Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből

Páris, junius 7.
Painlevé miniszterelnök és Caillaux pénzügyminiszter ma hosszasan tanácskoztak. (Havas.)


Páris, junius 5.
A marokkói visszavonulás hire leirhatatlan zürzavart támasztott a francia politikában. A katonai erőfeszitések, amelyeket a riffek előnyomulása szükségessé tesz, uj költségekkel fognak járni s általában azt hiszik, hogy a szocialisták ezuttal nem lesznek rávehetők arra, hogy a költségeket megszavazzák, sőt inkább fölhasználják ez alkalmat arra, hogy a Painlevé-kormányt megbuktassák.

 

A nemzetközi politikában a marokkói hadjárat rendkivül mértékben meggyöngitette a francia diplomácia helyzetét, éppen a legválságosabb pillanatban, amikor Párisnak döntenie kell a német garanciajavaslat és az amerikai adósságok kérdésében. Az angol és amerikai diplomácia részéről uj sakkhuzásokat várnak, mert kézenfekvő, hogy London és Washington a francia politika ingadozó belső egyensulyát arra fogja fölhasználni, hogy uj engedményekre kényszeritse a franciákat a kontinentális politika és a szövetségközi adósságok kérdéseiben.

 

Kinos feszültséggel figyelik Párisban a spanyol direktórium halogató magatartását s egyenesen lesujtó hatással volt a francia közvéleményre a fascisták vezető lapjának, a Popolo d'Itáliának gunyos cikke, amely leplezetlen kárörömmel kommentálta a kabilok előretörését Fez ellen. A viharos kamaraülések, amelyeket a jövő héten várhatunk, válságos helyzetbe sodorhatják a Painlevé-kormányt s uj és izgalmas fordulat elé állithatják az európai politikát.

 

Herriot, aki hetek óta Lyonban tartózkodott, ma Párisba érkezett s egész nap a baloldali blokk vezetőivel, a miniszterelnökkel és Leon Blummal tanácskozott. Pénzügyi körökben meglehetős pesszimizmussal itélik meg a helyzetet, mert a marokkói bonyodalom egyik napról a másikra fölborithatja a kincstár egyensulyát és a francia frank uj és rohamos áresését idézheti elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paul Painlevé Caillaux Herriot Leon Blum Marokkó, Fez erődítményei Változás az amerikai külpolitikában. Hughes külügyi államtitkár helyét a bal oldalon ülő Kellog veszi át
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98