Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Az evés üdítő és felfrissítő hatása

Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor megfigyelt, hogy a megerőltető testi vagy szellemi munkában elfáradtunk és csak keveset is eszünk, felüdülünk és a fáradtság, kimerültség kellemetlen, bágyasztó érzete enyhül, vagy éppenséggel teljesen elenyészik bennünk.

E jelenség okának megfejtéséhez két élettani folyamat megismerése vezetett nyomra. Először a pontos élettani vizsgálatokból kiderült, hogy minden terhes testi és szellemi munkánál a vérnek rendes alkalikus reakciója a savasba csap át s ezzel a reakciómegváltozással kapcsolatos az elfáradás szubjektív érzése.

Másodszor Kestner és Schlüns kutatásai alapján nyilvánvaló lett, hogy a táplálékfelvételt nyomon követő gyomornedv-elválasztással kapcsolatosan a vér alkalikus reakciója erősödik. E két vizsgálati eredmény egybekapcsolása és újabb szabatos kísérletekkel és mérésekkel való megerősítése Kestner Ottó és Plaut Rahel  hamburgi fiziológusok érdeme.

Az ő vizsgálataikból tudjuk, hogy megerőltető testi és szellemi munkánál, ha ez a munka egyénenkint változó hosszú ideig tart, a vér rendes alkalikus reakciója savas vegyhatásúvá válik s ezzel karöltve a savasság mértékével arányosan jelentkezik a bágyadtság és elfáradás érzése.

Ha ilyenkor eszünk valamit, gyomrunkban a táplálék hatására megindul a gyomornedv-elválasztás s ezzel arányban a vér savas vegyhatása újból alkalikussá válik és az elfáradás érzését a felfrissülés érzése váltja fel. E szerint a gyomornedv elválasztása a szervezetnek leghatásosabb fegyvere az elfáradás leküzdése ellen.

Érdekes, hogy Kestner és Warburg vizsgálataik alapján a kávé, tea és kakaó üdítő és felfrissítő hatását is az eddig elfogadott és széltében elterjedt nézettől eltérően magyarázzák. Kísérleteik szerint a kávéban, teában és kakaóban lévő coffein (thein) és theobromin nagymértékű gyomornedv-elválasztást indít meg s ebben rejlik ezen élvezeti szerek kellemesen ingerlő, serkentő és felfrissítő hatásának titka.

Eddig a kávé, tea és kakaó hatását csupán azzal magyarázták, hogy a bennük levő coffein és theobromin az idegrendszer működésére hat serkentőleg és kellemesen izgatólag.

Gorka Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Chinai katonai bizottság Budapesten Chinai katonai bizottság Budapesten
Tsao Tai herczeg, a ki egy chinai katonai bizottságnak az élén jelent...
A MKSz bajnoki versenye A MKSz bajnoki versenye
A Magyar Kerékpáros Szövetség mintegy 8000 néző előtt rendezte meg...
Bécsi uszóverseny Bécsi uszóverseny
A Wiener Athletiksport Club kétnapos meetingje, mely szombaton és...
Cseh obstrukció a reichsrath-ban Cseh obstrukció a reichsrath-ban
Május hó 8-ikén megnyilt a reichsrath képviselőháza s rögtön...
Hock János bírái előtt Hock János bírái előtt
Asszonyokat nem engedtek be a tárgyalási terembe – Hock múló...
Világszínház két háború között Világszínház két háború között
Az az időköz, melyet Kürti Pál kis könyve átfog, a színháztörténetnek...
A robbanó pénzestáska A robbanó pénzestáska
Az utóbbi esztendőben, különösen a világszenzációt jelentő...
Castelnau francia tábornok Castelnau francia tábornok
Castelnau francia tábornok, az északi hadsereg uj főparancsnoka, Foch...
Az automobilok okozta egészségi ártalmak Az automobilok okozta egészségi ártalmak
Az automobilok okozta egészségi ártalomra hívják föl a figyelmet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98