Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

Szárazföldi állatok világítása

A szárazföldi állatok körében különösen a rovarok között találunk világító fajokat. pl. a szentjánosbogarak (Lampyris splendidula). Luciolák, a trópusi Pyrophorusok stb., sőt a százlábúak között is vannak világító fajok.

A világításra, kivéve az egysejtűeket, rendesen külön szervek szolgálnak. Ezek a szervek sokszor nagyon sokfélék és egymástól eltérők. Az egysejtűek világító szerve természetesen maga a protoplasma. A soksejtű állatoknál pedig rendszerint külön mirigyes szervek vették át a világítás feladatát. STEUER szerint jelenleg csak a világító halaknál 26 különböző alkotású világító szervet lehet megkülönböztetni.

A világító szervek rendesen mirigyesek; mindig sötét festék (pigmentum)-réteg, mint legkülső szövetréteg zárja körül. Ennek célja a létrehozott fény befelé való jutásának megakadályozása. A festékrétegen belül egy másik szövetréteg következik, mely a fénysugarakat erősen visszaveri: a reflektor-réteg.

Ezen belül a mirigyesréteg helyezkedik el, melyet sűrűn vérerek és idegek hálóznak be. Itt képződik azaz anyag, amely a világító fényt szolgáltatja. A magasabbrendű állatok világító szervében vannak még külön lencsék is, melyek a fénysugarakat összegyűjtve, vagy szétszórva bocsátják keresztül magukon.

A lencsék némelykor színesek is s így a világító szervből előretörő fénysugarakat megfestik. Ha a lencsék szétszórjak a fényt, akkor halaványabb a világítás, ha pedig összegyűjtik, akkor a világító szervek fénye természetesen erősebb.

Az élővilág által termelt fény sokféle színű. Van fehér, borsárga, kékes színű, majd ultramarinkék, zöld, stb. színű fény. Ismeretes, hogy a szentjánosbogarak sárgászöld színű fényt terjesztenek. A fény lényegére vonatkozólag ma már bizonyos, hogy az élő szervezetek termelte fény hideg fény. Ezért fizikai szempontból a luminescentia fényjelenségéhez s Verworn szerint az ú. n. chemoluminescentia fogalma alá tartozik. Ezt a jelenséget különös chemiai átalakulások alkalmával már gyakran megfigyelték az élettelen világon belül is.

Az állatok és növények által gerjesztett fényt színképelemzéssel is sokan megvizsgálták. Általában azt tapasztalták, hogy a nap szinéhez viszonyítva az élőlények által termelt fény színképében a bal- és jobboldal színei alig találhatók meg (a vörös és kék oldalon).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szentjánosbogár Szentjánosbogár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gyümölcsök műérlelése etiléngázzal és a lassított érlelés
A külföldi eredmények bennünket pusztán elméletileg érdekelnek....
Gázbombás merényletsorozat Newyork hét legnagyobb mozijában! Gázbombás merényletsorozat Newyork hét legnagyobb mozijában!
A Brodway hét mozijában egyidejűleg bűzbombák és könnyfakasztó bombák...
Amnesia Amnesia
Londonban egy fiatal leány esetéről beszélnek, a ki egy reggel...
Kémény-döntés Kémény-döntés
Mi már csak úgy ismerjük az épületeknek ezt a hosszú, hatalmas sorát,...
Egy debreczeni diák távgyaloglása Egy debreczeni diák távgyaloglása
Merész és fárasztó vállalkozásba kezdett a nyáron Erdélyi Károly...
Kis hírek a nagy világból Kis hírek a nagy világból
A La Manche csatorna átúszása Ez a kérdés lép előtérbe ma Anglia...
Bródy Sándor
Bródy Sándor "Erzsébet dajka és más cselédek." Tíz elbeszélés van a...
Kommunisták összeesküvése a kormányzó ellen Kommunisták összeesküvése a kormányzó ellen
A Magyar Hiradó jelenti: A budapesti büntetőtörvényszék, mint...
Harminc bricseszes, barnainges, horogkeresztes fölvonulása botrányos verekedést provokált a Városligetben Harminc bricseszes, barnainges, horogkeresztes fölvonulása botrányos...
Vasárnap délután 5 óra tájban botrány, verekedés és kardlapozás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98