Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Az evés üdítő és felfrissítő hatása

Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor megfigyelt, hogy a megerőltető testi vagy szellemi munkában elfáradtunk és csak keveset is eszünk, felüdülünk és a fáradtság, kimerültség kellemetlen, bágyasztó érzete enyhül, vagy éppenséggel teljesen elenyészik bennünk.

E jelenség okának megfejtéséhez két élettani folyamat megismerése vezetett nyomra. Először a pontos élettani vizsgálatokból kiderült, hogy minden terhes testi és szellemi munkánál a vérnek rendes alkalikus reakciója a savasba csap át s ezzel a reakciómegváltozással kapcsolatos az elfáradás szubjektív érzése.

Másodszor Kestner és Schlüns kutatásai alapján nyilvánvaló lett, hogy a táplálékfelvételt nyomon követő gyomornedv-elválasztással kapcsolatosan a vér alkalikus reakciója erősödik. E két vizsgálati eredmény egybekapcsolása és újabb szabatos kísérletekkel és mérésekkel való megerősítése Kestner Ottó és Plaut Rahel  hamburgi fiziológusok érdeme.

Az ő vizsgálataikból tudjuk, hogy megerőltető testi és szellemi munkánál, ha ez a munka egyénenkint változó hosszú ideig tart, a vér rendes alkalikus reakciója savas vegyhatásúvá válik s ezzel karöltve a savasság mértékével arányosan jelentkezik a bágyadtság és elfáradás érzése.

Ha ilyenkor eszünk valamit, gyomrunkban a táplálék hatására megindul a gyomornedv-elválasztás s ezzel arányban a vér savas vegyhatása újból alkalikussá válik és az elfáradás érzését a felfrissülés érzése váltja fel. E szerint a gyomornedv elválasztása a szervezetnek leghatásosabb fegyvere az elfáradás leküzdése ellen.

Érdekes, hogy Kestner és Warburg vizsgálataik alapján a kávé, tea és kakaó üdítő és felfrissítő hatását is az eddig elfogadott és széltében elterjedt nézettől eltérően magyarázzák. Kísérleteik szerint a kávéban, teában és kakaóban lévő coffein (thein) és theobromin nagymértékű gyomornedv-elválasztást indít meg s ebben rejlik ezen élvezeti szerek kellemesen ingerlő, serkentő és felfrissítő hatásának titka.

Eddig a kávé, tea és kakaó hatását csupán azzal magyarázták, hogy a bennük levő coffein és theobromin az idegrendszer működésére hat serkentőleg és kellemesen izgatólag.

Gorka Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98