Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Vass József helyettes miniszterelnök beszéde Szentgotthárdon

- Isten keze játszik a világtörténelem orgonáján. Olyan nótát játszik, amelynek egy-egy
akkordjrát halljuk csak mi, arasznyi életü emberek. A történelem füle tudja csak a melódiát kiismerni. Az egész melódiát mi nem ismerjük.


- Nem Herriot és MacDonald, nem Prága és Bukarest csinálják a történelmi melódiát, hanem akiben ezer éve bizunk: az Isten játszik a mi történelmi orgonánkon is. Higyjék el nekem magyarok, hogy az orgonán elfogja játszani majd azt a muzsikát,  amelyre megindul majd minden magyar ember könnye: az örömkönnyek árja. Nekünk birodalmunk van bajaink leküzdésére. Mi tehát nem türelmetlenkedünk és nem sietünk. A mi gazdasági helyzetünknek sok megoldási módja van. Többek között, hogy leginkább a mostani lehetőségek között, rendbejöjjünk gazdasági szerződések utján a minket körülvevő államokkal.


- Ezért akarunk mi kereskedelmi szerződések ujtán szabad vérkeringést Európának centrumaival. Igy elérhetjük, hogy az árakban oly nivellálódás áll elő, amellyel áll elő, amellyel ugy a termelés, mint a fogyasztás megelégszik.


- Még egy gondolatot szeretnék megemlíteni a politikáról. Erről azt szokta mondani a magyar nép, hogy ez az uruk huncutsága. Azonban én valahogy szeretném megfordítani ezt a mondást olyan formában, hogy most már bizonyos vonatkozásban ez nem az urak huncutsága, hanem huncut emberek uraskodása akar lenni. Mert amit mi a magyar parlamentben látunk: az egymás gyülölését, a pártok tusakodását, egymás marását, a becseületbe való belegázolást, ami a pártklubbokban történik és ami a sajtóban pártsajtó néven kiömlik mint szennyhullám. ez nem képviseli a magyar nép politikai fölfogását és nem képviselnek egyetlen magyar polgárt sem. A nemkeresztényeket sem képviselik, mert én nem tudom föltételezni, hogy a zsidó polgárok gyülölködést és széthuzást akarnának az országban.


- Aki erre hivatkozik, amikor gyülölködik, annak én azt mondom, hogy nem képviseli a népet. A magyar békét akar életének minden vonatkozásaiban. A magyar nép nem akar háborut, nem akar vért ontani. Amig 283.000 hadi rokkant, hadi özvegy és árva van ebben a csonka országban, addig őrök mementóként van előttünk a háború és ez a fölhívás arra, hogy: testvéreink, hideg fej és meleg szív! A forróság nem a fejben, hanem a szívben legyen, a fej legyen hideg, gondolkozó és nyugodt. A magyar nép békét akar. Ezt nem ugy értem én, mintha a magyar nép levetkőzte volna az ő régi erényeit. Én nem a gyávaság bizonyítékát akarom rátok erőszakolni. A magyar nép nem felejti el soha, hogy ezer éven keresztül vérzett ezért n földért. A magyar nép nem fél attól, hogy ha arra kerül majd sor a távoljövőben, hogy majd egyszer hely kell állnia. A magyar nép most békét akar, a megerősödés békéjét.


- Izgatni és elkeseríteni, a gyülöletet a lelkekbe elhelyezni a legkönnyebb mesterség. Csak fekete lélek vagy vörös tűzben égő lélek kell hozzá. De nekem nincsen jogom ahhoz, hogy ha az én lelkem sötét, a sötétséget átöntsem más lelkekbe, hogy azokat is sötété tegyem. Ha az én lelkemben ridegség van, nincs jogom ahhoz, hogy érzéketlenné tegyem emberbarátaim lelkét. Én ember vagyok, keresztény vagyok, én polgár vagyok és a keresztény hivatásom arra kötelez, hogy ami melegség a lelkemben van, abból adjak a fázó lelkekben, hogy a sötétséget eloszlassam, hogy a ridegséget fölolvasszam, hogy az érzéketlenség helyébe megérzést plántáljak, hogy a botokkal a gyülölet gumibotjaival egymásra támadó kezekbe beleadjam a szeretet pálcáját.


A helyettes miniszterelnök szavait hosszantartó éljenzés és taps fogadta. A helyettes miniszterelnök ezután német nyelven mondott rövid beszédet, amelyben biztosította a németajku polgárokat, hogy a kormányzat őket teljesen egyenlő polgárnak tekinti a magyar anyanyelvüekkel. A helyettes miniszterelnök a délutáni gyorsvonattal visszautazott Budapestre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98