtalanságot. Nem tudunk mást tenni, mint a nyugat katolikusainak százmilliói felé forditva arcunkat, a keserüségünkből épiteni egy monumentumot „Hungaria martir” fölirással.


A nagygyülés üdvözlő táviratot küldött a királyi családnak, a kormányzónak és a hercegprimásnak. A gyülést Zichy János gróf zárta be a következő szavakkal:
-Mindenkit kérek tartozzék az arisztokráciához vagy a legszegényebb osztályhoz, legyen az egyházi rang legmagasabb fokán vagy egyszerű káplán, a szociális törekvések iránt legyen meg a kellő érzéke támogassa azokat a keresztény irányban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sopron, látkép Vass József népjóléti miniszter Gróf Zichy János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98