Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Az evés üdítő és felfrissítő hatása

Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor megfigyelt, hogy a megerőltető testi vagy szellemi munkában elfáradtunk és csak keveset is eszünk, felüdülünk és a fáradtság, kimerültség kellemetlen, bágyasztó érzete enyhül, vagy éppenséggel teljesen elenyészik bennünk.

E jelenség okának megfejtéséhez két élettani folyamat megismerése vezetett nyomra. Először a pontos élettani vizsgálatokból kiderült, hogy minden terhes testi és szellemi munkánál a vérnek rendes alkalikus reakciója a savasba csap át s ezzel a reakciómegváltozással kapcsolatos az elfáradás szubjektív érzése.

Másodszor Kestner és Schlüns kutatásai alapján nyilvánvaló lett, hogy a táplálékfelvételt nyomon követő gyomornedv-elválasztással kapcsolatosan a vér alkalikus reakciója erősödik. E két vizsgálati eredmény egybekapcsolása és újabb szabatos kísérletekkel és mérésekkel való megerősítése Kestner Ottó és Plaut Rahel  hamburgi fiziológusok érdeme.

Az ő vizsgálataikból tudjuk, hogy megerőltető testi és szellemi munkánál, ha ez a munka egyénenkint változó hosszú ideig tart, a vér rendes alkalikus reakciója savas vegyhatásúvá válik s ezzel karöltve a savasság mértékével arányosan jelentkezik a bágyadtság és elfáradás érzése.

Ha ilyenkor eszünk valamit, gyomrunkban a táplálék hatására megindul a gyomornedv-elválasztás s ezzel arányban a vér savas vegyhatása újból alkalikussá válik és az elfáradás érzését a felfrissülés érzése váltja fel. E szerint a gyomornedv elválasztása a szervezetnek leghatásosabb fegyvere az elfáradás leküzdése ellen.

Érdekes, hogy Kestner és Warburg vizsgálataik alapján a kávé, tea és kakaó üdítő és felfrissítő hatását is az eddig elfogadott és széltében elterjedt nézettől eltérően magyarázzák. Kísérleteik szerint a kávéban, teában és kakaóban lévő coffein (thein) és theobromin nagymértékű gyomornedv-elválasztást indít meg s ebben rejlik ezen élvezeti szerek kellemesen ingerlő, serkentő és felfrissítő hatásának titka.

Eddig a kávé, tea és kakaó hatását csupán azzal magyarázták, hogy a bennük levő coffein és theobromin az idegrendszer működésére hat serkentőleg és kellemesen izgatólag.

Gorka Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az osztrák óriás Az osztrák óriás
A természet bölcsen meghatározta, hogy milyen magasra nőhet meg az...
Nuvolari győzött az első magyar autóvilágversenyen Nuvolari győzött az első magyar autóvilágversenyen
Vasárnap délelőtt a főváros lakossága valósággal megszállta a...
A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai
A proletárdiktatura első napján a vörösök a fogházakat is uralmuk alá...
Egyszerre folyósítják a magyar kölcsönt az angol bankok
Félhivatalosan jelentették, hogy Popovics Sándor, a Nemzeti Bank...
A fővárosi szinházak megnyitása A fővárosi szinházak megnyitása
Szeptember elsején nyilnak meg a nyári szünet után a budapesti...
Rövidek Rövidek
Hetek óta folyt a szajnai esküdtbiróság előtt az a rágalmazás pör,...
Jön a jobb konjunktúra Jön a jobb konjunktúra
A gazdaságkutató intézetek a várható konjunktúrát részben az ipari...
Menzel nyerte a férfi egyes teniszbajnokságot Menzel nyerte a férfi egyes teniszbajnokságot
Ragyogó napsütésben mintegy kétezer főnyi közönség előtt...
A Latkóczy-botrány A Latkóczy-botrány
Öt napon keresztül tartotta izgatottságban az ország közönségét egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98