Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

A francia kamara vasárnap három szavazattal megbuktatta a Painlevé-kormányt

Páris, november 22.
A kamara vasárnap reggel 9 órakor folytatta a pénzügyi javaslatok tárgyalását. Már a szombat esti ülés olyan hangulatban végződött, hogy a Painlevé-kormány a következő 24 órában fog tüzpróbán keresztülesni. Igy is történt, a kamara vasárnapi ülésén a kormány megbukott.

 

A tárgyalást a 3. és 4. szakasznál folytatták, amelyek szerint a kölcsönkötvények számát és összegét csak annyival lehet szaporitani, amennyi az esedékessé váló, rövidlejáratu adósságok kifizetéséhez szükséges. Ezt a két szakaszt heves és hosszu vita után csekély szótöbbséggel elfogadták.

 

Ezután az 5. és 6. szakasz került megvitatásra, amelyek a rövidlejáratu kincstári kötvények néhány kategóriájának konszolidálásáról szólnak. Az első felszólaló Bokanovszky, a Poincare-kormány volt pénzügyminisztere élesen birálta a Painlevé-kormány pénzügyi politikájának egymást követő pálfordulásait és arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy a kötvények konszolidálása nagyon sulyos károkat okozna a polgárságnak. Több fölszólalás után izgatott hangulatban állott föl Painlevé és fölvetette a bizalmi kérdést.


A kormány – ugymond – nem maradhat hivatalában, ha a kamara ezt a két szakaszt nem fogadja el változatlanul. A miniszterelnök beszéde után Herriot az ülést délután félháromig fölfüggesztette. A délutáni ülés szavazással kezdődött, amelynek során a kamara 278 szavazattal 275 ellenében leszavazta a kormányt.


Painlevé miniszterelnök nyomban szólásra jelentkezett és rövid beszédben bejelentette, hogy bár csak 3 szavazattal maradt kisebbségben, levonja a szavazás következményeit és benyujtja a kormányt lemondását, amelynek elintézéséig, illetve az uj kormány megalakulásáig kérte a kamara üléseinek elnapolását. A kormány lemondását minden oldalon nagy izgalommal fogadták és Herriot az ülést nyomban berekesztette, anélkül, hogy Faur szocialista és Couturier kommunista képviselők elmondhatták volna a francia fasizmusról szóló interpellációjukat. Painlevé közben minisztertársával tanácskozott, majd az Elyséebe hajtatott és bejelentette Doumergue elnöknek a kormány visszalépését.


Politikus körökben azt hiszik, hogy Painlevé utódja Briand lesz, aki nagy koncentrációs kormányt alakit, amely visszavonja a Painlevé által képviselt javaslatokat és uj pénzügyi programmal lép a kamara elé.

Páris, november 22.
A kormánybuktató 5. szakasznál különösen az a körülmény váltott ki éles vitát, hogy a Painlevé-kormány a december 8-án esedékes kincstári kötvényeket nem szándékozott beváltani, holott a kamara mintegy 10 nap előtt a beváltásról már határozott. A délelőtti ülés folyamatán olyan javaslatot terjesztettek elő, amely az 5. szakasz törlését indítványozta, de ekkor a kormánynak még többsége volt, mert a kommunisták tartózkodtak a szavazástól.


Ezt a javaslatot a kamara 277 szavazattal 249 ellenében elvetette. Painlevé a csekély többség dacára fölvetette a bizalmi kérdést és most már a kommunisták is részt vettek a szavazásban, ugy, hogy a délutáni ülésen tulajdonképpen a kommunista szavazatok buktatták meg a kormányt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Herriot, a régi-uj miniszterelnök Aristide Briand, aki Herriot sikertelen kisérlete után kapott megbizást a francia kormányalakításra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kossuth Ferencz a válságról Kossuth Ferencz a válságról
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, a ki egészségének...
Hogyan lehet őszinte kritikával sok pénzt keresni Hogyan lehet őszinte kritikával sok pénzt keresni
A Reimann – listára esküsznek az osztrák mozisok. Ezt a listát...
Budapest – Páris 5:1 (3:0) Budapest – Páris 5:1 (3:0)
A nagy érdeklődéssel várt mérkőzés előtt felhőszakadás vonult át...
Az első amerikai magyar naptár Az első amerikai magyar naptár
Amerikai magyarjainknak is van már naptáruk „Szabadság...
Pompás eredmények és hatalmas közönség a tizedik KTT-n Pompás eredmények és hatalmas közönség a tizedik KTT-n
A nagyrákosi gyakorlótéren mérték össze tudásukat a KTT lelkes...
Fischer legyőzte Ficket és Csík Ferencet Fischer legyőzte Ficket és Csík Ferencet
Lengyel és Borsós országos rekordot úsztak Zsúfolásig megtöltötte a...
Kehrling a férfi egyesben és párosban is győzött Meránban Kehrling a férfi egyesben és párosban is győzött Meránban
A meráni férfi páros döntőjének grandiózus küzdelme – mint...
A nemzetközi pénzválság A nemzetközi pénzválság
Két hét hiján kilenc hónapja annak, hogy az Osztrák-magyar bank egy...
A tőzsde nyugodt napjai A tőzsde nyugodt napjai
A négynapos karácsonyi szünet előtti erőteljes hausse-irányzat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98