Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

Uj török-görög háboru fenyeget

Athén, február 2.
A konstantinápolyi görög pátriárka kiutasításával kapcsolatban, ami tudvalevően diplomáciai bonyodalmat idézett föl Törökország és Görögország között, ma behivta a huszonötéves korosztályt.
Az angorai görög követet egyelőre még nem hívták vissza, de ha Törökország nem tesz hajlandó az ügyet nemzetközi döntőbiróságra bízni.


Görögország megszakítja a diplomáciai összeköttetést és egyéb intézkedéseket is tesz Törökországgal szemben.


Athénben óriási az izgalom a pátriárka kiutasítása miatt. A hadügyminiszter állandóan
tanácskozik minisztertársaival Görögország katonai helyzetéről. Görögország megkísérli az ügy békés elintézését, de ha ez nem vezet eredményre, ugy a legvégső eszközöktől sem riad vissza, hogy jogait megvédje.  Az "Athéni Távirati Iroda" ma hivatalosan is jelenti, hogy a kormány elhatározta az 1923. évi korosztály további bentartását. A községtanácsosok, a világi és egyházi testületek pátriárka kiutasítása alkalmából országszerte tiltakozó gyűléseket tartottak. Fölszólították a kormányt és a nemzetet, hogy kérjen elégtételt. A sajtóban, ugyszintén a hadsereg és a politikai pártok körében nagy nyugtalanság uralkodik.


A pátriárkának egy órai időt engedtek az elutazásra
Athén, február 2.
 Különösen fokozzák az izgatottságot azok a hirek, amelyek a pátriárka kiutasításának körülményeiről érkeztek. A török kormány csak egy óra időt engedett a pátriárkának arra, hogy Konstantinápolyt elhagyja.


A pátriárka pénz és podgyász nélkül volt kénytelen elhagyni székhelyét. Nem elégszik meg azzal, hogy a török kormány magatartásával szemben, mint ahogy, szándékában volt tiltakozó iratot terjesszen a pápa és az összes keresztény országok püspökeihez, hanem ügyét rábizzza Görögország a kormányára.


Párisban komolynak látják a helyzetet

Páris, február 2.
A görög-török konfliktus elmérgesedését mutatja, hogy konstantinápolyi jelentések szerint Mustafa Kemal basa, a köztársaság elnöke, hirtelen megszakította utazását és elhatározta, hogy visszatér a fővárosba.


Kemal már meg is érkezett Angorába
Hirtelen visszatérését azzal magyarázzák, hogy a török kormány katonai intézkedésekre készül Görögország fenyegető magatartása miatt. Athénből érkezett magántáviratok szerint a görög kormány rendeletet adott ki. amellyel az 1925. évi korosztályt haladéktalanul behívja.
A külügyminisztériumtól nyert értesülésem szerint a görög-török konfliktust igen komolynak tartják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98