Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Rakovszky belügyminiszter hozzájárul a Wolff-féle választói névjegyzék megsemmisitéséhez

Elsőnek irtuk meg,  hogy Ripka Ferenc kormánybiztos politikai programjának egyik legfontosabb pontja a Wolff-féle választói névjegyzékek megsemmisítése és uj névjegyek összeiratása.


Jelentettük, hogy erre vonatkozóan a fővárosi törvényjavaslatnak megfelelő módosítása kerül majd a parlament elé. politikai körökben azonban kevés reményt fűztek ahhoz, hogy ezt a módosítást Rakovszky Iván belügyminiszter is magáévá tegye. Kétségtelen ugyanis, hogy uj választói névjegyzék összeírása esetén Wolffék a községi választásból mint egészen jelentéktelen kisebbség kerülnének ki, a kormány pedig mindezideig óvatosan kitért az elől, hogy nyiltan, nemcsak szóval, hanem cselekedettel is Wolffék ellen forduljon. A Reggel munkatársa ezek után fölkereste Rakovszky Iván belügyminisztert és megkérdezte, hajlandó-e hozzájárulni uj választói névjegyzék összeírásához?

A belügyminiszter igy válaszolt:
- Uj választói névjegyzék összeírása ellen elvben nincs kifogásom és csak azt nem siettetném, ha a fővárosi törvényjavaslat ilyen irányú módositása túlságosan kitolná a községi választás határidejét. Ha tehát találnunk expedienst, amelynek segítségével olyan módon volna az uj névjegyzék összeírható. hogy a községi választás határideje ennek ellenére sem halasztódnék el túlságosan, hajlandó volnék az uj összeírást célzó módosításhoz hozzájárulni.


- És most meg kell cáfolnom azokat a híreket, hogy a kormány a községi választatás minél tovább való elhatározására törekszik. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Éppen azért nem szeretném, ha a fővárosi törvényjavaslat vitája karácsonyig elhúzódnék, mert ebben a; esetŹben csak májusban kerülhetne sor a községi választásra. Véleményem szerint azonban a fővárosi törvényjavaslat objektív vita esetén 10 nap alatt is tető alá kerülhetne és a magam részéről ezt szeretném a legjobban, mert hiszen akkor május helyett már márciusra kiírhatnók a községi választást.


- Én a magam részéről azt óhajtom, hogy a fővárosi törvényjavaslat megszavazása után nyomban sor kerülhessen a vármegyei javaslat tárgyalására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gépmadár ariadne-fonala A gépmadár ariadne-fonala
Ariadne-fonál…. ismerik ezt a szép ógörög legendát? Minos...
Zord idők Zord idők
A kor, a melyet most élünk, tele van az örökkévalóságba beleragyogó...
Walt Disney karácsonya Walt Disney karácsonya
Ki ne ismerné az édes, bolondos, okos három ki malacot, akiknek annyi...
Tildy Zoltán debreceni beszéde Tildy Zoltán debreceni beszéde
Vasárnap Polgári Kisgazdapárt néven ujjáalakult a független...
Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig
Wack Keresztély magyar származásu. Szumatra szigetén élő...
Az Egyesült Államok helyettes elnöke a demokrácia győzelméről Az Egyesült Államok helyettes elnöke a demokrácia győzelméről
Wallace az Egyesült Államok helyettes elnöke, a moinesi nemzeti...
Versek Versek
Sohsem voltam barátja A részegeskedésnek. Veletek vallom én is, ...
Gabriel de Gravona, a Száguldó kerék főszereplője újból fellép a Kamarában Az éjféli lakodalom cimű francia film főszerepét játssza Gabriel de Gravona, a Száguldó kerék főszereplője újból fellép a...
Az idei szezon egyik legkimagaslóbb filmeseménye kétségkívül Abel...
Keresztessy emlékverseny Keresztessy emlékverseny
Október havában mult 15 éve, hogy a néhai nagymester örök álomra...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98