Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1925 | Július

Két új szerző a Városi szinházban

A Városi Szinház igazgatója, Sebestyén Géza pártolja a fiatalokat. Ezúttal két olyan szerző számára engedte át a Városi hatalmas nyilvánosságát, akik eddig csak kabaréban szerepeltek. És ha nem is jelenthetjük azt, hogy a klasszikus daljátékkal, vagy népszinművel, sőt a népies zenés játék modern formájával lett gazdagabb a magyar művészet, Sebestyén Géza hagyományos szerencséje majd csak megtölti megint a hatalmas nézőteret, különösen vasárnaponként, amikor a közönségnek főként az a része jár szinházba, ameliyk nem keresi a „Juhászlegény, szegény juhászlegény” gyengéit, de szereti a magyaros verseket, melődiákat. Hisz a közönség egy része nem is szívesen fárasztja magát – még este is. A szerzőt a ki feladatok elé állítja, a jegyváltók lényeges része nem is kedveli.


Hogy a részletekről beszéljünk: a darab stilusa nem határozott. Az első és harmadik felvonás mintha népszinmű lenne, a második mesejátékszerű, a három felvonás együtt nem ad egységes új műfajt s ellenére az itt-ott elszórt operettelemeknek, egyelőre nem adja a magyar operettet.


A darab cselekménye kevés szóval igy mondható el: az első felvonásban a szegény juhászlegény nem kapja meg azt a leányt, akit szeret, míg a harmadik felvonásban természetesen megkapja. Közben azonban szegény juhászlegény az első felvonás végén elalszik és a harmadik felvonás első jelenetéig szunyókál egyet. S azt álmodja, hogy a Karakán király udvarába került, akinek a leányát már ebben a felvonásban elnyeri. (Azelőtt a szegény juhászlegények csakugyan még álmukban sem lettek hűtlenek választottjukhoz.) És az az ötlet, hogy a mesebeli király aranygatyában jelenik meg – sem hihető. Igy képzeli el ezt egy juhászlegény – ez volna az indoklás.

 

Ebben nem vagyok éppen biztos. Mert ha a darabbeli korcsma falán nem is lóg császárkép a szomszéd korcsma falán már biztosan, s a juhászlegény fantáziája s képes ábrázolatokból ismert királyi öltözéket színezi tovább a mese határáig. Az aranygatyát odaadja talán a mesebeli juhásznak, aki aranybárányokat őriztet, persze, vagy akárki másnak, aki a mesében paraszti sorban él és nem szükségszerint rongyos fráter. Csak úrfélének nem adhatja. S épp így nem adhat a juhászlegény gatyát az udvari népre sem, hiszen világéletében sem látott gatyát földesurán. Pedig az még nem is akkora úr, mint egy mesebeli udvari úr.


Általában pedig a cím jóval hangulatosabb, mint a darab.
Azonban feltétlenül Török Rezső javára kell irni, hogy a daljáték nyelvezet kifogástalan. S talán ez több is a valaminél. Hisz a legtöbben, akik mostanába magyarosba kapnak, viszont nagyon is kínosan beszéltetnek. S alighanem Török Rezsőnek ez az erőssége magyarázza meg, hogy rövidebb lélekzetű munkái kellemesen hatnak: félórácskát jól kitölt az ügyes dialóg is. Néhány kevéssé izléses „vicc” talán már megint az – operettet szolgálja.


A librettistánál sokkal szerencsésebb a zeneszerző: Magyar László muzsikája kedves, friss, erre a muzsikára táncolgathatna különb legény is mint ez a juhászlegény.


A parádés díszlet, a második felvonásbeli, zavaros. A bútorok bele vesznek a falba.
Cselényi, a juhászlegény szerepében nagyon jó Játéka már nem hat játéknak s ez mindennél nevezetesebb érdem; szép hangja könnyen betölti a hatalmas Városi színházat is. Azonban . tisztesség ne essék, szólván – a bizás ellen már megtehetné a megfelelő óvintézkedéseket, igen, e szerepkörnél a külsőségekkel is számolni kell.

 

Dajbukát Ilona is egészséges, mint parasztasszony, Vig Manci azonban kissé – úrias. Dajbukát után Szirmai Vilmost állíthatjuk a rangsorba: Sziklai Józsefet már láttam ilyesféle hangulatban a – Bolond Istók cimű daljáték egyik szerepében. Akkor kocsist játszott. Horti Sándor szerepét, a karakán királyt, a premieren Sik Rezső alakitotta.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Fokozni akarják a vasutak teljesítőképességét Fokozni akarják a vasutak teljesítőképességét
Mint megemlítettük már, az Iparosok Országos Központi Szövetkezete...
A mezőgazdasági termelés biztositása A mezőgazdasági termelés biztositása
A mezőgazdasági termelés biztositása érdekében a kormánynak 2493. M....
A szinházi évad A szinházi évad
A lezajlott szinházi évadnak egyik jellemző tünete, hogy ismét több...
Justh Gyula felszólalása Justh Gyula felszólalása
Justh Gyula szólalt fel ezután. - Megemlékezett politikai...
Mit akarnak a horvátok? Mit akarnak a horvátok?
A horvát országgyűlés jelenlegi többsége, a szerb-horvát koaliczió, a...
Sárközi György versei Sárközi György versei
Mikor szemetek sötét barlangja megnyilt szemeimnek, Mindegyikből...
A bártfai Erzsébet szobor leleplezése A bártfai Erzsébet szobor leleplezése
A híres ősrégi Savanyóviz-völgyben, sötét fenyvesek árnyékában, a...
A Cardiff City nyerte az Angol Kupát A Cardiff City nyerte az Angol Kupát
Cardiff City – Arsenal 1:0 (0:0) Az 52-ik kupadöntő nagy...
A cseh-tót légió toborzása Olaszországban A cseh-tót légió toborzása Olaszországban
Hazatérők egybehangzó vallomása szerint az adernói táborban a cseh-tó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98