Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

A belügyminiszter nyíregyházi beszámolója

Nyiregyháza, november 29.

Rakovszky Iván belügyminiszter vasárnap tartotta beszámolóját Nyiregyházán. Kiséretében ideérkeztek Pesthy Pál igazságügyminiszter, gróf Teleki Pál és több nemzetgyülési képviselő, Rakovszky Iván nagy beszédben vázolta a kormány munkaprogramját belpolitikai téren.


- A kormányzat teendői – mondotta – három pontban foglalhatók össze. A legelső föladata volt a belső rend helyreállitása, amelyet nyomon követett az államháztartás egyensulyának helyreállitása. Mindkét föladat már nagyjából sikeresen befejezést nyert. Most a harmadik föladatot kell a kormánynak megoldania, az egyének boldogulásának előmozditására kell törekednie. Ezt a célt szolgálja a mezőgazdasági hitel és munkaalkalomról való gondoskodás az ipar és kereskedelem számára. Rövidesen érezhetővé fog válni a kormány beruházási programjának kedvező hatása. Ugyancsak főgondja a kormánynak a tisztviselők helyzetének javitása. Elsősorban a tényleges tisztviselők, de azután a nyugdijasok, az özvegyek és árvák sorsán kiván a kormány hathatósan segiteni.


A belpolitikai helyzetről szólva, kifejtette a belügyminiszter, hogy a kormány csupán a forradalmak után elkövetett bünöknek akart véget vetni, de nem vállalkozott egyuttal a nemzeti föllángolás megszüntetésére. Nem lehet szabad kezet engedni a nemzetközi aspirációknak, amint nem lehet megengedni sem jobb-, sem baloldali kilengéseket.


Foglalkozott ezután a belügyminiszter az oktoberizmussal, amelyről megállapitotta, hogy az nem szabadságot, hanem elnyomást jelent minden téren és a kormányzat nem hajlandó szalónképessé tenni.


Majd a demokráciáról beszélt és kifejtette, hogy a demokratikus pártok között nincs összhang, mert a demokratizmust különféleképpen értelmezik. Egyoldalu politika nem lehet demokrata. Az igaz demokratikus politika a társadalom minden osztályának érdekét kell hogy szolgálja. Beszédét azzal fejeztbe be, hogy a kormányzat végső célja a háboru előtti állapotoknak minden téren való visszaállitása.


Ezután Pesthy Pál igazságügyminiszter szólalt föl, aki az osztályok és felekezetek közötti egyetértés szükségességét hangsulyozta. A mi országunkban – mondotta -, amely agrárország, csak a többtermelés problémájának megoldása biztosithatja a társadalmi osztályok létérdekeit.


Gróf Teleki Pál, mint a politikai élettől távolálló vendég, külföldi tapasztalatairól számolt be. Gróf Bethlen István egyéniségét a külföld is tiszteli és nagyrabecsüli. Az állandó kormányzás a külföld szemében politikai érettségünk garanciáját jelenti. A kisántánt egyetlen létalapja, hogy mi vagyunk
Amig ez a helyzet fönnáll, addig Európában megnyugvásról nem lehet szó.


A gyülés után a Korona-szállodában bankett volt, amelyen Rakovszky Iván belügyminiszter a város polgáraira, Pesthy Pál igazságügyminiszter pedig a választóközönségre üritette poharát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rakovszky Iván belügyminiszter Teleki Pál Pesthy Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy 1938-ban 6769 iparjogosítványt adtak ki Budapesten....
Miért nincs Lengyelországban piaca a magyar bornak és gyümölcsnek? Miért nincs Lengyelországban piaca a magyar bornak és...
Magyarország kormányzójának lengyelországi látogatása nemcsak magyar,...
Szabad-e az írónak hozzászólani.... Szabad-e az írónak hozzászólani....
Szabad-e az írónak hozzászólani a napi élet tragikus problémáihoz? -...
A varázsló kertje -  Csáth Géza novellái A varázsló kertje - Csáth Géza novellái
Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az...
Lukács György Bécsben Lukács György Bécsben
A külföldi delegátusok hatalmas résztvétele mellett, nagy ünnepségek...
Megindult a magyar élet Kassán… Megindult a magyar élet Kassán…
Vasárnap délelőtt a kormányzó megbízásából a magyar frontharcosok...
Papp László dr. két vállra fektette Tasnády Józsefet Papp László dr. két vállra fektette Tasnády Józsefet
A Detektív Atletikai Club vasárnap este a Nemzeti Torna Csarnokban...
Roskovics Ignácz kitűntetése Roskovics Ignácz kitűntetése
A képzőművészeti társulat annak idején a jeles festőművész Lotz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98