Dtum
Login with Facebookk
1925 | Július

Élő állatok és növények a Nepenthes korsóiban

Általánosan ismeretes a forró égövi vidékeken élő Nepenthes-eknek az a különös berendezése, mellyel apróbb állatokat fognak meg s azokkal táplálkoznak. A növény leveleinek végén vékony nyélen különös, kancsó-alakú tömlők képződtek. A korsók belső hámsejtjeinek mirigyei citrom- és almasavat, valamint pepszin-hez hasonló hatású anyagot választanak el.

Ezek az anyagok a kancsókba bejutott vagy bemászott élő állatkákat megölik, fehérjenemű vegyületeiket pedig oldhatóvá alakítják át. A fehérjetartalmú oldatokat azután a korsó belső falának sejtjei felszívják.1 A Nepenthes korsói tehát valóságos fogó készülékek, melyek az apróbb rovarok megfogására fejődtek. Az erjesztő és emésztő folyadékok csaknem félig megtöltik a korsókat s a belé jutott állatkák rövidesen elpusztúlnak és testük anyagai a növény táplálékául szolgálnak.

Ilyen körülmények között feltűnő, hogy vannak élőlények, amelyek egyenesen lakóhelyül választották ki a Nepenthes korsóinak emésztő váladékát. A korsók tartalma, mely más rovaroknak halálát okozza, nemcsak hogy nem árt meg nekik, hanem egyenesen életfeltételükké vált. Úgy viselkednek tehát, mint az Emlősök bélcsatornájában élő szervezetek, melyeket alkotásuk megvédelmez a bélben levő erjesztő anyagok romboló hatása ellen.

Jensen a Nepenthes korsóinak váladékában élő állatokat találóan nevezte tehát „növényi bélférgek”-nek. Elnevezése azonban nem volt jogos, mert a korsók váladékában élő állatok nem élősködői a Nepenthes-nek, mint a bélférgek, mert a növénynek semmi kára sincs lakóiból. De symbiosis sincs közöttük, mert e növénynek nincsenek hasznára a váladékaiban élő állatok.

Legújabban P. van Oye vizsgálta meg a Nepenthes melamphora Reinu kancsói-ban található élőlényeket. Ez az érdekes növény Jávában él s kancsóinak tartalmát nagyon sokféle élőlény használja fel lakóhelyéül. A növény-világot csak egysejtű moszatok képviselik, még pedig leginkább azok a fajok, amelyek csak a félig világos helyeket kedvelik. Annál több állat él azonban a kancsók váladékában.

Az egysejtű állatok (Protozoa) közül többfajta él ott, amelyek mind megegyeznek abban, hogy puha testüket kemény burok veszi körül. A kancsókban élő Amoebák is teljesen alkalmazkodtak a Nepenthes-kancsókhoz s egész életüket annak váladékéban élik le. Van Oye egy egészen új Amoeöa-fajt is leírt, mely csak az említett Nepenthes kancsóban található.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98