Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Rakovszky belügyminiszter hozzájárul a Wolff-féle választói névjegyzék megsemmisitéséhez

Elsőnek irtuk meg,  hogy Ripka Ferenc kormánybiztos politikai programjának egyik legfontosabb pontja a Wolff-féle választói névjegyzékek megsemmisítése és uj névjegyek összeiratása.


Jelentettük, hogy erre vonatkozóan a fővárosi törvényjavaslatnak megfelelő módosítása kerül majd a parlament elé. politikai körökben azonban kevés reményt fűztek ahhoz, hogy ezt a módosítást Rakovszky Iván belügyminiszter is magáévá tegye. Kétségtelen ugyanis, hogy uj választói névjegyzék összeírása esetén Wolffék a községi választásból mint egészen jelentéktelen kisebbség kerülnének ki, a kormány pedig mindezideig óvatosan kitért az elől, hogy nyiltan, nemcsak szóval, hanem cselekedettel is Wolffék ellen forduljon. A Reggel munkatársa ezek után fölkereste Rakovszky Iván belügyminisztert és megkérdezte, hajlandó-e hozzájárulni uj választói névjegyzék összeírásához?

A belügyminiszter igy válaszolt:
- Uj választói névjegyzék összeírása ellen elvben nincs kifogásom és csak azt nem siettetném, ha a fővárosi törvényjavaslat ilyen irányú módositása túlságosan kitolná a községi választás határidejét. Ha tehát találnunk expedienst, amelynek segítségével olyan módon volna az uj névjegyzék összeírható. hogy a községi választás határideje ennek ellenére sem halasztódnék el túlságosan, hajlandó volnék az uj összeírást célzó módosításhoz hozzájárulni.


- És most meg kell cáfolnom azokat a híreket, hogy a kormány a községi választatás minél tovább való elhatározására törekszik. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Éppen azért nem szeretném, ha a fővárosi törvényjavaslat vitája karácsonyig elhúzódnék, mert ebben a; esetŹben csak májusban kerülhetne sor a községi választásra. Véleményem szerint azonban a fővárosi törvényjavaslat objektív vita esetén 10 nap alatt is tető alá kerülhetne és a magam részéről ezt szeretném a legjobban, mert hiszen akkor május helyett már márciusra kiírhatnók a községi választást.


- Én a magam részéről azt óhajtom, hogy a fővárosi törvényjavaslat megszavazása után nyomban sor kerülhessen a vármegyei javaslat tárgyalására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98